x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fibromialgia

19 Oct 2010   •   00:00
Fibromialgia
5976-134222-untitled1.jpgBoală cronică ce  provoacă durere generalizată şi oboseală, dar şi alte simptome, fibromialgia este o afecţiune ale cărei consecinţe se răsfrâng în plan profesional şi familial.

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, detaliază cauzele, dar şi simptomele acestei boli care afectează în majoritate femeile. "Aproximativ 80% dintre pacienţi sunt femei, majoritatea dintre ele angajate", precizează medicul.

"Fibromialgia este cauzată, cred unii, de o traumă sau de o leziune ce poate afecta sistemul nervos central (SNC); afecţiunea poate fi asociată cu schimbări în metabolismul muscular, scăderea fluxului sanguin, având ca şi consecinţe oboseala
şi scăderea forţei musculare. Există şi specialişti care sunt de părere că factorul declanşator poate fi un virus, însă nici un agent de acest tip nu a fost identificat", mai precizează specialistul în recuperare.


SIMPTOME
Principalele simptome ale fibromialgiei sunt dure­rea cu diferite caracteristici, de la uşor disconfort la durere severă, dizabilitantă; durerea toracică ce poate mima simptomatologia cardiacă; oboseala - de la uşoară la epuizare fizică; tulburări ale somnului - dificultăţi de a adormi, trezire precoce, senzaţie de lipsă de odihnă; mobilitate scăzută a corpului; dureri de cap; disconfort abdominal de orice tip, de la constipaţie la diaree; vezica urinară iritabilă; furnicături şi amorţeli; dificultăţi de concentrare etc.; ameţeală şi probleme de echilibru; reacţii alergice, sensibilitate la lumină, la diferite substanţe şi chiar la mediul înconjurător.


DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT
Pentru ca un medic să pună diagnosticul de fibromialgie, pacientul trebuie să aibă durere gene­ralizată în toate cele patru cadrane ale corpului pentru cel puţin trei luni. De asemenea, trebuie excluse toate bolile ce pot "mima" fibromialgia.

Tratamentul acestei afecţiuni trebuie să combine exerciţiile fizice, medicaţia, fizioterapia şi relaxarea. Terapia fizicală presupune masaj, electrostimulări, aplicare de căldură/rece, ultrasunete, antrenament postural, drenaj limfatic, chiropraxie.

Exerciţiile fizice, care trebuie să fie relativ uşoare, este indicat să aibă un impact scăzut asupra corpului. Prin urmare, exerciţiile propuse de medicul Sebastian Diaconescu, împreună cu profesorul doctor Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, se încadrează în această categorie.

×
Subiecte în articol: armonia trupului