x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 420 (Sorbitolul) - Ne strică stomacul

E 420 (Sorbitolul) - Ne strică stomacul

de Cristina Andreea Calin    |    27 Oct 2007   •   00:00
E 420 (Sorbitolul)  - Ne strică stomacul

Aditivul sorbitol E 420 are mai multe intrebuinţări in industria alimentară şi de aceea este intălnit in foarte multe produse. Consumatorii trebuie să fie atenţi la faptul că o cantitate mare de E 420 ingerată poate provoca probleme ale intestinelor.


Aditivul sorbitol E 420 are mai multe intrebuinţări in industria alimentară şi de aceea este intălnit in foarte multe produse. Consumatorii trebuie să fie atenţi la faptul că o cantitate mare de E 420 ingerată poate provoca probleme ale intestinelor.


Sorbitolul (E 420) este un aditiv folosit de industria alimentară ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. De aceea, il puteţi găsi in foarte multe produse, dar mai ales in cele de patiserie şi cofetărie. De asemenea, este utilizat foarte frecvent şi in produsele dietetice. Este un edulcorant calorigen cu 2,6 kcal/gram, o valoare energetică mult mai mică decăt pentru o cantitate similară de zahăr. Nu trebuie să vă mire totuşi, dacă veţi găsi aditivul alimentar E 420 şi pe eticheta fructelor uscate, a siropurilor farmaceutice sau a preparatelor oftalmologice. E420 poate fi folosit şi in combinaţie cu alţi aditivi alimentari- zaharină şi polifosfaţi de sodiu pentru preparatul tradiţional japonez surimi şi pentru a realiza o pastă de peşte din Alaska. Producătorii din industria cosmetică il folosesc pe post de conservant, fiind unul dintre cele mai utilizate ingrediente. Totuşi, este interzis in preparatele pentru copii şi sugari. Â


DURERI DE STOMAC. Sorbitolul este parţial absorbit şi metabolizat de către organism ca fructoză, iar ceea ce rămăne este fermentat in intestinul gros. Din această cauză, după consumul a mai mult de 5 g de sorbitol zilnic pot apărea balonarea şi flatulenţa. Există şi persoane care au intoleranţă la sorbitol, acestea putănd avea efecte laxative. Industria farmaceutică foloseşte sorbitolul tocmai pentru aceste efecte, mai ales pentru a crea medicamente in special pentru persoanele de vărsta a treia. Pănă acum la nivelul Uniunii Europene nu au stabilit o limită maximă admisă pentru consumul de sorbitol, insă cercetători de la diverse universităţi au stabilit că o cantitate ridicată de E 420 ingerată pe parcursul unei zile poate duce la dureri de stomac şi poate agrava sindromul colonului iritabil şi intoleranţa la fructoză.Â

×
Subiecte în articol: bun de consum