x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fotbalul face buba la organism

Fotbalul face buba la organism

29 Mar 2006   •   00:00

In acest inceput de vara parca toti barbatii au luat drumul Germaniei. Stau ei de fapt acasa in fata televizorului din sufragerie, dar mintea si sufletul lor se afla undeva in tribunele stadioanelor nemtesti, unde se invart mingiile Mondialului 2006.

Consoartele trantesc cu nervi capacele cratitelor in bucatarie, mai pocnesc usile si boscorodesc tot felul de acuze la adresa barbatilor care, in luna fotbalului mondial, parca au uitat de ele, nu mai au ochi decat pentru meciurile sarbatorii mondiale a fotbalului. Dar cum in fiecare casa, in acest inceput de vara, stapan este "zeul fotbal", nu inseamna ca meciurile aduc si sanatatea, ba din contra, preocuparea exagerata pentru suturile atacantilor si cotonoagele fundasilor dau nitel peste cap organismul oamenilor.

Postati in fata televizoarelor incepand cu prima ora dupa venirea de la serviciu, barbatii dau din gura nu numai laudandu-i sau injurandu-i pe fotbalisti, ci ei dau din gura mestecand tot timpul cate ceva. De regula, preferate sunt semintele. Dar privitorii la televizorul plin de fotbal trebuie sa stie ca 100 de grame de seminte insumeaza peste 500 de kilocalorii si pentru a "topi" acest aport mare de calorii adus de seminte, omul ar trebui sa mearga pe jos 10-12 km. Or, el este sudat in fotoliu in fata televizorului si toate aceste calorii devin grasime pe burta.

Ce sa mai vorbim daca ei mesteca tot timpul ciocolata, pateuri, pufuleti sau cartofi prajiti la punga. Si, fiindca veni vorba de cartofi prajiti la punga, ei uita ca in fruntea clasamentului de calorii se afla uleiul, cel mai mare bogatas in calorii. Si, cum meciurile dureaza pana dupa miezul noptii de la 19:00-20:00 incolo, dupa o cina zdravana, suporterul de fotbal la domiciliu vizioneaza campionatul mondial din pat. Si sa te tii reflux esofagian, fiindca in pozitia culcat alimentele din stomac circula pe contrasens, revin in esofag si acesta nu e pregatit sa faca fata aciditatii sucurilor gastrice care-l prajesc si apar arsuri, ragaieli si insomnii, fiindca iritatia se manifesta si in partea superioara a esofagului si in gura, de unde apar tuse si nopti petrecute in picioare din pricina bramburelii digestive. Iar femeile, enervate ca din pricina calitatii de suporter continuu barbatul nu le mai da nici o atentie, se mai umplu de draci ca nici nu mai sunt lasate sa urmareasca telenovelele, fiindca telecomanda ramane intepenita pe mondialul de fotbal.

Si cu nervii sariti din tatani, femeile ajung in palpitatii si cu tensiunea sarita de la cifra obisnuita. Iar starea asta de enervare a femeilor, care au cedat prima pozitie in casa fotbalistilor brazilieni, da peste cap tubul digestiv, care incepe sa dea rateuri din pricina tulburarilor neurovegetative, si vezica biliara, dar si stomacul care se framanta si isi sporeste zestrea de acid care numai bine nu face traiectului digestiv.

×
Subiecte în articol: psihologie