x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Furia şi afecţiunile hepato-biliare

Furia şi afecţiunile hepato-biliare

de Daniela Dumitriu    |    13 Aug 2008   •   00:00
Furia şi afecţiunile hepato-biliare

AUTOVINDECARE ● SĂNĂTATEA VINE DIN INTERIOR
În medicina chineză, ficatul este organul în care se acumulează sentimentele de furie rămase neexprimate; refularea periodică a acestor emoţii face ca acestea să acţioneze în timp asemeni unei oale sub presiune, explodînd ciclic din interior către exterior. Prea multă mînie interiorizată reprezintă toxine în organism, care pot induce dependenţe sau vicii nesănătoase.



AUTOVINDECARE ● SĂNĂTATEA VINE DIN INTERIOR
În medicina chineză, ficatul este organul în care se acumulează sentimentele de furie rămase neexprimate; refularea periodică a acestor emoţii face ca acestea să acţioneze în timp asemeni unei oale sub presiune, explodînd ciclic din interior către exterior. Prea multă mînie interiorizată reprezintă toxine în organism, care pot induce dependenţe sau vicii nesănătoase.

Furia neexteriorizată şi neconştientizată poate conduce astfel la depresii (furia se restrînge în interior şi acţionează autodistructiv), sentimente de ruşine, gelozie, iritabilitate, iar toate acestea nu fac decît să stoarcă organismul de energie. Conectate la sentimentele de mînie sînt şi amărăciunea, resentimentele, vinovăţia, lipsa de speranţă, frustrarea şi ura, toate avînd legătură cu producţia bilei.

SEMNIFICAŢIE. Explicaţia psihoemoţională a afecţiunilor ficatului ţine şi de aspectele ţelurilor în viaţă şi înţelesul dat lucrurilor. Un ficat prea obosit (leneş) poate conduce către depresie, ceea ce face ca viaţa să apară fără sens. Energia ficatului dă vitalitate persoanei, iar sănătatea lui reflectă astfel cît de mult îmbrăţişează această viaţă cu bucurie sau cît de autodistructivă este. Un ficat sănătos încurajează entuziasmul, creativitatea, puterea interioară şi face posibilă schimbarea cu uşurinţă în faţa încercărilor vieţii.

Toate excesele făcute prin alimentaţie în sensul grăsimilor nesănătoase, prea mult zahăr şi carbohidraţi rafinaţi, dar şi oboseala excesivă, consumul de băuturi alcoolice sau utilizarea medicamentaţiei de sinteză etc. pot dezechilibra ficatul şi prin el şi bila. Ca rezultat pot apărea probleme digestive, lipsa de vitalitate, lipsa libidoului, posibile dureri de cap şi probleme cu ochii.

Ficatul mai are şi o altă conotaţie psihoemoţională extrem de importantă: el este sediul credinţei în unitate şi în conectarea la sursa divină. Sentimentul de deconectare între minte şi suflet, conflictele de identitate sau lipsa de credinţă sînt toate posibile dezechilibre energetice, ce pot afecta acest organ. Şi întrucît sursa divină înseamnă iubire necondiţionată, deconectarea de la ea aduce reversul emoţional: supărarea, ura, mînia sau resentimentele.

De asemenea, incapacitatea de a aprecia şi a evalua corect experienţele şi oamenii ţine tot de afecţiunile ficatului, tot aşa cum lipsa de încredere în sine poate induce stres emoţional pe acelaşi meridian energetic.

În ceea ce priveşte bila, ea este produsă în ficat şi înmagazinată în vezica biliară. Bila ajută la digerarea grăsimilor. O lipsă a bilei sugerează o digestie îngreunată, indicînd inabilitatea de a asimila complet informaţiile şi emoţiile, incapacitatea de a face faţă (gînduri de genul "nu ştiu cum să reacţionez în această situaţie"). Sentimentele negative asociate cu dezechilibrul vezicii biliare vizează furia, răutatea, maliţiozitatea, care acumulate în interior creează resentimente.

Din perspectiva minţii, ficatul afectat indică şi imposibilitatea de a discerne între bine şi rău; distincţia între ce ne este benefic nouă sau nu poate fi acoperită însă de intoxicarea acestui organ atît de important. Rolul ficatului este aşadar acela de a detoxifica organismul; cînd acesta este extenuat de sentimentele negative sau de obiceiurile alimentare greşite, el nu mai poate funcţiona pozitiv. Pot apărea astfel tendinţe spre vicii care sînt o altă formă de şantaj a propriei persoane. Natura dependenţelor (fie sînt ele alimentare, alcoolice sau de alt gen) în ciuda dorinţei interioare de a scăpa de acest mod distructiv de comportament reflectă faptul că în interior toxinele ficatului depăşesc cu mult capacitatea sa de detoxificare.

