x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

FORTIFIERE - Cancerul din pâine

0
Autor: Cristina Andreea Calin 22 Sep 2008 - 00:00
FORTIFIERE - Cancerul din pâine

Excesul de fier şi acid folic poate grăbi apariţia cancerului. Cu toate acestea, în România sunt voci care susţin fortifierea universală a făinurilor, chiar dacă sunt doar câteva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier şi acid folic.



Excesul de fier şi acid folic poate grăbi apariţia cancerului. Cu toate acestea, în România sunt voci care susţin fortifierea universală a făinurilor, chiar dacă sunt doar câteva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier şi acid folic.

Acidul folic este o vitamină care, luată din surse naturale şi în cantităţi moderate, are efecte benefice asupra organismului. Excesul însă poate grăbi apariţia cancerului de colon, mai ales în cazul celor care sunt predispuşi la această maladie.

Cercetătorii americani de la Departamentul de Agricultură şi Nutriţie Umană au atras atenţia că nivelul de acid folic, vitamina B9, din sângele americanilor s-a dublat în urma fortifierii universale a făinurilor, se arată într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că, de obicei, fortifierea se face fără studii clare şi de cele mai multe ori populaţia are de suferit. Efectele excesului de acid folic sunt dintre cele mai grave. Acestea au fost demonstrate anul trecut de un grup de cercetători de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA. Acestea susţin că acidul folic administrat în cantităţi mari duce la apariţia cancerului de colon, mai ales dacă persoanele sunt predispuse la această maladie. Mai mult, oamenii de ştiinţă pun la îndoială biodisponibilitatea acidului folic luat din suplimente. Ei sunt de părere că sursele naturale – legume verzi – sunt cele mai potrivite pentru ca vitamina B9 să aibă efectul dorit.

Copiii şi gravidele au nevoie

Fortifierea universală a făinurilor cu acid folic se face de cele mai multe ori în ţări în care defectele de tub neural au o incidenţă foarte ridicată în rândul nou-născuţilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că această măsură se ia de cele mai multe ori în caz de cataclisme sau în cazuri extreme, pentru că aceste substanţe adăugate în alimente nu au aceeaşi biodisponibilitate ca cele ingerate pe cale naturală. Mai mult, nu toată populaţia are nevoie de ele. De cele mai multe ori, femeilor gravide li se prescrie această vitamină în primele luni de sarcină. Cu toate acestea, efectele excesului de acid folic pot fi grave, iar nutriţioniştii atrag atenţia ca înainte de luarea unei asemenea măsuri să se facă monitorizări serioase ale stării de sănătate a populaţiei. De asemenea, cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că persoanele în vârstă trebuie să fie foarte atente la cantităţile de vitamine administrate. Cornelia Ulrich, medic la Centrul de Cercetare a Cancerelor din Seattle, precizează că "persoanele în vârstă sunt predispuse la afecţiuni ale colonului, iar acidul folic nu va face decât să le agraveze starea".

În România

Şi în ţara noastră este în dezbatere publică subiectul fortifierii universale a făinurilor cu acid folic şi fier. În acest scop, Flour Fortification Initiative FFI (Iniţiativa pentru Fortifierea Făinurilor) şi asociaţia profesională ANAMOB organizează în luna octombrie o conferinţă prin care încearcă să prezinte efectele benefice ale acestei măsuri. FFI este o reţea de organizaţii din întreaga lume care îşi propune ca până la sfârşitul anului 2008 să convingă 80% din firmele din industria de morărit şi panificaţie că fortifierea universală a făinurilor este cel mai bun lucru pe care îl pot face. În acest scop au realizat un studiu prin care arată beneficiile acestei măsuri. Cercetarea a fost sponsorizată de cea mai mare firmă producătoare de dozatoare pentru nutrienţi din lume, Bühler. Fortifierea universală este în curs de aprobare şi în Marea Britanie şi în Irlanda, iar în Suedia a fost oprită în urmă cu zece ani din cauza numeroaselor cazuri de cancer de ficat depistate în urma adaosului de fier. Numeroşi oameni din lumea medicală românească au atras atenţia că şi la noi poate surveni această problemă în cazul fortifierii universale a făinurilor cu fier şi acid folic. Chiar dacă s-au făcut studii în perioada 1991-2003 care arată anumite carenţe de fier în rândul copiilor şi al femeilor însărcinate, profesorul doctor Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Clinicii de Diabetologie, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti, spune că organismul nostru "şi-a alcătuit un sistem de menţinere a unei marje de siguranţă destul de mare" şi în felul acesta nu există riscuri. Mai mult, el atrage atenţia că "niciodată nu s-a dovedit că fierul acesta mineral poate corecta vreo anemie, dacă nu-i aduci, în paralel, aminoacizi esenţiali şi celelalte vitamine".

Ghidul fortifierii

ANAMOB a vrut să fie cu un pas înainte instituţiilor abilitate ale statutului şi a scos pe piaţă anul trecut un ghid pentru industria de morărit privind "fortificarea făinii", coordonat de ing. Viorel D. Marin. În acest ghid se propune adăugarea în făina de grâu a fierului şi a acidului folic, numai că încă de la început au descoperit apariţia unor probleme. Modificarea culorii făinii "poate însemna apariţia unei coloraţii verzui sau albăstrui când fierul liber interacţionează cu cerealele. Sulfatul feros anhidru (...) poate să interacţioneze cu alţi compuşi şi ingrediente folosite la fabricarea pâinii şi poate să modifice culoarea aluatului". O altă variantă sugerată de ghid sunt compuşii de fier încapsulaţi, care au în compoziţie uleiuri vegetale hidrogenate, despre care se ştie că, sunt foarte periculoase pentru sănătate, în special pentru inimă şi ficat. Problemele pot interveni, pentru că aşa cum se sugerează în ghid, costul fierului este primordial. "Se calculează conţinutul maxim de micronutrienţi pe baza restricţiilor impuse de următoarele trei criterii: cost, siguranţă şi limite tehnologice".

Fierul

Excesul de fier din alimentaţie duce la apariţia cancerului, în special la persoanele care sunt predispuse la această maladie. Cele mai multe probleme apar la cei care suferă de boli hepatice, cei cu hemocromatoză şi persoanele care suferă de thalasemie. Mai mult, este necesar să se ţină cont de faptul că fierul interacţionează cu o gamă largă de compuşi ce se regăsesc în matricea alimentară sub formă de nutrienţi sau non-nutrienţi, inactivîndu-i sau modificîndu-le activitatea biologică, cu impact imprevizibil asupra fiziologiei şi sănătăţii consumatorului.
Prof. dr. Gheroghe Mencinicopschi atrage atenţia că "în ţara noastră sarea este fortifiată universal cu iod. Fierul anorganic în aceste condiţii reacţionează cu iodul şi vitamina A, distrugîndu-le". De asemenea, specialistul spune că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă în primul rînd ca populaţia să fie educată să consume mai multe alimente din care să îşi ia aceste vitamine şi minerale, iar dacă această măsură nu are efectele dorite să se recurgă la fortifierea universală.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   acid,   fier,   folic,   atenţia,   fortifierea,   făinurilor

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Top alimente cu cel mai mare aport de vitamina C

Top alimente cu cel mai mare aport de vitamina C
Nimeni nu a găsit încă rețeta construirii unui sistem imunitar puternic, din păcate. Dacă ar fi reușit, nu am mai fi avut cancer, sida, nici măcar o simplă răceală pe planetă. Organismul uman este o minune î...

10 motive de ce nu ai silueta pe care ți-o dorești deși nu mănânci mult

10 motive de ce nu ai silueta pe care ți-o dorești deși nu mănânci mult
Te chinui să slăbești, ești atent(ă) la ce mănânci, eventual faci și ceva mișcare dar kilogramele se încăpățânează să se țină scai de tine sau ești mai pufoasă decât ți-ai dori în anumite...

Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului

Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului
În timp ce spălatul mâinilor este cel mai indicat pentru a ține departe virușii și bacteriile, experții avertizează că utilizarea utilizarea în exces a dezinfectantelor poate crește riscul de...

Efectele lipsei somnului asupra sănătății

Efectele lipsei somnului asupra sănătății
Galerie Foto Banii nu dorm niciodată, spune Gordon Gekko în filmul Wall Street. Ideea pare extrem de atrăgătoare, mai ales că trăim într-o epocă în care cultura productivității este extrem de actuală. Mulți politicieni...

Ce trebuie să știm despre epidemia cu COVID-19. Explicațiile unui expert în Sindromul Respirator Acut (SARS)

Ce trebuie să știm despre epidemia cu COVID-19. Explicațiile unui expert în Sindromul Respirator Acut (SARS)
Întrucât există o explozie de informații, opinii și comentarii despre COVID-19 la nivel mondial, care se propagă mai ales pe internet și prin social media, este important ca oamenii să se bazeze pe fapte și info...

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Este implicat în peste 600 de reacții celulare, de la sinteza proteinelor, metabolizarea glucidelor și lipidelor, transformarea caloriilor î...

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim
Alcoolul îngrașă și favorizează apariția celulitei. Vă spun asta încă de la început ca să fiu liniștită că mi-am făcut datoria. :)) Dar nu obișnuiesc să fiu drastică și înțeleg plăcerile vieții. Do...

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești
Am explicat de multe ori că proteinele te ajută să slăbești o dată pentru că organismul depune un efort mai mare ca să le descompună deci consumă mai multă energie și sunt mai sățioasă și, pe de altă...

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli
Discuţia cu un medic psihiatru nu este o treabă uşoară, ci sofisticată. Specialistul în psihiatrie este pe teritoriul în care diagnosticul se pune scotocind cu vorbele ungherele psihicului pacientului. De...

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...
Serviciul de email marketing furnizat de