x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Emisfera dreaptă şi emoţiile

Emisfera dreaptă şi emoţiile

de Daniela Dumitriu    |    20 Aug 2008   •   00:00
Emisfera dreaptă şi emoţiile

Femeile au un fel de a vedea lumea înconjurătoare diferit faţă de bărbaţi: creierul feminin este intuitiv, emoţional, opus raţio­nalităţii şi logicii masculine. Aceasta însă nu înseamnă că există o superioritate a unuia sau a altuia, ci doar că cele două emisfere funcţionează în alt fel; atunci cînd ele sînt utilizate concomitent şi complementar, creează armonie.


Creierul uman este alcătuit din cele două emisfere, stînga şi dreapta, corespunzător raţiunii şi sentimentelor, construite pentru a lucra împreună. Emisfera stîngă controlează partea dreaptă a corpului şi invers, cea dreaptă controlează partea stîngă. În general, femeile folosesc mai mult emisfera dreaptă, iar bărbaţii pe cea stîngă. În situaţia în care este utilizată excesiv doar una dintre ele, se poate produce însă un dezechilibru energetic.


EDUCAŢIE. Bărbaţii sînt educaţi încă din copilărie pentru a-şi folosi mai mult raţiunea prin indicaţii de genul "băieţii nu plîng; vrei să creadă lumea că eşti fetiţă?" etc.; mamele nu îşi dau seama astfel că pot implementa în mintea lor ideea că a avea emoţii şi a ţi le exprima este o greşeală. În acest fel, ajunşi la maturitate, aceştia doresc să renunţe la capacităţile lor "feminine" şi chiar sînt convinşi că acestea nu le-ar fi de nici un folos, mai ales că şi societatea încurajează acest lucru.

Creierul "feminin" (emisfera dreaptă) are însă mai multe valenţe: intuiţia, clarviziunea, telepatia, empatia, creativitatea, receptivitatea, acceptarea, dăruirea etc., toate fiind calităţi care, odată puse în va­loare, ajută situarea persoanei respective pe vibraţia universală şi divină, aceasta pentru că lumea nu este construită din raţiune, ci prin creaţie şi selecţie naturală. Mai mult decît atît, frecvenţa prin care putem atrage lucrurile pozitive şi în care starea de calm şi pace interioară e naturală este a undelor alfa, corespunzătoare emisferei drepte. Artiştii de orice fel, persoanele creative, talentate, indiferent de darul pe care îl au, că sînt bucătari sau pictori, scriitori sau designeri de modă, cu toţii au mult mai dezvoltat creierul "feminin", mergînd foarte mult pe intuiţie şi imaginaţie şi mai puţin pe aspectele practice, mate­riale.

Din această cauză, mulţi dintre ei par pentru ceilalţi a fi "cu capul în nori". Emisfera lor stîngă este aproape nedezvoltată, tot aşa cum cei care sînt preocupaţi excesiv de raţiune şi structură au emisfera dreaptă nu prea des folosită; arhitecţii şi matematicienii de pildă se numără printre cei mai "masculinizaţi" în privinţa utilizării creierului, deoarece sînt atraşi de elementele practice şi materiale, unde totul trebuie să aibă o anumită ordine şi disciplină. Spre deosebire de logică, imaginaţia este flexibilă şi nu are o ordine anume de desfăşurare. Din această cauză, de multe ori, femeile pot părea confuze în gîndire pentru bărbaţi.

Puterea creierului "masculin" a fost însă şi ea la fel de margina­lizată în ce priveşte educaţia femeilor, ca revers, acestora spunîndu-li-se ani de-a rîndul cît de puţin important este pentru o femeie să fie raţională sau practică, această favoare revenindu-i doar bărbatului, care era educat pentru a prelua controlul situaţiilor în familie şi societate.


RECOMANDĂRI. A-ţi antrena ambele emisfere să se completeze între ele, a le utiliza în folosul tău în fiecare acţiune este ceva extraordinar, căci devii complet, raţiune şi emoţii împreună. Esenţa umană este dată de ambele calităţi; folosind doar una dintre ele devenim lipsiţi de varietatea şi culoarea vieţii în oricare dintre sensuri.

Titlul articolului face referire însă doar la emisfera dreaptă, deoarece aceasta este cel mai puţin folosită în aceste vremuri. Societatea de azi pune mare preţ pe raţiune şi lipsa emoţiilor şi observăm acest lucru în mass-media, în şcoli, la locul de muncă şi în familie. Pînă şi femeile sînt atrase azi mai mult de latura raţională, deşi acest lucru e firesc, avînd în vedere ignoranţa în care au fost crescute secole de-a rîndul.

