x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fortificarea, pro şi contra

0
21 Aug 2007 - 00:00

Cea mai bună strategie pentru combaterea deficitului de micronutrienţi este o dietă variată şi echilibrată, bogată in alimente naturale, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cereale pentru micul dejun, imbogăţite cu vitamine şi minerale, biscuiţi cu adaos de vitamine, batoane nutritive sau băuturi energizante - toate acestea sunt reunite sub un singur nume: alimente fortificate. "Fortificarea inseamnă creşterea deliberată a conţinutului de nutrienţi esenţiali (vitamine, minerale) in alimente pentru a imbunătăţi calitatea nutriţională a acestora şi a aduce beneficii asupra sănătăţii. Totuşi, cea mai bună strategie pentru combaterea deficitului de micronutrienţi este o dietă variată şi echilibrată, bogată in alimente naturale", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Fierul şi iodul

Fortificarea poate imbrăca mai multe forme: fortificare universală, fortificare ţintită, de market sau domestică. In primul rănd insă vorbim despre fortificarea universală sau de masă. Aceasta se referă la adaosul unuia sau mai multor nutrienţi in alimentele consumate frecvent de intreaga populaţie. Este cazul cerealelor pentru micul dejun, imbogăţite cu vitamine şi minerale, sau al sării, care a devenit cărăuş universal de iod. "In cazul fierului introdus in făină, despre care s-a tot discutat in ultima vreme, lucrurile sunt mai nuanţate. Pe de o parte, nu se poate face fortificarea universală a făinii cu fier, pentru că există persoane care nu au voie să consume fier: bolnavii cu hepatită acută sau cronică, bolnavii cu hemocromatoză, al căror metabolism acumulează fierul. Pe de altă parte, fortifierea făinii din măciniş integral sau neagră este o greşeală. Această făină conţine fitaţi care interferează cu absorbţia fierului. Grav este şi cănd fierul acesta se intălneşte cu grăsimi pe care le peroxidează. Grăsimile peroxidate generează radicali liberi, unele dintre cele mai nocive substanţe pentru organism. Fierul nu este ca iodul din sare, fierul este foarte periculos mai ales dacă nu se găseşte intr-o formă organică. Formele organice de fier sunt scumpe şi trebuie dozate cu foarte mare atenţie. Excesul de fier este la fel de periculos ca şi carenţele", este de părere prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Făina de grău este materia primă pentru fabricarea multor alimente: păine şi produse de panificaţie, produse de patiserie, cofetărie, snacks-uri, biscuiţi etc. Pe lăngă făină, in aceste produse sunt folosite şi alte ingrediente şi aditivi alimentari. Fierul poate interacţiona cu acestea determinănd modificări de gust şi de culoare, modificarea toxicităţii aditivilor alimentari adăugaţi sau scăderea eficacităţii vitaminelor şi mineralelor din produsul respectiv. Un prim exemplu este iodul. Avănd in vedere că in ţara noastră sarea este fortificată universal cu iod, există riscul interacţiunii fierului cu iodul din sare. Fierul interacţionează cu iodul, dar şi cu vitamina A, distrugăndu-le. "Trebuie să avem grijă cu fortificarea. Numai dacă ţinem cont că, la nivel mondial, miliarde de oameni sunt afectaţi de carenţe nutriţionale. Două miliarde de persoane suferă de anemie prin deficit de fier, două miliarde au deficit de iod, 250 de milioane de persoane au carenţe de vitamina A", ne atrage atenţia specialistul nostru.

Dezechilibre nutriţionale

Fortificarea este catalogată de mulţi specialişti drept o intervenţie care dezechilibrează profilul nutriţional al alimentelor.

Vitaminele şi mineralele adăugate artificial intr-un produs işi schimbă valoarea biologică şi nu se mai asimilează la fel de uşor.

"De fapt, ce facem prin fortificare? In primă fază scoatem din grău tot şi obţinem făină albă, aruncăm şi fierul o dată cu tărăţele.

Prin fortificare introducem noi alt fier, de cele mai multe ori de calitate proastă. Una este să luăm fierul din făina integrală, alta este să consumăm fier anorganic, adăugat in făina albă dezechilibrată nutriţional", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

ŢINTITĂ. In afara fortificării universale există aşa-numita fortificare ţintită. Aceasta inseamnă adaosul de vitamine sau minerale in alimente destinate unei anumite categorii de persoane. Din această grupă fac parte: hrana complementară pentru copiii inţărcaţi, alimentele destinate femeilor insărcinate sau celor care alăptează, cu adaos de acid folic sau acizi graşi esenţiali.

DE MARKET. La iniţiativa producătorilor, in alimentele procesate sunt adăugaţi unul sau mai mulţi nutrienţi. Aceasta este fortificarea de market, care trebuie să respecte dozele recomandate de vitamine şi minerale pentru a preveni riscul de consum excesiv. Pot fi imbogăţite cu micronutrienţi cerealele pentru micul dejun, băuturile, batoane nutritive.

IN CASĂ. Adăugarea micronutrienţilor la hrana preparată in casă, in special pentru copii, poartă numele de fortificare domestică sau comunitară. Aceasta se poate realiza utilizănd micronutrienţi sub formă de pudră, care se adaugă in alimente - fier incapsulat, tablete solubile cu micronutrienţi care se pot dizolva in apă şi care se consumă ca băutură.

