x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet GHID EUROPEAN /Crăciun à la Greenpeace

GHID EUROPEAN /Crăciun à la Greenpeace

de Steluta Indrei    |    12 Dec 2008   •   00:00

Organizaţia Greenpeace a publicat un ghid al alimentelor specifice de Sărbători care conţin sau nu organisme modificate genetic. Pe listă sunt incluse brânzeturi, peşte, carne, dulciuri.

Ciocolata pusă sub bradul de Crăciun poate conţine soia modificată genetic
Foto: stockxpertcom

Alimentele care provin de la animale hrănite cu organisme modificate genetic (OMG) au invadat piaţa Uniunii Europene, iar produsele specifice Sărbătorilor nu fac excepţie, avertizează experţii Greenpeace. Ei au alcătuit un ghid al acestor produse, care se bazează pe trei criterii de culoare: verde – alimente garantate de producători că nu conţin organisme modificate genetic (OMG); portocaliu – alimente pentru care producătorii au făcut demersuri de a exclude OMG; roşu – alimente care conţin OMG. Organizaţia Greenpeace a obţinut informaţiile cu ajutorul unui chestionar trimis producătorilor de alimente. Cei care nu au răspuns au fost incluşi pe lista roşie.

EXEMPLE
Ficatul de gâscă (foie gras), somonul, brânzeturile, ciocolata şi alte specialităţi care se găsesc pe masa europenilor de Crăciun sunt clasificate în funcţie de conţinutul în OMG. Iată câteva exemple. Ficatul de gâscă Valette se află pe lista verde, adică nu provine de la animale hrănite cu OMG. De asemenea, europenii pot mânca fără grijă brânzeturi Abondance, Cantal, Emmental de Savoie, Gruyère, Reblochon, pentru că laptele din care sunt făcute aceste produse nu provine de la animale hrănite cu OMG. În schimb, somonul marca Fauchon, provenit din crescătorii în care peştele este hrănit cu OMG, este pe lista roşie.

ETICHETE INCOMPLETE
“Pentru majoritatea europenilor, plăcerea de a mânca, gastronomia şi produsele de calitate nu au nici o legătură cu organismele modificate genetic. Cu toate acestea, alimente care conţin OMG se găsesc frecvent pe farfuriile lor”, semnalează Rachel Dujardin de la Greenpeace. “Ghidul elaborat de noi oferă populaţiei acces la informaţii care nu sunt menţionate pe etichetele alimentelor şi permite consumatorilor să aleagă produse sănătoase... măcar de Sărbători”, a adăugat Dujardin.

Numeroase alimente specifice Crăciunului provin din animale hrănite cu soia sau porumb modificat genetic sau chiar conţin soia modificată genetic. Însă nici o lege nu obligă producătorii să menţioneze acest lucru pe etichetele produselor. De aceea, consumatorii nu ştiu ce mănâncă şi nu au posibilitatea de a alege produse fără OMG. Aceasta în condiţiile în care sondajele arată că majoritatea consumatorilor sunt contra OMG. Greenpeace solicită autorităţilor europene impunerea unor norme privind obligativitatea producătorilor de a menţiona pe etichete dacă alimentele conţin sau nu OMG.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă