x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Grîul integral - Vitaminele şi mineralele din cereale previn bolile cardiovasculare

Grîul integral - Vitaminele şi mineralele din cereale previn bolile cardiovasculare

de Georgeta Licsandru    |    20 Iun 2008   •   00:00
Grîul integral - Vitaminele şi mineralele din cereale previn bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul şi cancerul pot fi prevenite dacă mîncăm grîu integral. Efectele benefice se datorează vitaminelor din grupul B, potasiului, calciului, magneziului şi fierului din boabele de grîu.



Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul şi cancerul pot fi prevenite dacă mîncăm grîu integral. Efectele benefice se datorează vitaminelor din grupul B, potasiului, calciului, magneziului şi fierului din boabele de grîu.

În prezent, cerealele acoperă două treimi din aportul caloric zilnic şi jumătate din raţia de proteine necesare omului, spun nutriţioniştii. "După Sfînta Scriptură, cerealele şi fructele au reprezentat alimentaţia omului pînă după Potop. Iar, dintre cereale, grîul este cel mai folosit", arată doctorul Pavel Chirilă în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste". Grîul se remarcă în primul rînd prin conţinutul de vitamine din grupul B. Acestea au un rol deosebit în prelucrarea de către organism a glucidelor şi în buna funcţionare a sistemului nervos. Specialiştii atrag atenţia că doar produsele obţinute din grîu integral – pîine integrală, paste făinoase, cereale integrale pentru micul dejun – conţin complexul vitaminic B. Vitaminele sînt concentrate în învelişul bobului de grîu şi sînt îndepărtate în timpul măcinişului, în procesul de rafinare a făinii. S-a demonstrat că învelişul bobului de grîu conţine lignani, substanţe care reduc riscul bolilor de inimă. Şi tocmai aceste substanţe cu rol cardioprotector sînt îndepărtare o dată cu tărîţele în procesul de rafinare. Iată încă un motiv să mîncăm pîinea din făină integrală sau fulgii de cereale integrale. "Numeroase studii asupra pîinii relevă că pîinea integrală nu predispune la obezitate, îşi păstrează calităţile timp îndelungat şi este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive", notează dr Pavel Chirilă, medic primar boli interne.

MINERALE. În învelişul bobului de grîu se găsesc fierul, manganul, magneziul şi calciul. De aceea, alimentele obţinute din grîu integral sînt recomandate pentru prevenirea osteoporozei, a anemiei feriprive, pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, grîul integral este o sursă bună de fibre alimentare, care contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sînge şi la prevenirea cancerului de colon.

Consum

În toată lumea, grîul este baza alimentaţiei energetice. În Occident, cerealele furnizează în jur de 30% din aportul zilnic de calorii. În unele regiuni din Asia şi Africa, ponderea caloriilor furnizate de cereale este între 70% şi 80%. În România, consumul de cereale, în special de pîine şi paste făinoase, este foarte mare. Astfel, cerealele reprezintă mai mult de 30% din raţia zilnică de calorii. Din păcate, românii mănîncă multă pîine albă, cereale rafinate şi foarte puţine alimente integrale. Deşi cunosc efectele benefice ale cerealelor integrale asupra sănătăţii, mai mult de jumătate din români nu mănîncă niciodată acest tip de cereale la micul dejun.

Conţinut - grÎu integral (100 g)

  • Calorii              310
  • Proteine            12,6 g
  • Glucide             70,1 g
  • Lipide               7 g
  • Celuloză           1,6 g
  • Vitamina B1      0,3-0,7 mg
  • Vitamina B20    1 mg
  • Vitamina B32    6 mg
  • Vitamina B60    6 mg
  • Potasiu         325 mg
  • Calciu             62 mg
  • Magneziu      114 mg
  • Clor               30 mg
  • Sodiu             21 mg

×