ATENŢIE! "Organismul nu asimilează in orice raport micro şi macroelemente. Iată numai un exemplu: excesul de fosfor elimină calciul din organism. Prin adăugarea artificială de vitamine şi minerale in alimente, noi umblăm intr-o maşinărie extrem de complexă fără să conştientizăm că alimentul individual nu este atăt de important pe căt de importantă este dieta globală, asocierea alimentelor, varietatea şi calitatea acestora", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Ştiaţi că

Pe piaţa romănească sunt numeroase produse cu adaos de vitamine (margarine, biscuiţi, sucuri, lapte), insă sunt alimente dezechilibrate nutriţional.

Cerealele pentru micul dejun trebuie să fie integrale, pentru a ne bucura de toate vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Unele insă sunt amestecuri de cereale rafinate, glazurate. Degeaba eticheta lor conţine un şir de vitamine şi minerale, acestea sunt artificiale şi nu se găsesc in forma pe care organismul o asimilează cel mai bine.

Citeşte mai multe despre:   minerale,   fier,   fierul,   alimente,   vitamine,   alimentatie echilibrata,   fortificarea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bilanţul epidemic a ajuns la 34.967 de morţi în Italia

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 34.967 de morţi în Italia, cu 13 decese produse în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate a depăşit 243.000. Ministerul italian al...

MAE: Belgia a inclus România în zona portocalie 

MAE: Belgia a inclus România în zona portocalie 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță noi condiții de călătorie impuse de Belgia, care au intrat în vigoare de duminică. România este inclusă în zona portocalie, iar persoanelor care intră din România î...

COVID-19, la Ambasada României la Washington

COVID-19, la Ambasada României la Washington
Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv cu COVID-19. Activitatea Ambasadei României în Statele Unite ale Americii va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalți...

Sechele de la „forma moderată" de COVID: „Îmi e greu să desfac o sticlă de suc"

Sechele de la „forma moderată" de COVID: „Îmi e greu să desfac o sticlă de suc"
Un arădean vindecat de Covid de două luni şi jumătate mai are probleme de sănătate. Un studiu recent arată că 4 din 5 pacienţi aveau încă simptome după două luni de la externare. Andrei Ando din Arad a av...

Arafat: Pacient externat la cerere cu simptome ușoare, acum este cu oxigenare 70% și dispnee

Arafat: Pacient externat la cerere cu simptome ușoare, acum este cu oxigenare 70% și dispnee
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit, luni, despre cazul unui pacient care s-a externat la cerere, în urmă cu o săptămână, pentru că avea simptome ușoare, iar acum...

„Creierul din abdomen” - metafora e chiar adevărată

„Creierul din abdomen” - metafora e chiar adevărată
Părerea că intestinele reprezintă doar o ţeavă prin care se elimină deşeurile, produsele de descompunere din organism este greşită, deoarece aici este un sediu important al imunităţii. În colon există o...

Pacienții români cu COVID-19 nu beneficiază de singurul antiviral aprobat de Comisia Europeană

Protocolul oficial de tratament anti-Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii, a rămas neschimbat, motiv pentru care nu toţi bolnavii au acces la Remdesivir.  Un studiu recent arată că acest...

5 obiceiuri banale despre care mulți nu știu că îi îngrașă și sunt proaste pentru sănătate

5 obiceiuri banale despre care mulți nu știu că îi îngrașă și sunt proaste pentru sănătate
Mulți se plâng că se îngrașă sau nu reușesc să slăbească deși nu mănâncă mult, fără să realizeze că problema, de multe ori, este în obiceiuri simple, banale dar foarte greșite și, din păcate,...

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!
Beneficiile uleiului de cocos au fost cunoscute încă de mult timp în Asia, acolo unde era şi încă mai este folosit frecvent, atât în bucătărie, cât şi în ritualurile de înfrumuseţare. 1. Uleiul de...

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria
Memoria este procesul prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. La procesul memoriei participă mai multe componente ale creierului, de aceea este un proces foarte complex, al cărui...

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!
O porţie de râs sănătos prelungeşte viaţa şi ajută la combaterea stresului. De aceea, angajaţii companiilor multinaţionale au acum la dispoziţie o nouă terapie: yoga prin râs. Deşi sunt foarte ocupaţi,...

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții
Gelozia este o emoție necesară pentru că menține legăturile sociale. Motivizează oamenii să se angajeze în comportamente care mențin o relație importantă. Emoția poate fi experimentată atât de...

Pandemia și abilitățile de supraviețuire

Pandemia și abilitățile de supraviețuire
Perioada pandemiei, ca orice schimbare din viața oamenilor, a venit și cu plusuri și cu minusuri. Înainte de toate, în plan profund, această situație ne-a provocat și la propriu și la figurat abilitățile de su...

Bârfa, semn al îmbătrânirii?

Bârfa, semn al îmbătrânirii?
Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, așa cum este deseori...

Primul GPS a fost… un Lego!

Primul GPS a fost… un Lego!
E consacrat faptul că, în copilărie, fetele se joacă cu păpuși iar baieții - cu mașinuțe. Sunt multe explicații științifice legate de acest lucru și fiecare exprimă, în esență, același adevăr:...
Serviciul de email marketing furnizat de