x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Drenajul veno -limfatic

Drenajul veno -limfatic

de Magda Colgiu    |    26 Oct 2010   •   00:00
Drenajul veno -limfatic

Beneficiile drenajului veno-limfatic în medicina de recuperare sunt prezentate cititorilor Jurnalului de sănătate de către medicul Sebastian Diaconescu, de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti.



„Sistemul limfatic colectează reziduurile de apă şi proteine din ţesuturi şi le readuce în circulaţie pentru purificare sau eliminare. Dacă sistemul limfatic funcţionează corespunzător, el ajută organismul să elimine toxinele, să regenereze ţesuturile şi să menţină un sistem imunitar eficient. În cazul în care sistemul limfatic nu funcţionează suficient, pot apărea edeme la nivelul ţesuturilor. Aceste edeme poartă numele de limfoedeme. Dacă nu sunt tratate, limfoedemele produc dureri şi disconfort, răni deschise, fibroze, infecţii ­ ce pot duce chiar la amputarea membrului afectat", avertizează medicul specilist.

Drenajul limfatic este indicat pentru reducerea diverselor edeme şi a limfoedemelor, pentru detoxifierea organismului, pentru regenerarea ţesuturilor în cazul arsurilor, a rănilor sau a ridurilor, stimularea sistemului imunitar, relaxarea în cazul insomniei, stresului sau a lipsei de vitalitate, reducerea depune­rilor de grăsime şi a celulitei. Rolul acestui procedeu este de a îmbunătăţi fluxul limfatic şi de a îndepărta depunerile de apă şi de toxine din ţesuturi.

„Vasele limfatice au foarte multe valve unidirecţionale pe interiorul lor, astfel încât, în momentul în care limfa trece de o valvă, ea nu mai poate „da înapoi". Există o valvă pentru fiecare loc de vărsare a celor două ducte limfatice mari, pentru a împiedica sângele să pătrundă în sistemul limfatic. Vasele limfatice au pereţii foarte subţiri, aşa că pot pro­fita de mişcările ţesuturilor din jur. De aceea, medicii recomandă mişcarea ca mijloc de prevenire a edemelor membrelor inferioare.

În aceste condiţii, medicul Sebas­tian Diaconescu, împreună cu profesorul Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie recomandă un set de exerciţii fizice, de a căror eficienţă vă veţi convinge pe măsură ce le veţi executa.

×
Subiecte în articol: armonia trupului