x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DLL încurcă etichetele

DLL încurcă etichetele

de Cristina Andreea Calin    |    12 Noi 2009   •   00:00
DLL încurcă etichetele

Pe raftul unui magazin de produse alimentare se află spre vânzare produsul grisine cu măsline DLL. Nimic neobişnuit. Numai că, dacă citiţi eticheta, vă veţi da seama că in interior se află o prăjitură.



Importatorul grisinelor cu măsline DLL a făcut o greşeală. A încurcat între ele etichetele a două produse, rezultând o încălcare a legislaţiei româneşti şi europene cu privire la etichetarea alimentelor. HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor specifică faptul că "scopul etichetării este de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi".

Eticheta acestui produs nu face decât să inducă în eroare consumatorul. Pe ambalaj este o fotografie clară a unor grisine cu măsline, însă citind lista de ingrediente rezultă că acestea corespund unui alt produs. Pentru a produce o confuzie şi mai mare, traducerea este lipită peste eticheta originală a grisinelor cu măsline, astfel încât consumatorul nu are nici o şansă să afle ce mănâncă.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că în acest caz nu poate fi făcută o analiză a produsului, pentru că lipsesc toate elementele necesare unei concluzii profesioniste. Totuşi, ne sfătuieşte să citim de fiecare dată cu atenţie eticheta produselor alimentare pe care le achiziţionăm.

DLL GRISINE CU MĂSLINE
Zahăr, uleiuri vegetale (rapiţă, palmier), alune (10%), masă de cacao degresat, lactoză, proteine din zer din lapte, emulgator: lecitină din soia, dextroză, aromă: vanilin. Energie 585 kcal/2.445 kj, proteine 2,8 g, glucide 55,8 g, lipide 38,5 g, fibre alimentare 2 g, sare < 0,1 g.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă