x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Energizantele nu ajută intelectul

Energizantele nu ajută intelectul

de Cristina Andreea Calin    |    13 Dec 2010   •   18:57
Energizantele nu ajută intelectul

142328-deschidere-energy.jpgConsumul mode­rat de băuturi energizante poate îmbunătăţi viteza de răspuns a consumatorilor, dar cu cât sunt băute în cantităţi mai mari, cu atât efectul lor este mai nociv, arată un studiu  publicat de Asociaţia Psihologilor Americani.

Băuturile energizante au o popularitate din ce în ce mai mare în rândul tinerilor şi de aceea psihologii de la Universitatea Kentucky au luat decizia de a realiza un studiu care să arate care sunt efectele consumului de zahăr şi cofeină din acest tip de produse. S-a luat în considerare faptul că studenţii folosesc băuturile e­ner­­gizante pentru a sta treji cât mai mult şi pentru a tăia efectele de intoxicare cu alcool. Mai mult, în ultima pe­­rioadă foarte mulţi tineri au ajuns la spital, în urma combinaţiei de produse energizante cu alcool. Auto­ri­tă­ţile americane au luat chiar decizia de a interzice o astfel de băutură, Four Loko.

Conducătoarea studiului, me­dicul Cecile A. Marczinski, a declarat că, într-adevăr, amestecul de zaharuri şi cofeină din băuturile energizante duc la creşterea performanţelor cognitive, la mărirea atenţiei, a vitezei de reacţie, a celei psihomotorii, ajută memoria şi vigilenţa. Studiu, realizat pe 80 de studenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Unora li s-a dat spre consum o băutură care are în compoziţie o cantitate mare de cafeină, iar altora un produs mai puţin cofeinizat. După o ju­mătate de oră tuturor li s-a dat un test care presupunea viteză de reacţie. Cei care au consumat mai multă co­fei­nă au răspuns mai încet în­tre­bă­ri­lor, dar s-au simţit mai odih­niţi, în timp ce ceilalţi au avut o viteză mai mare, dar au şi resimţit mai mult efortul.

În concluzie, băuturile energizante nu sunt folositoare în cazul unui efort intelectual mărit. De aceea, echipa de cercetători doreşte să continue studiile pentru a putea înainta, autorităţilor o modificare legislativă cu privire la  comercializarea acestor produse, în special, către tineri.

×
Subiecte în articol: bun de consum