x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Entorsa de genunchi

Entorsa de genunchi

de Magda Colgiu    |    03 Aug 2010   •   00:00
Entorsa de genunchi

Leziune a ligamentelor, entorsa de genunchi este o afecţiune ce poate varia în severitate, de la o uşoară întindere la o ruptură completă ligamentară, afirmă medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.



"Există trei grade: uşoară întindere ligamentară ce produce durere şi tumefacţie; ruptură parţială ligamentară; ruptură completă ligamentară, ce necesită adesea intervenţie chirurgicală. "Majoritatea leziunilor ligamentare implică ligamentul colateral median, ligamentul încrucişat anterior sau ambele. Ligamentul încrucişat posterior este afectat foarte rar", ne avertizează medicul Sebastian Diaconescu.

CAUZE ŞI FACTORI DE RISC
Conform specialistului consultat de Jurnalul de Sănătate, cel mai frecvent este afectat ligamentul colateral median. "Acest traumatism poate fi cauzat de o lovitură în partea externă a genunchiului, în special dacă piciorul este fixat la sol în timpul traumatismului. Foarte rar este afectat ligamentul colateral lateral, din cauza faptului că partea mediană a genunchiului este foarte greu accesibilă unui traumatism direct".
Lezarea ligamentului încrucişat anterior este frecvent întâlnită la persoanele tinere, practicante de sport de masă sau de performanţă. "Orice sport ce implică accelerarea şi decelerarea, dar şi mişcări de accelerare sau de rotaţie, (baschet, fotbal, hochei, schi şi fotbal american".

RECOMANDĂRI
În faza acută a entorsei de genunchi, tratamentul este unul standard: repaus, gheaţă, compresie, ridicare. "În acest fel, se reduce durerea şi edemul, accelerându-se procesul de vindecare. Astfel, este indicat să se aplice, de mai multe ori pe zi, gheaţă pe zona afectată. Alte recomandări din această perioadă sunt:

n) bandajul elastic, folosit pentru compresie
n) păstrarea piciorului ridicat, mai mult timp.

În cazul în care este necesară imobilizarea, ea trebuie făcută într-un aparat gipsat. Perioada în care se recomandă imobilizarea diferă în funcţie de gravitatea entorsei.

INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ
Nu foarte frecventă, intervenţia chirurgicală este necesară în cazul persoanelor care fac parte dintr-o categorie de risc moderat-înaltă din punct de vedere al activităţii muncii sau al cerinţelor sportive. Operaţia poate fi luată în calcul şi pentru persoanele care, deşi nu se înscriu în categoria înaltă de risc, au simptome în timpul activităţilor zilnice (mers pe suprafeţe denivelate sau simple mişcări de torsiune).

RECUPERAREA
Medicul Sebastian Diaconescu afirmă că persoanele care au suferit o entorsă de gleznă trebuie să efectueze exerciţii de recuperare, după îndepărtarea aparatului gipsat. Recuperarea se face prin kinetoterapie, dar şi prin alte mijloace terapeutice adjuvante: căldură locală, masaj, fizioterapie.

Exerciţiile, ce trebuie efectuate de aceşti pacienţi şi care sunt recomandată de medicul Sebastian Diaconescu dar şi de profesorul Eugen Caracaş, kinetoterapeut principal la aceeaşi instituţie medicală, sunt cele de mobilizare articulară progresivă ca amplitudine de mişcare, de tonifiere musculară pentru creşterea stabilităţii active a genunchiului, de echilibru şi propriocepţie. În toate cazurile va fi atent lucrat cvadricepsul, recomandă medicul Sebastian Diaconescu.

REGULĂ IMPORTANTĂ!!
Dacă primiţi o lovitură în genunchi şi durerea este de aceeaşi parte, probabil este doar o vânătaie care va dispărea rapid. Dacă durerea este pe partea opusă, trebuie luată în considere o leziune serioasă ce necesită tratament atent, avertizează medicul consultat de Jurnalul de Sănătate.

×
Subiecte în articol: armonia trupului