x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Din plăcere sau din datorie?

Din plăcere sau din datorie?

de Daniela Dumitriu    |    03 Dec 2008   •   00:00

A face lucrurile din plăcere îţi dă un sentiment extraordinar. Chiar dacă e vorba despre munca ta sau despre orice altceva, când o faci cu drag uiţi că orele trec pe lângă tine şi mai ales te încarci sufleteşte. În contradicţie, când te concentrezi asupra unui lucru pe care îl faci din datorie ai putea simţi că "timpul se scurge prea greu", că eşti mereu obosit sau că mediul e stresant. Şi toate acestea doar pentru că înăuntrul tău sufletul simte când o faci din dragoste şi când nu.



Ce aş putea face pentru ca sufletul meu să se simtă împlinit? Ce mă bucură?
Foto: iStock

Uneori, avem o listă cu ce "trebuie" să realizăm şi încercăm din răsputeri să ţinem pasul cu ea. Până când într-o zi ne dăm seama că începem să ne umplem ziua doar cu activităţi la care lucrăm din datorie, fiindcă simţim că aşa e nevoie, dar nu şi pentru că ne bucurăm în timp ce le facem.
Dacă am pune pe hârtie tot ceea ce ne place să facem şi ce nu, descriind care sunt stările pe care le avem şi posibilele cauze pentru care acţionăm după standarde atât de diferite faţă de ceea ce vrem în interior, am putea avea surpriza să descoperim că una gândim şi alta facem şi că ne sabotăm singuri. În general, cei care au un dezechilibru major (boală, neînţelegeri în cuplu, stres la serviciu etc.) au nevoie să conştientizeze motivele pentru care li se întâmplă aşa ceva. Identificând cauzele şi alegând motivaţiile care ne fac plăcere, începem să percepem realitatea diferit; atitudinea ni se schimbă, iar ceilalţi se simt mai bine în preajma noastră, când punem accent pe lucrurile ce ne aduc bucurie.

TEST
Dacă te afli într-o asemenea situaţie, în care ai vrea să acţionezi altfel (din plăcere), dar ai prea multe responsabilităţi (din datorie) faţă de ceilalţi, te simţi nesatisfăcut sufleteşte, ai uitat să te mai bucuri şi nu ştii cum ai putea rezolva acest conflict interior, iată câţiva paşi care te ajută să decodezi cauzele:
<întocmeşte o listă a activităţilor pe care le faci din plăcere; scrie în ea chiar şi lucrurile pe care nu le-ai făcut niciodată, dar ai visat la ele, chiar şi cele mai nebuneşti acţiuni la care te gândeşti cu drag; sunt visele tale, vin dinăuntrul tău, preţuieşte-le şi adu-le la lumină;
<şi o altă listă care să conţină dorinţele tale neîmplinite încă;

CONŞTIENTIZARE
Acum uită-te la tot ceea ce ai scris, compară listele între ele şi observă care sunt acţiunile ce se repetă de la una la alta. Spre exemplu, ai putea observa, comparând listele între ele, că mare parte din acţiunile pe care le faci din datorie sunt şi cele care te obosesc cel mai mult.
Sau că unele dintre lucrurile care îţi fac plăcere se regăsesc pe lista celor pe care le realizezi din datorie sau a celor care te obosesc (atunci când exagerezi şi le acorzi prea mult timp). Ia apoi fiecare listă în parte şi analizeaz-o. Uită-te pe lista activităţilor care îţi fac plăcere; pe câte dintre ele te concentrezi în fiecare zi? Cât de mult timp le acorzi? Cât la sută din lucrurile care nu îţi plac le faci din datorie sau te obosesc, îţi ocupă timpul şi cât la sută dedici celor care te bucură şi te împlinesc? O dată ce ai conştientizat aceste aspecte, promite-ţi că data viitoare când vei începe un lucru te vei întreba: "Mă aduce ceea ce vreau să fac acum mai aproape de nevoile mele sufleteşti? Îmi oferă acest lucru plăcere?". Fii atent la această fază, pentru că unii dintre noi, deşi conştientizează că acţiunile lor sunt făcute împotriva sufletului, nu doresc să se oprească.
E şi asta o opţiune. Doar că atunci când mergi împotriva curentului interior se pot întâmpla multe lucruri neplăcute pe parcurs şi pot apărea senzaţii negative (teamă, furie etc.) care, dacă persistă perioade lungi, fără a fi eliminate, pot chiar duce la boli grave. Ascultă-ţi aşadar sufletul. Chiar dacă e vorba despre cariera ta, fii sigur că sufletul tău te va conduce în direcţia plăcută, poate aceea în care hobby-ul tău ar putea deveni munca visată.

ANALIZA
Întreabă-te apoi un lucru fundamental: de ce faci toate acele lucruri, din datorie, din sentimentul responsabilităţii? Fii sincer. Sub răspunsurile de genul "cineva trebuie să le facă", "ceilalţi au aşteptări mari de la mine", "numai eu le pot face bine pe toate" etc. ar putea exista motivaţii total surprinzătoare. Spre exemplu, ai putea constata, aşa cum e la majoritatea oamenilor, că toate acţiunile tale responsabile, de dăruire, sunt făcute din dorinţa interioară puternică de a primi aprecierea celorlalţi, de a fi acceptat, iubit sau de a-i mulţumi într-un fel, pentru a te simţi bine. Chiar dacă simţi că faci multe lucruri din datorie, spune-ţi: "Această acţiune îmi va oferi probabil aprecierea celorlalţi; dar cu ce preţ? Merită să mă concentrez doar pe aprecierea altora, astfel încât să mă simt iubit doar prin ei? Sau pot scurta acest traseu, făcând lucruri care îmi fac plăcere mie şi în acest fel
mă simt iubit prin mine însumi?".