Pe de altă parte, nevoia socială de structură în toate domeniile vieţii se răsfrînge asupra fiecărui individ în parte şi e percepută diferit. În această perioadă de non-echilibru social şi familial, problemele care au rămas nerezolvate şi care au produs această emulaţie negativă sînt însă sufleteşti, adică ţin mai mult de latura emisferei drepte. De aceea, de fiecare dată cînd ne aplecăm asupra emoţiilor noastre şi le dăm curs, de fiecare dată cînd ne oferim libertatea de a crea şi a imagina, de a ieşi din cadrul rigid al logicii, totul reintră în făgaşul normal şi ne vindecăm înăuntru.

Art-terapia, dansul sînt recunoscute astăzi ca fiind minunate nu numai pentru amplificarea puterii noastre artistice şi pentru echilibrarea sufletească, cît mai ales pentru egalizarea celor două emisfere. La fel, yoga şi alte tehnici care echilibrează centrii energetici interni. Dar poate cel mai de preţ lucru este faptul că prin conştientizarea emoţiilor noastre avem ocazia să ne cunoaştem mai bine, să ştim cine sîntem sub masca logicii şi să SIMŢIM.

Căci iubirea nu se face, nu se construieşte; iubirea se SIMTE în adîncul inimii, fără a fi nevoie să gîndim, să facem sau să analizăm ceva. Iar pentru a o simţi trebuie să avem inima deschisă, adică partea dreaptă a creierului antrenată.

 

Antrenează emisfera dreptă

Dansează pe muzica preferată sau, şi mai bine, înscrie-te la cursuri de dans

Învaţă să pictezi şi să îţi exprimi emoţiile prin culori apelînd la cursurile de terapie prin pictură

Cîntă, fredonează melodii care îţi plac şi/sau înscrie-te într-un grup coral; dacă ai talent şi ştii să cînţi la un instrument, dă drumul sentimentelor tale cît mai des prin muzică

Dacă îţi place teatrul, urmează nişte cursuri de profil (tot prin art-terapie); vei învăţa să comunici emoţional altfel decît erai obişnuit

Scrie; ţine un jurnal în care îţi înregistrezi toate gîndurile, sentimentele, visele, aşteptările şi împlinirile; este un alt fel de a comunica cu tine însuţi

Urmează cursuri de gătit, de o­lărit sau de sculptură, sau ori­ce altă formă de creaţie ce te poate ajuta să dezvolţi latura ta artistică

Redecorează-ţi casa şi joacă-te cu culorile care îţi plac; ele re­pre­­­zintă viaţa şi îţi aduc bu­cu­rie, trezind în tine emoţii poziti­ve

Creează; poate fi un tort pentru onomastica ta, un colaj cu poze dragi ţie, un mic cadou pentru partenerul tău; orice îţi face plăcere să îţi exprimi emoţiile faţă de altcineva e binevenit

Petrece cît mai mult timp în mijlocul naturii; creativitatea şi perfecţiunea ei generează în tine emoţii pozitive puternice

Practică vizualizarea cît mai des; aceasta te pune în conexiune cu emisfera ta dreaptă

Dacă îţi face plăcere, practică tehnici care armonizează cele do­uă emisfere: yoga, qi qong sau tai chi, meditaţia pentru echilibrarea chackrelor (centri energetici).

 

Beneficii

Se formează mai multe cone­xiuni între ariile creierului

Persoanele antrenate astfel pot gîndi şi face mai multe lucruri odată, avînd o atenţie distributivă

Creşte capacitatea de adaptare la mediul înconjurător (flexibilitate)

Intuiţia este foarte dezvol­tată şi la fel celelalte abilităţi psihice: telepatia, clarviziunea, ce aduc informaţii noi, inaccesibile prin raţiune

Emoţiile se pot exprima mult mai uşor atît prin comunicare, cît şi în mod creativ

Persoanele antrenate capătă o mai puternică empatie în raporturile cu ceilalţi

 

Invitaţie la dialog

Daniela Dumitriu este singurul consultant român Feng Shui acre­ditat de Feng Shui Society UK (FSSA) şi singurul practician EFT (Emotional Freedom Technique) din România (EFT-ADV) inclus în lista inter­na­ţio­nală a practicienilor avizaţi de Gary Craig, inventatorul acestei tehnici. Eşti invitat să comentezi temele abordate în această pagină, să ne împărtăşeşti experienţele tale.

×
Subiecte în articol: dreapta sînt suflet emisfera dreapt