x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dragostea la prima vedere

Dragostea la prima vedere

28 Aug 2007   •   00:00

Atracţia fizică dintre două persoane de sex opus se datorează feromonilor, compuşi organici cu structură complexă, secretaţi de organism, care influenţează comportamentul atăt in plan social, căt mai ales sexual.


Atracţia fizică dintre două persoane de sex opus se datorează feromonilor, compuşi organici cu structură complexă, secretaţi de organism, care influenţează comportamentul atăt in plan social, căt mai ales sexual. Aşa reiese dintr-o serie de studii recente. Acest tip de atracţie, de care sunt responsabili feromonii, este de foarte multe ori confundată cu dragostea la prima vedere. Ni se inmoaie genunchii, avem fluturaşi in stomac, iar in minte avem un singur gănd: "El/ea este alesul/aleasa". Dragostea la prima vedere se deosebeşte de atracţia pur fizică prin faptul că, după primele schimburi de priviri şi după prima conversaţie, ne găndim deja căt de frumoşi vor fi copiii făcuţi impreună. De ce ne indrăgostim la prima vedere ne explică psihologul Gabriela Ianculescu, de la PsihoConsulting. Dragostea la prima vedere este specifică in special adolescenţilor, intr-un cadru propice, de exemplu la mare, in vacanţa de vară sau intr-o excursie. Ei se indrăgostesc de o persoană pe care este posibil să nu o revadă niciodată. In acest caz, dragostea la prima vedere (fr. - "le coup de foudre") este alimentată tocmai de imposibilitatea continuării relaţiei care, in mod cert, ia sfărşit o dată cu sejurul.

Proiecţia dorinţelor

Dar ce se intămplă cu dragostea la prima vedere in cazul adulţilor? Rezistă in timp sau se sfărşeşte la… prima neinţelegere? "A te indrăgosti după primul schimb de priviri este ceva superficial. Singurele elemente solide intr-o relaţie care ia naştere dintr-un «coup de foudre» sunt asemănările dintre cei doi parteneri. El şi ea işi intemeiază relaţia pe baza lucrurilor pe care le au in comun: experienţe, dorinţe, idei... Insă, după ce ajung să se cunoască mai bine, de cele mai multe ori partenerii işi dau seama că nu sunt potriviţi unul pentru celălalt. Acum intervin dezamăgirea şi, inevitabil, despărţirea", explică psihologul Gabriela Ianculescu. Cănd te indrăgosteşti la prima vedere te indrăgosteşti de fapt de proiecţia dorinţelor tale asupra persoanei respective. Este ca şi cum de fapt ai confunda o persoană pe care o vezi pentru prima oară cu cineva pe care il/o iubeşti deja, arată specialistul nostru.

RĂSUL. Simţul umorului joacă un rol foarte important in dragostea la prima vedere. Mai ales atunci cănd cei doi "necunoscuţi" ies impreună prima dată sau incă sunt captivi in relaţii in care glumele se spun numai la ocazii speciale. Insă dacă simţul umorului este singurul element de legătură dintre cei doi indrăgostiţi, atunci relaţia nu este solidă.

Sfatul psihologului

"Cănd te indrăgosteşti la prima vedere, nu faci decăt să iţi imaginezi că celălalt este aşa cum iţi doreşti. O astfel de relaţie nu poate să dureze, deoarece mai devreme sau mai tărziu, diferenţele vor ieşi la suprafaţă şi vor conduce spre finalul relaţiei. Cei care s-au indrăgostit la prima vedere şi rezistă in timp sunt luptători. Deoarece pentru a face o relaţie să dureze trebuie să o analizezi, să pui in balanţă bunele şi relele şi să iţi dai seama dacă este doar ceva trecător sau o relaţie pentru o viaţă. Psihanalistul Carl Gustav Jung spunea că jumătatea fiecăruia dintre noi este umbra noastră. Umbra este definită ca ansamblul dorinţelor, al trăsăturilor, al stărilor noastre emoţionale pe care le negăm sau le respingem la noi inşine. Ne indrăgostim de persoane care au toate aceste trăsături", explică psihologul Gabriela Ianculescu.

×
Subiecte în articol: vedere psihologie dragostea