x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Galben chimic cu gust de boală

0
Autor: Cristina Andreea Calin 12 Oct 2007 - 00:00
Galben chimic cu gust de boală
Sucul (cu aromă) de portoca-le, bomboanele (cu gust) de lămăie, muştarul sau dulceaţa de caise au un numitor comun: colorantul galben azoic tartrazina, care este cunoscut şi sub numele de E 102.

Tartrazina este unul dintre coloranţii folosiţi cel mai des de jucătorii din industria alimentară din Romănia. Aproape că este imposibil să te uiţi pe eticheta unui produs de culoare galbenă şi să nu constaţi că a fost folosită E 102 pentru obţinerea acelei culori. De cele mai multe ori, acest aditiv alimentar este folosit in combinaţie cu alţi aditivi alimentari, iar efectul nu poate fi decăt unul foarte nociv asupra sănătăţii consumatorilor.


Lista de produse in care tartrazina se găseşte este foarte lungă: băuturi carbogazoase sau necarbonatate, budinci instant, chipsuri, creme pentru prăjituri, supe la plic, sosuri, ingheţate, acadele, bomboane, gume de mestecat, marţipan, gemuri, jeleuri, marmelade, muştar, iaurturi, murături, creme de fructe. E 102 nu este folosit numai in industria alimentară. Dacă vedeţi săpunuri, creme de faţă, creioane dermatograf sau produse pentru coafură de culoare galbenă, citiţi bine eticheta: tartrazina trebuie să fie acolo. Nici in medicamente, care teoretic trebuie să ne vindece, nu scăpăm de acest aditiv alimentar.


NESÃ...NÃ...TOS.
Tartrazina, E 102, este un aditiv alimentar chimic de sinteză azoic, a cărui formulă chimică este C16H9N4Na3O9S2. Din cauza compoziţiei sale, acest aditiv are o serie de efecte adverse, cele mai multe manifestăndu-se la persoanele alergice la aspirină şi la fructele de pădure. Nici persoanele astmatice nu se simt prea bine după ce depăşesc doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp. De altfel, nici nu este greu să o depăşească, avănd in vedere că aproape toate sucurile galbene, chiar şi cele neacidulate pe care avem tendinţa să le considerăm sănătoase, au in compoziţie tartrazină. Â


Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că E 102 este colorantul azoic cu cele mai multe şi mai puternice reacţii alergice dintre toţi coloranţii de acest tip. Printre aceştia ii menţionăm pe E 110, E 107, E 122, E 127, E 151. In urmă cu căteva luni, Uniunea Europeană a luat decizia de a interzice folosirea colorantului azoic roşu 2G, E 128, care avea aceleaşi efecte ca şi tartrazina. In acest moment se studiază posibilitatea ca şi alţi coloranţi de acest tip să fie interzişi, mai ales că o echipă de cercetători britanici a descoperit că, in combinaţie cu benzoatul de sodiu E 211, aceşti aditivi provoacă sindromul deficienţie de concentrare la copii.

Cercetătorii incă mai studiază, pentru a vedea dacă tartrazina are sigur efecte cancerigene. Infertilitatea atăt la bărbaţi, căt şi la femei face şi ea obiectul studiului despre efectele adverse la E 102.


Reacţii in lume

Marea Britanie şi SUA sunt ţările in care E 102, tartrazina, este cel mai intens folosit. Producătorii din industria alimentară din aceste două state obişnuiesc să amestece acest colorant cu E 133 (albastru briliant) sau cu E 142 (verde S) pentru a putea obţine diverse nuanţe de verde. Utilizarea pe scară largă a tartrazinei in SUA a fost contestată de specialişti, mai ales că s-a arătat prin studii că peste 0,12% din populaţie este alergică la acest aditiv alimentar. In schimb, in Norvegia este interzis. In Germania şi Austria, pănă in 1994, folosirea tartrazinei era pedepsită prin lege, tocmai din cauza efectelor nocive pe care le are asupra sănătăţii. Printre reacţiile constatate se numără anxietate, migrene, depresie clinică, tulburări de vedere, stări de slăbiciune, tulburări de somn. In cazuri foarte rare, aceste efecte s-au remarcat şi la cantităţi foarte mici.



Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   tartrazina

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii
Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific...

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi...

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare
În ultima vreme, pare că cercetările medicale se concentrează în exclusivitate asupra găsirii unui tratament şi a unui vaccin eficient împotriva virusului Sars CoV-2, atât de aşteptate de întreaga...

3 sfaturi ale medicilor epidemiologi pentru persoanele care pleacă în vacanță

3 sfaturi ale medicilor epidemiologi pentru persoanele care pleacă în vacanță
În contextul numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus, medicii ne recomandă să ținem cont de regulile de igienă și în vacanță. 1) Nu vă cazați în locuri neautorizate sau în hoteluri și...
Serviciul de email marketing furnizat de