RECOMANDĂRI. Este necesar în aceste situaţii să abordăm nu numai o dietă corespunzătoare, prin care să eliminăm toţi factorii stresanţi pentru ficat, bazată pe alimente uşoare, detoxifiante, dar mai ales să ne modificăm total unghiul din care privim problema; să începem cu schimbarea interioară, să ne iubim atît de mult, încît să avem grijă de noi şi de sănătatea noastră şi să învăţăm din nou să ne bucurăm de toate lucrurile simple care fac ca viaţa să fie minunată.

Putem apela inclusiv la un fitoterapeut, un homeopat şi/sau un acupunctor pentru reechilibrare energetică, dar aceste terapii trebuie făcute în paralel cu modificarea sufletească şi introducerea unui alt regim de dietă şi de viaţă în care noi sîntem prioritari.

Fiecare dintre noi ştim că de fiecare dată cînd simţim bucurie şi avem sentimente pozitive avem o stare de bine şi întregul nostru organism reintră în capacitatea de autovindecare naturală.

Unii pot renunţa natural la reacţia lor negativă, uşor şi fără să păstreze resentimente, alţii nu. Dacă eşti unul dintre cei care crezi că pot, cu sau fără ajutor, încearcă pentru o perioadă să dai drumul acestor sentimente, să priveşti totul cu iubire şi înţelegere, ştiind că lucrurile pot avea un cu totul alt înţeles (pozitiv) decît acela pe care îl vedeai tu iniţial, să ai încredere în desfăşurarea divină şi perfectă a vieţii şi să observi cum te simţi: e posibil să îţi placă atît de mult această stare şi noua ta reacţie, încît să nu mai îţi doreşti să o părăseşti.
Dar dacă nu poţi face acest lucru cu uşurinţă, nu e recomandat să reţii sentimentele de furie sau mînie în interior, din credinţa morală că ele dăunează dacă le exteriorizezi. Atît timp cît le avem şi nu am găsit încă o cale de a le elimina fără a face o criză de nervi, trebuie să ni le asumăm şi să le eliberăm cumva. Nu înseamnă însă că trebuie să facem acest lucru neapărat faţă în faţă cu cel care a trezit în noi această reacţie (căci să nu uităm, acesta e felul nostru de a percepe lumea exterioară şi e posibil să nu existe nici o legătură directă între celălalt şi noi, decît aceea a emoţiilor trăite într-o situaţie similară din trecut). Putem alege să ne eliberăm furia înscriindu-ne la un curs de tae bo, tăind lemne, bătînd cu pumnii în pernă sau într-un sac de box, şi aşa mai departe. Imaginaţia nu are limite. Căci emoţia trebuie eliminată, dar şi conştientizată. Trebuie să înţelegem de ce sîntem în această stare, de unde provine ea şi cine a generat-o în noi prima oară pentru a ierta şi a ne ierta că am preluat acest fel de a reacţiona în relaţiile cu ceilalţi.

Autoanaliză

Dacă ai afecţiuni în zona ficatului sau bilei, întreabă-te de ce ai ajuns să îţi pierzi această abilitate de detoxificare internă:
s-a întîmplat ceva semnificativ în viaţa ta înainte de a avea aceste dependenţe?
  • ce nu vreau să văd în viaţa mea? Ce nu îmi place?
  • ce suferinţe adînci încerci să acoperi prin aceste vicii?
  • ce s-ar întîmpla dacă ai renunţa le ele? Cum te-ai simţi?
  • ce anume te afectează sau te deturnează de la sensul vieţii, de la ţelurile tale?
  • ce emoţii sînt refulate sau negate prin aceste abuzuri?
  • ce anume te face să fii atît de răutăcios şi de nervos?
  • ce este atît de greu din punct de vedere emoţional, ca să digeri sau să asimilezi în viaţa ta?
  • te vezi conectat la sursa divină care ţi-a dat viaţă? Crezi în ea?  
  • ştii ce e bun şi ce e toxic pentru tine din punct de vedere emoţional, alimentar etc.?
  • ai păstrat o măsură în toate? Te caracterizează moderaţia? Îţi cunoşti limitele?
  • ştii să apreciezi şi să evaluezi corect experienţele prin care treci şi oamenii pe care îi întîlneşti?
  • ai încredere în tine?
  • te mînii uşor? Cine te-a mîniat prima oară? Pe cine eşti supărat de fapt?

Invitaţie la dialog

Daniela Dumitriu este singurul consultant român Feng Shui acreditat de Feng Shui Society UK  (FSSA) şi singurul practician EFT (Emotional Freedom Technique) din România (EFT-ADV) inclus în lista internaţională a practicienilor avizaţi de Gary Craig, inventatorul acestei tehnici. Eşti invitat să comentezi temele abordate în această pagină, să ne împărtăşeşti experienţele tale.

×
Subiecte în articol: suflet