x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Doctorul mi-a spus că Alex se va vindeca de autism în trei luni"

"Doctorul mi-a spus că Alex se va vindeca de autism în trei luni"

de Ionela Gavriliu    |    04 Aug 2011   •   21:00
"Doctorul mi-a spus că Alex se va vindeca de autism în trei luni"

Familia Zamfir e o familie de oameni simpli. Locuiesc intr-un sat in judetul Braila si nu s-au gandit niciodata ca bucuria de a avea un copil ii va arunca intr-o lupta cu un dusman ne­cu­nos­cut. Si ca, din cauza lipsei ba­nilor, nu-si vor putea smulge fiul, pe Alexandru Ionut, din ghearele autismului.

"Ma numesc Zamfir Marieta Gina, am 28 ani, sunt din sat Mihai Bravu, judetul Braila, si sunt mama unui copil cu autism. Note autiste, tul­burare de spectru autist sau cum i-o mai zice, cert este ca am un copil cu o astfel de problema, iar fericirea cea mare este ca se poate rezolva. Foarte greu, dar se poate. Stiu ca nu in totalitate, dar cred cu tarie ca fiul meu va fi un om care se va descurca in viata cat de cat. Macar sa invete lu­­crurile firesti, imbracat, mancat, spa­­­lat, mers la baie, lucruri pe care el nu le stie inca". Asa-si incepe scri­soa­rea catre voi mama lui Alexandru.

Povestea incepe in 2005. Femeia e si acum convinsa ca Alex e autist, pentru ca la nastere a fost lasata sa se chinuiasca, iar copilul nu a fost pus la oxigen imediat, desi era vanat si n-a scos nici un sunet. Cand baiatul a implinit 1 an si 8 luni, mama a observat ca nu e ca si ceilalti copii de aceeasi varsta: nu e atent la parinti, nu zambeste. L-a dus la spital la Bucuresti si medicul i-a bagat in ceata cu un diagnostic complex: ADHD, tulburare de spectru autist si intarziere mintala grava. Apoi le-a spus parintilor sa stea linistiti ca baiatul se va face bine in cel mult trei luni. "De-atunci au trecut patru ani grei si plini de suferinta... Am facut tratamente, terapii, logopedie, dar terapie ABA cum trebuie (n.r. – tera­pie comportamentala) n-am putut face din lipsa banilor", spune Marie­ta Zamfir. Familia, care s-a marit de un an si jumatate cu o fetita, traieste din alocatiile copiilor si din salariul de asistent personal al mamei, de 500 de lei. Pentru o luna de terapie ca la carte, familia ar avea nevoie de 3.600 de lei, timp de aproape doi ani.

Sa nu credeti ca Marieta a stat cu mana intinsa si a asteptat ajutor din cer. Desi nu stia mare lucru despre autism, a cautat, a citit, a intrebat doctorii. Pentru a-si duce baiatul la o gradinita speciala, unde copilul putea face doua ore de ABA pe zi, "ABA pentru saraci", cum spune femeia, a venit la Bucuresti si a locuit cu fami­lia intr-un depozit de lumanari, unde mai facea curat, mai ajuta la una-alta, sa castige un ban. Si-a dat seama ca e prea putin pentru copil, iar timpul trece nemilos. Alexandru are aproape 6 ani, varsta pana la care terapia da rezultate excelente daca e facuta intensiv. Ce a reusit sa "castige" in urma orelor de ABA de la gradinita este ca a devenit mai atent si are uneori contact vizual.

"De cateva luni pot sa vorbesc cat de cat despre problema baietelului meu fara sa mai plang, dar exista inca momente cand primesti lovituri si plangi, oriunde te-ai afla. Dar loviturile acestea te intaresc, nu te doboara. Ma simt ca o leoaica ce-si apara puiul cu pretul vietii! Vreau sa multumesc familiei mele, care ma sprijina in tot ceea ce fac si imi suporta starile de suparare, frustrare sau nervozitate. Si sotului meu, care m-a sprijinit asa cum a stiut el sa o faca, mai stangaci, dar mereu alaturi de mine... Si va rog pe voi", spune Marieta.

Marieta trebuie ajutata sa-si ajute fiul!
Alexandru e programat sa inceapa terapia ABA din toamna, cand familia il va insoti la Bucuresti. Cei care doresc sa-l ajute pot face donatii in conturile deschise la Bancpost Bucuresti pe numele Zamfir Marieta Gina:
Cont Lei: RO 09 BPOS 8110 79489 85 RON 01;
Cont Euro: RO 41 BPOS 8110 79489 85 EUR 01;
sau pot contacta familia la numarul de telefon: 0724.18.33.16.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete