x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fortifierea cu vitamine

Fortifierea cu vitamine

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    09 Mar 2009   •   00:00

Produsele alimentare fortificate trebuie să fie în principiu alimente tradiţionale, acceptate de populaţie.



În cazul folosirii unor alimente noi, nemaifolosite, pot apare probleme imunologice organismului uman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o asociere corespunzătoare a principiilor nutritive cu alimentele vectoare.

Astfel, pentru fortificarea cu acid ascorbic se recomandă sucurile de fructe sterilizate, fructe congelate, sucuri pulberi. Pentru tiamină, riboflavină şi niacină alimentele vectoare adecvate sunt pâinea, făina sau  pastele făinoase.

Pentru vitamina E se recomandă folosirea ca alimente vectoare produsele lactate, margarina, uleiurile, băuturile pe bază de fructe. Fortificarea cu minerale (calciu şi fier) s-a făcut cu succes în pâine. Trebuie subliniat că vitaminizarea aliemntelor a apărut ca necesitate a echilibrării raţiei alimentare actuale, caracterizată printr-o mare densitate calorică şi o mică densitate de micronutrienţi (vitamine şi minerale).

Suplimentar, suntem tot mai solicitaţi sub aspect intelectual, mai expuşi stresului şi poluării decât acum căteva decenii, ceea ce necesită un aport mai mare de compuşi de protecţie pentru a neutraliza efectele negative ale tuturor acestor solicitări.

×
Subiecte în articol: bun de consum