x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Gimnastica te face mai tânăr

Gimnastica te face mai tânăr

de Andrada Floria    |    19 Feb 2008   •   00:00

Până la 25 de ani, pielea de pe tot corpul este perfect întinsă, nu avem nevoie de sutien, iar muşchii sunt tonifiaţi fără să fie nevoie să facem mare lucru pentru asta. Însă este dovedit ştiinţific că, în jurul vârstei de 25 de ani, organismul nostru începe, încet-încet, să simtă trecerea timpului.

 

Până la 25 de ani, pielea de pe tot corpul este perfect întinsă, nu avem nevoie de sutien, iar muşchii sunt tonifiaţi fără să fie nevoie să facem mare lucru pentru asta. Însă este dovedit ştiinţific că, în jurul vârstei de 25 de ani, organismul nostru începe, încet-încet, să simtă trecerea timpului. Deoarece, începând cu această vârstă, se produc modificări la nivel cromozomial, care duc la îmbătrânirea treptată a organismului. Există o formulă magică pentru a opri timpul? Ei bine, un studiu realizat de o echipă de cercetători de la King’s College din Londra arată că ne putem menţine tinereţea genelor prin activitate fizică constantă. Conform oamenilor de ştiinţă britanici, pe măsură ce trece timpul, fragmentele terminale ale cromozomilor (telomeri) din interiorul celulelor se scurtează. Atunci când telomerii dispar, nu mai este posibilă diviziunea celulară, iar celula moare.

 

 

Ceea ce înseamnă că îmbătrânim.

Vestea bună este că tot acest proces de la nivel cromozomial poate fi încetinit cu zece ani practicând doar trei ore de sport pe săptămână. Cercetătorii brita­nici spun că încetinirea procesului de îmbătrânire se explică prin faptul că “sportul reduce nivelul stresului zilnic, care are cele mai nefaste efecte asupra organismului. Dacă nu mai suntem atât de stresaţi, ridurile vor apărea mai greu, iar noi vom arăta tineri mai mult timp”.

 

Beneficii

Jogging, bicicletă de cameră, înot, aerobic, tae-bo, fitness... Oferta este extrem de variată, astfel încât fiecare dintre noi îşi poate alege activitatea fizică potrivită în funcţie de vârstă, de greutate, de istoricul medical şi de forma fizică. La fel de variate sunt şi beneficiile activităţii fizice asupra organismului. În primul rând, ne menţinem tineri mai mulţi ani. Dar ne şi prelungim viaţa, pentru că mişcarea previne instalarea obezităţii, a diabetului de tip 2, reduce tensiunea arterială şi nivelul colesterolului rău din sânge. Exerciţiile fizice cu greutăţi cresc densitatea osoasă şi previn astfel osteoporoza. Există dovezi conform cărora mişcarea previne chiar apariţia cancerului prin întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, reducerea grosimii ţesutului adipos şi accelerarea digestiei.

 

Gimnastica zilnică îmbunătăţeşte atât starea fizică, cât şi psihică. Exerciţiile, în special cele care ne solicită mai mult din punct de vedere fizic, cum sunt aerobicul sau tae-bo, ne eliberează de tensiunile acumulate pe parcusul zilei. Frecvent, psihiatrii recomandă pacienţilor lor să facă mişcare, pentru ameliorarea simptomelor depresiei şi ale anxietăţii. De asemenea, psihiatrii spun că, prin exerciţiu fizic zilnic, pot fi eliminate insomniile. 

 

12.000 de paşi

 

Dacă nu găsim nici un sport care să corespundă nevoilor noastre, specialiştii ne oferă cea mai uşoară soluţie: mersul pe jos. Poate fi practicat de oricine şi oferă beneficii asupra organismului comparabile celor dobândite dacă am face o oră la sala de fitness. Condiţia este să parcurgem distanţe apreciabile şi în mod constant. Un alt studiu efectuat de cercetători internaţionali a scos la iveală că femeile sănătoase cu vârste între 18-40 de ani trebuie să facă în fiecare zi 12.000 de paşi pentru ca efectele mersului pe jos să fie vizibile rapid. Femeile între 40 şi 50 de ani ar trebui să facă 11.000 de paşi, cele între 50 şi 60 de ani – 10.000 de paşi şi 8.000 după vârsta de 60 de ani. Pentru a obţine rezultatele dorite, bărbaţii trebuie să facă tot 12.000 de paşi, dar până la 50 de ani. Iar după această vârstă, 11.000 de paşi. Aceste numere sunt echivalente cu 8-10 kilometri de mers pe jos. Totuşi trebuie să ţinem seama că, dacă alegem doar mersul pe jos şi nu mai practicăm nici un alt sport, atunci trebuie să facem cei 12.000 de paşi în fiecare zi.

 

În mod continuu

Alte activităţi fizice, cum sunt fitne­ss-ul, aerobicul, înotul, pot fi reali­zate doar de trei ori pe săptămână. Însă rămâne valabilă precizarea: în mod constant. Deoarece majoritatea abonamentelor la sala de fitness se fac pentru o lună, iar după această lună puţini sunt cei care îşi prelungesc abonamentul. De cele mai multe ori, femeile merg la sală primăvara, ca să se pregătească pentru plajă, iar toamna revin la vechile obiceiuri.

Dacă întrerupem antrenamentul şi revenim la viaţa sedentară, consecinţele asupra organismului nostru nu sunt deloc plăcute. Pentru că, o dată ce am renunţat la activitatea fizică, ne vom îngrăşa mai rapid. Secretul pentru a fi mereu în formă este să fim activi permanent. Şi să evităm antrenamentele sporadice şi pe cele de sezon, ne sfătuieşte antrenorul de fitness Luiza Bucur, de la Naţional Fitness Center (Stadionul Progresul).

 

Acasă

În cazul în care nu găsim suficient timp să ieşim din casă pentru a face mişcare, specialistul nostru ne oferă un set de exerciţii pe care le putem efectua acasă. Antrenamentul este uşor de rea­lizat de oricine, indiferent de vârstă sau de greutate, şi are menirea de a exersa exact zonele care ne creează cele mai multe probleme o dată cu trecerea timpului: abdomenul, interiorul coapselor, braţele şi sânii. Antrenorul Luiza Bucur subliniază că exerciţiile trebuie să înceapă cu încălzire: rotiri ale capului, ale braţelor, umerilor, alergare pe loc, genuflexiuni. În încheierea antrenamentului, specialistul ne recomandă câteva mişcări de stretching. Iar pentru îmbunătăţirea stării de spirit, este indicat ca antrenamentul să fie efectuat pe ritmuri de muzică şi cu fereastra deschisă.

 

 

TONIFIERE. Antrenorul Luiza Bucur ne recomandă patru exerciţii pentru tonifierea musculaturii braţelor, a coapselor, precum şi pentru sâni. Cu picioarele depărtate şi greutăţi în mâini, apleacă trunchiul şi ridică braţele lateral . Flotările sunt eficiente atât pentru braţe, cât şi pentru sâni. Pot fi realizate şi cu genunchii îndoiţi. Pentru coapse, ia greutăţi în mâini şi fandează înainte. Iar pentru a scăpa de pielea care atârnă dizgraţios pe braţe, cu trunchiul aplecat, ridică greutăţile la piept, apoi întinde braţele.

×
Subiecte în articol: pasi armonia trupului