x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Grâul încolţit, reţetă antistres

Grâul încolţit, reţetă antistres

31 Ian 2008   •   00:00
Grâul încolţit, reţetă antistres

SOLUŢIE ● Mai dinamici cu germeni de grâu şi miere
Grâul încolţit este un aliment complex, ideal pentru persoanele suprasolicitate, care au nevoie de revitalizare. În acelaşi timp este recomandat şi copiilor, pentru protejarea de răceli şi gripă.
Dovleacul - Aliatul inimii Reţete: Supă de ţelină, Conopidă împănată



SOLUŢIE ● Mai dinamici cu germeni de grâu şi miere
Grâul încolţit este un aliment complex, ideal pentru persoanele suprasolicitate, care au nevoie de revitalizare. În acelaşi timp este recomandat şi copiilor, pentru protejarea de răceli şi gripă.


S-a demonstrat că prin germinare, cantitate de vitamine şi enzime din bobul de grâu creşte de câteva ori. Acesta este motivul pentru care germenii de grâu (grâul încolţit) au proprietăţi similare fructelor şi legumelor proaspete, remarcându-se prin bogăţia de vitamine din grupul B, vitamina E, calciu, magneziu, fosfor. În boabele uscate de grâu, enzimele se găsesc într-o stare latentă. Atunci când sămânţa încolţeşte, se activează vitaminele şi mineralele. Astfel, seminţele încolţite sunt digerate mai uşor datorită enzimelor, iar vitaminele şi mineralele sunt absorbite mai bine.


DESERT. Germeni de grâu amestecaţi cu miere – iată un desert potrivit la orice vârstă. În acelaşi timp, nutriţioniştii vorbesc despre germenii de grâu ca despre un supliment alimentar, recomandat pentru prevenirea îmbătrânirii precoce, a anemiei, lipsei de calciu şi magneziu, pentru combaterea migrenelor şi insomniei. În cazul copiilor, grâul încolţit este un bun adjuvant în tratarea întârzierilor de creştere şi în întărirea sistemului imunitar. Una-două linguri de grâu încolţit zilnic sunt de mare ajutor persoanelor suprasolicitate şi stresate, fiind o soluţie de vitaminizare şi recăpătare a energiei. Datorită valorii calorice scăzute, germenii pot fi folosiţi cu încredere în curele de slăbire. Nu e nevoie să săriţi peste masa de seară dacă vreţi să slăbiţi, e suficient să mâncaţi 100g grâu încolţit şi aveţi o cină de doar 40 de calorii. De asemenea, grâul încolţit conţine 10% apă, proteine, lipide. Două linguri de grâu încolţit ne asigură doza zilnică de fibre alimentare, care ajută digestia şi combat constipaţia.


MOD DE OBŢINERE. Seminţele de grâu se spală bine, apoi se pun la încolţit într-un vas cu apă. Grâul nu trebuie să fie mai vechi de un an, nu trebuie să fie tratat cu pesticide. "Dacă germenii ni se par prea tari îi putem măcina. În nici un caz nu îi fierbem, pentru că astfel se pierd vitaminele şi mineralele", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


SOS, vitaminele!

Cel mai bun grâu încolţit este cel pregătit acasă. Germeni proaspeţi găsim mai rar la supermarket. În magazine, aceştia se găsesc fie sub formă de fulgi din germeni de grâu, fie sub formă de pâine sau biscuiţi cu germeni de grâu. Dezavantajul acestora este că nu mai păstrează proprietăţile germenilor proaspeţi.


Întărirea imunităţii

În sezonul rece, pentru întărirea imunităţii putem face o cură cu grâu încolţit. Cura durează 10-15 zile. Putem începe cu o lingură de germeni, apoi doza creşte treptat. Cantitatea de grâu încolţit mâncată de-a lungul unei zile depinde de toleranţa individuală a fiecăruia. Singura contraindicaţie a grâului încolţit
este sindromul colonului iritabil. Grâul încolţit conţine foarte multe fibre alimentare, care pot provoca iritaţii ale colonului.

×