Observă ce îţi bucură inima şi alege calea sa

Observă care sunt activităţile către care ai o anumită predilecţie şi pe care simţi o nevoie compulsivă de a le face deseori; sunt ele activităţi făcute din plăcere sau din responsabilitate? "Simt mai ales nevoia să primesc hrană pentru sufletul meu sau să dăruiesc hrană pentru sufletul altuia, ca astfel el să se simtă bine în preajma mea şi să mă facă şi pe mine să mă simt apreciat?" Acest circuit ocolitor al plăcerii sufleteşti este de altfel unul dintre cele mai mari obstacole inconştiente în alegerile pe care le facem. Spre exemplu, când suntem trişti şi cineva ne scoate din acea stare e foarte plăcut, dar nu ne ţine mult şi există riscul ca după ce acea persoană pleacă să reintrăm în starea iniţială. Asta se întâmplă fiindcă sentimentul de bine nu a venit din interior, ci din afara noastră şi pentru că nu am făcut curăţenie în suflet. Adică nu am fost atenţi la nevoile lui.
Nu te aştepta ca altcineva să facă ordine în sufletul tău. Chiar dacă o face, nu ai crea decât un soi de dependenţă emoţională faţă de acea persoană, alimentându-te cu bucurie de la ea, direct de la sufletul ei, nu de la al tău.
Ce ai putea face aşadar pentru sufletul tău? Ce te bucură pe tine şi numai pe tine? Ce îţi face rău? De multe ori oamenii se concentrează pe câteva lucruri care le fac plăcere şi continuă apoi să întreprindă numeroase acţiuni din sentimentul responsabilităţii, menţinând balanţa în special în favoarea acestora din urmă.
Acţionează astfel împotriva lor înşişi, mirându-se apoi că au o viaţă stresantă, fără bucurii, sau bolnavi. Aşa cum corpul tău are nevoie de alimente, iar mintea de exerciţiu, la fel şi sufletul tău are nevoie să simtă bucuria cât mai des. Îndreaptă-ţi atenţia către acţiunile plăcute ţie, către calităţile tale, către tot ceea ce îţi poate da o stare de bine, fiindcă doar aceste aspecte sunt importante pentru tine. Iar dacă îţi e teamă că ceilalţi te vor iubi mai puţin fiindcă refuzi îndatoririle pe care le-ai preluat în numele lor, adu-ţi aminte că atunci când tu eşti în stare pozitivă (sufletul tău e echilibrat şi împlinit) oricum dăruieşti şi altora din preaplinul tău prin atitudinea ta, răspândind lumină în jur şi fiind un model de armonie pentru ei. Nimănui nu îi place o persoană morocănoasă şi stresată, dar tuturor ne plac oamenii optimişti, plini de viaţă, care se bucură din plin.


Carte:Drumul spre fericire

În cartea "Drumul cel mai scurt spre fericire", Lynda Field vorbeste despre "ciclul fericirii": când mă iubesc şi mă aştept la tot ce e mai bun din partea mea şi a vieţii, devin hotărât şi am un comportament încrezător, iar cei din jur sunt afectaţi de atitudinea mea pozitivă şi mă susţin din ce în ce mai mult, în timp ce eu mă simt din ce în ce mai fericit.

RECOMANDĂRI
Scriitoarea oferă mai multe recomandări ca paşi către fericire, din care am extras câteva:
<Întreabă-te deseori: "ce mă face fericit?"
pe care ai simţit-o în fiecare zi şi încearcă să creşti punctajul mereu; notează toate situaţiile şi persoanele care te-au făcut să zambeşti şi să îţi simţi sufletul împlinit
<Învaţă de la oamenii pozitivi şi caută mereu compania lor

MENTALITATE
Există ceva care te împiedică să fii fericit?:
Iată cum procedează oamenii încrezători şi pozitivi:


Invitaţie la dialog

Daniela Dumitriu este singurul consultant român Feng Shui acreditat de Feng Shui Society UK (FSSA) şi singurul practician EFT (Emotional Freedom Technique) din România (EFT-ADV) inclus în lista internaţională a practicienilor avizaţi de Gary Craig, inventatorul acestei tehnici.


Sfaturi pentru o minte pozitivă, un corp sănătos şi un suflet fericit!

În curând, pe adresa www.miracole.ro vei putea găsi informaţii şi tehnici noi, despre cum te poţi vindeca sufleteşte şi fizic. Vei primi aici soluţii necunoscute până acum în România, pentru gândirea pozitivă şi libertatea emoţională şi vei vedea cum s-au descurcat şi alţii în situaţia ta, inspirându-te din cazurile lor, fiind invitat să-ţi relatezi şi tu povestea unică.Un site-prieten, creat din dragoste pentru sufletul tău.

×