x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Eşti singur de Înviere?

Eşti singur de Înviere?

de Mirela Dădăcuş    |    14 Apr 2009   •   00:00
Eşti singur de Înviere?
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Sărbătorile Pascale le petrecem, de obicei, cu familia sau cu prietenii apropiaţi. Masa festivă de Paşti, înconjurată de cei dragi, mersul la biserică în noaptea de Înviere, mirosul îmbietor de cozonac şi ciocnirea ouălor roşii sunt obiceiuri care ne aduc aminte de copilărie şi ne umplu sufletul de bucurie şi de speranţă.



Din păcate, multe persoane sunt singure de sărbători. Fie că sunt abandonate de familie, uitate de prieteni sau, mai rău, rămase singure după decesul partenerului de viaţă. Aceşti semeni ai noştri simt parcă mai acut singurătatea în această perioadă a anului. Poate şi din acest motiv, în general, în preajma sărbătorilor, rata de suicid este mai ridicată în rândul oamenilor singuri.

Partea plină a paharului
Dacă am învăţa să trăim singuri, nu am mai resimţi tristeţe în preajma sărbătorilor (de Paşti, Crăciun, zile onomastice etc.), este de părere psihologul Andrei Chiriac. Potrivit acestuia, faptul că rămânem ancoraţi în trecut ne face să uităm că trăim în prezent, să ne bucurăm de aceste zile în care toată lumea petrece. Este important să ne acceptăm aşa cum suntem, cu mulţumiri şi nemulţumiri, cu împliniri şi regrete, cu bucurii şi necazuri. Este dificil de realizat, atât timp cât oamenii îşi pun o mască atunci când ies în societate. Totuşi nu este imposibil, remarcă psihologul: "Ideea este să regăseşti partea bună a lucrurilor. De exemplu, dacă un copil alege să îşi petreacă Sărbătorile de Paşti alături de prieteni, părintele nu trebuie să simtă părere de rău, ci împlinire prin faptul că această acţiune provoacă bucurie copilului său". Astfel, singurătatea nu ne mai sperie şi nu ne mai doare. Dacă aţi pierdut pe cineva drag, alături de care obişnuiaţi să petreceţi Sărbătorile de Paşti, este mai bine să nu staţi acasă în această perioadă, recomandă specialistul. Plecaţi în pelerinaj la mănăstiri sau mergeţi în vizită la prieteni.

Singurătatea de sărbători poate fi "tratată" prin mai multe metode, iar optimismul este  factorul principal. Chiar dacă vă simţiţi izolaţi şi deprimaţi, priviţi cu speranţă spre viitor. Gândurile pozitive reprezintă o "armă" de temut împotriva neputinţei fizice şi psihice. Optimismul vă va ajuta să vă urcaţi pe bicicletă. Iar mersul la biserică vă este de folos în aceste zile. În afară de faptul că faceţi mişcare, că respiraţi mai bine, că vă bucuraţi de soare, cu siguranţă veţi regăsi liniştea sufletească. De asemenea,  este posibil să faceţi noi cunoştinţe cu care să aveţi puncte comune, alături de care, cine ştie, vă puteţi petrece sărbătorile. De multe ori, singurătatea poate dispărea în compania unor persoane cu care aveţi în comun idei sau pasiuni. Potrivit psihologului Andrei Chiriac, în această perioadă este bine să vă implicaţi în activităţi pe care doreaţi să le faceţi de mult: mergeţi la film sau la teatru, citiţi, plimbaţi-vă în parc, ieşiţi în oraş, luaţi cina într-un restaurant. Fiţi veseli, sociabili şi deschişi cu cei din jurul vostru.

REŢINEŢI! Chiar dacă sunteţi copleşiţi de probleme, nu vă revărsaţi supărarea pe cei din jur. Din contră. Căutaţi compania oamenilor veseli, deoarece, de multe ori, râsul celorlalţi este contagios. S-a dovedit ştiinţific că, atunci când cineva de lângă noi râde, nu ne putem abţine să nu râdem la rândul nostru.

ÎNCURAJARE. Persoanele singure trebuie să vadă şi reversul medaliei. Faptul că aveţi mai mult timp şi spaţiu pentru propria persoană vă face să percepeţi singurătatea mai degrabă ca pe un dar, decât ca pe o povară. Pe de altă parte, clipele petrecute de unul singur sunt mai preţioase decât cele alături de oameni plictisitori.

Sfatul psihologului

Singurătatea de sărbători poate fi tratată, dacă  învăţăm să trăim singuri, susţine psihologul Andrei Chiriac. "Pare simplu, dar nu este chiar aşa, deoarece presupune să trăieşti cu  mulţumirile tale, cu nemulţumirile tale, cu împlinirile şi neîmplinirile tale, să te accepţi aşa cum eşti, ceea ce este foarte greu. De obicei, oamenii îşi pun o mască atunci când ies în societate", spune psihologul. Acesta le recomandă persoanelor singure să se plimbe, să citească, să meargă la un spectacol, o expoziţie, într-un cuvânt să se implice în orice activitate care le aduce împlinirea sufletească.

×
Subiecte în articol: psihologie