x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dietele dupa grupa sangvina

Dietele dupa grupa sangvina

16 Mar 2006   •   00:00

Din dorinta de a scapa de kilogramele in plus, multi iau de bune sfaturile unor persoane neavizate, care au citit undeva, au auzit la televizor sau au o vecina care a apelat la dieta in functie de grupa sangvina. Un comportament total gresit si o usa deschisa pentru multe boli... Dietele dupa grupa sangvina au fost in voga in Occident, dar au fost repede contrazise de nutritionisti. In ultimele saptamani, aceste retete au revenit in discutie si in Romania. "Dietele in functie de grupa sangvina sunt fanteziste, nu au nici un fel de fundament stiintific. Si, mai ales, astfel de diete sunt periculoase pentru sanatate. Cine vrea sa inteleaga bine, cine nu plateste cu propria sanatate! Stiinta moderna a demonstrat ca fiecare persoana este unicat. Daca suntem unicate din punct de vedere genetic si reactionam diferit la alimente inseamna ca dieta trebuie personalizata", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Retetele lui Peter J. D’Adamo

Bazele dietelor in functie de grupa sangvina au fost puse de medicul american Peter J. D’Adamo. Recomandarile acestuia au fost demontate insa destul de usor. Potrivit lui D’Adamo, grupa sangvina 0 ar trebui sa manance multe proteine (inclusiv carne rosie), multe fructe si legume, dar putini carbohidrati. Ar trebui evitate produsele lactate, cerealele (care sunt bogate in carbohidrati). Celor care au grupa sangvina A le sunt indicate dietele cu multi carbohidrati si fibre alimentare, dar le sunt interzise produsele lactate, grasimile animale si carnea. Cei cu grupa B au o dieta ceva mai echilibrata: proteine din peste si lapte, fructe si legume, cereale, carne, dar fara carne de pui. In cazul celor cu grupa sangvina AB, dieta trebuie sa fie vegetariana, rareori li se permit produsele lactate, pe cand carnea rosie trebuie evitata cu desavarsire.

Nutritionistii neaga beneficiile acestor retete. "Pe termen scurt, o asemenea dieta poate lasa impresia de bine. Cel care o adopta poate sa scada in greutate pentru ca incepe sa consume mai multa apa, mai multe legume si fructe, face mai multa miscare, elimina din grasimile animale saturate. Pe termen mediu si lung, dietele in functie de grupa sangvina pot aduce grave prejudicii sanatatii – incepand de la slabirea sistemului imunitar si pana la afectarea creierului si a altor sisteme. Nu sunt echilibrate nutritional, nu contin suficiente substante biologic active, suficiente vitamine si minerale", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

In cazul retetelor in functie de grupa sangvina nu se poate vorbi despre personalizarea dietei. Sunt patru grupe sangvine si patru diete. Daca tinem cont ca populatia pamantului ajunge in acest moment la aproximativ 6,5 miliarde de oameni, asta inseamna ca aceeasi dieta este recomandata unui numar foarte mare de indivizi. Si atunci cum sa mai spunem ca fiecare dintre noi este un unicat, ca fiecare dintre noi are nevoie de o dieta a lui si numai a lui?

Erori

"Pe ce baze s-a constatat ca trebuie preferate anumite alimente in dauna altora nu se stie. Dieta trebuie sa fie diversificata, echilibrata, iar din punct de vedere caloric sa fie adecvata efortului pe care il depunem. Iar in momentul in care constatam intolerante sau ca un aliment nu ne face bine, trebuie sa il eliminam din dieta. Atat si nimic mai mult!", sustine prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Potrivit dietei lui D’Adamo, celor cu grupa sangvina 0 li se interzic produsele lactate. Nutritia moderna califica aceasta interdictie drept o eroare. Produsele lactate trebuie evitate doar de persoanele care au intoleranta la lactoza. Intoleranta este o problema a metabolismului si nu are nici o legatura cu grupa sangvina.

PERSONALIZARE. In SUA se vorbeste tot mai mult despre dietele personalizate. "In acest sens s-a dezvoltat nutrigenomica, o ramura a stiintei care demonstreaza ca alimentele actioneaza asupra genelor noastre. In urma analizei unei mostre de ADN, specialistii americani pot vedea cum reactioneaza genele celui de la care s-a prelevat ADN la diferite alimente. Astfel se poate constata cum alimentele actioneaza mai mult asupra unor gene si mai putin asupra altora, adica se poate vedea ce ne face bine si ce nu", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

SEDENTARISM. Boala omului modern este sedentarismul. Potrivit lui Peter J. D’Adamo, persoanele cu grupa sangvina 0 se simt mai bine cu un regim de exercitii fizice intense. Dar prof. dr. Gh. Mencinicopschi sustine ca orice persoana, indiferent de grupa sangvina, se simte bine daca face miscare.

SFATUL MEDICULUI
Pentru mentinerea starii de sanatate, dar si pentru pastrarea greutatii, nutritionistii ne recomanda o dieta echilibrata, in care aproximativ 40% din calorii sa provina din glucide, 30% – din lipide, 30% – din proteine. "In dieta omului modern, aceste proportii nu sunt respectate, iar exercitiul fizic lipseste. Stramosii nostri aveau un aport caloric de aproximativ 3.500 de calorii, din care ardeau prin efort fizic 2.000-2.500. Omul modern consuma chiar mai mult de 3.500 de calorii, dar arde foarte putine prin exercitiu fizic. Acest dezechilibru sta la originea supraponderalitatii, obezitatii, afectiunilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative, cancerelor", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

STIRI
MERE. Un mar pe zi previne aparitia bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Hong Kong, merele contribuie la scaderea nivelului colesterolului rau in sange, mai ales in cazul persoanelor care au o dieta bogata in grasimi de origine animala. Polifenolii, substante prezente in mar, pot scadea nivelul lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul rau). Lipoproteinele cu densitate joasa determina depunerea de grasimi pe peretii arterelor si aparitia bolilor cardiovasculare.

PESTE. Consumul de peste gras oceanic, bogat in acizi omega 3, previne metastazele in cancerul de prostata, arata un studiu al cercetatorilor de la Institutul Paterson (Marea Britanie). Pe parcursul studiului, specialistii au studiat in laborator actiunea acizilor grasi omega 3 si omega 6 asupra celulelor canceroase. Acizii omega 3 impiedica inmultirea celulelor canceroase, in vreme ce acizii omega 6 din uleiurile vegetale favorizeaza aparitia metastazelor.

LEGUME. Femeile care consuma multe legume cu frunze verzi, morcovi si rosii prezinta cu aproximativ 20% mai putine riscuri sa sufere de astm, comparativ cu celelalte, arata un studiu mexican, aparut in publicatia Thorax. Studiul, efectuat de dr. Isabelle Romieu, de la Institutul National de Sanatate Publica din Cuernavaca (Mexic), a analizat obiceiurile alimentare a 69.000 de femei. S-a demonstrat ca amatoarele de spanac, morcovi si rosii prezinta cu 20% mai putine riscuri sa fie afectate de astm. Explicatia este ca legumele sunt bogate in betacaroten (precursor de vitamina A), care contribuie la intarirea sistemului imunitar.
×