x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet EXAGERARE - Desert cu lapte de mamă

EXAGERARE - Desert cu lapte de mamă

de Nicoleta Catana    |    01 Oct 2008   •   00:00
EXAGERARE - Desert cu lapte de mamă

Dorinţa şi necesitatea unei alimentaţii sănătoase îi face pe unii să ia decizii care pot fi considerate hilare şi să facă exces de zel. Este şi cazul unei asociaţii care militează pentru apărarea animalelor, cerând folosirea laptelui matern.



Dorinţa şi necesitatea unei alimentaţii sănătoase îi face pe unii să ia decizii care pot fi considerate hilare şi să facă exces de zel. Este şi cazul unei asociaţii care militează pentru apărarea animalelor, cerând folosirea laptelui matern.

O organizaţie pentru protecţia animalelor (PETA) solicită companiei producătoare de îngheţată Ben&Jerry’s să înlocuiască laptele din produsele lor, care provine de la vite, cu cel de la proasptele mămici. Aceasta şi-a motivat doleanţa prin faptul că astfel

le-ar scuti pe animale de suferinţa din timpul mulsului, dar şi prin faptul că astfel îngheţata ar fi mult mai sănătoasă, având în vedere calităţile nutritive pe care acesta le are asupra organismului sugarilor. Un alt motiv destul de puternic este acela că îngheţata este un produs consumat mai mult de copii.

NU ESTE BUN
PETA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de calitatea laptelui provenit de la vite, susţinând că acesta provoacă diabet, alergii şi obezitate în cazul copiilor. Un reprezentant al organizaţiei a declarat că sunt conştienţi de faptul că cererea lor, care este aproape imposibil de pus în practică, poate fi absurdă sau exagerată, dar au subliniat ideea că la fel de absurd este şi consumul de lapte provenit de la vite, care, în opinia organizaţiei, poate fi extrem de nociv. Acesta are lipide şi proteine mai greu de digerat, în special de către stomacul sensibil al copiilor. Surse din cadrul organizaţiei au dat asigurări că, dacă acesta ar fi înlocuit, consumatorii ar sesiza imediat diferenţa şi ar fi în totalitate de acord cu modificarea, care ar aduce numai efecte pozitive asupra organismului şi sănătăţii acestora. Însă, presa şi celelalte companii producătoare nu au făcut decât să ia în derâdere iniţiativa, opininând că singura întrebuinţare pe care o poate avea laptele provenit de la proasptele măminci este hrănirea bebeluşilor.

FIRMELE SUNT ÎMPOTRIVĂ
Compania producătoare consideră că ideea este ridicolă. Ei salută intenţia PETA de a proteja animalele şi de a promova o alimentaţie cât mai sănătoasă, dar consideră că nu există nici un pricol în a utiliza laptele provenit de la vite. În opinia lor, laptele de la sânul mamei nu poate fi destinat decât consumului bebeluşilor, iar cel de la animale, alimentaţiei cotidiene. De asemenea, aceeaşi idee o susţine şi firma care furnizează laptele către Ben&Jerry’s. Laptele în cauză este unul din cele mai sigure produse şi nu există nici un studiu care să demonstreze contrariul. Confirm spuselor acestuia, cele două tipuri de lapte sunt extrem de diferite şi nici nu se poate pune problema înlocuirii. Mai mult decât atât, îngheţata nu ar mai avea aceeaşi textură şi omogenitate dacă nu s-ar folosi acelaşi tip de lapte ca şi până acum.

×
Subiecte în articol: bun de consum