x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fibre alimentare, hrana obezilor

Fibre alimentare, hrana obezilor

03 Iul 2007   •   00:00

In Statele Unite, studiile paralele asupra diabeticilor obezi şi slabi, făcute de prof. James Anderson, de la Universitatea din Kentucky, au condus la concluzii relevante: bolnavii care au avut un regim bogat in fibre alimentare şi-au redus dozele de insulină după numai căteva săptămăni.

Printr-o acţiune mecanică foarte simplă, fibrele alimentare au impiedicat zahărul să treacă prea repede prin peretele intestinal, ducănd la o scădere a glucozei in sănge. Pancreasul a produs mai puţină insulină şi astfel şi-a păstrat toată capacitatea de acţiune. Pe lăngă menţinerea nivelului constant al glicemiei, fibrele alimentare ajută la diminuarea nivelului colesterolului din sănge cu aproximativ 10%-15%. Dar fibrele alimentare au un important rol şi in prevenirea aterosclerozei.

Dacă vreţi să preveniţi depunerea grăsimilor pe pereţii arterelor, trebuie să aveţi o alimentaţie bogată in fibre. Fibrele alimentare nu ar trebui să lipsească din dieta persoanelor supraponderale şi obeze, adulţi sau copii. De asemenea, fibrele alimentare contribuie la reducerea riscurilor de ulcer, cancer de colon sau afecţiuni coronariene.

Trebuie să ştim că unui adult i se recomandă să consume zilnic 25-30 de grame de fibre alimentare. In cazul copiilor, medicul pediatru este cel care stabileşte cantitatea zilnică de fibre alimentare. Fibrele solubile le putem intălni in mere, pere, struguri sau alge. Fibrele insolubile sunt intălnite in legumele verzi, cartofi, cereale, migdale, păine din tărăţe, prune uscate. Trebuie insă consumate cu prudenţă de persoanele care au sindromul colonului iritabil.

×