x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Hai noroc, cu paharul mic!

Hai noroc, cu paharul mic!

20 Dec 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
O masa de sarbatoare trebuie stropita obligatoriu si cu putin coniac, vin sau bere. Bauturile alcoolice au proprietati relaxante si, in unele cazuri, chiar efecte benefice asupra sanatatii. Cu conditia sa fie consumate dupa masa si in cantitati moderate.

Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, barbatii pot bea zilnic 40 ml dintr-o bautura tare, 200 ml vin si 500 ml bere.

Femeile pot sa consume aproximativ jumatate din cantitatea recomandata barbatilor, respectiv 20 ml dintr-o bautura tare, 100 ml vin si 330 ml bere. "Acestea sunt cantitatile de alcool pe care ficatul nostru poate sa le prelucreze intr-o zi fara sa ne punem in pericol sanatatea", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Este recomandat sa incepem si sa incheiem masa de Craciun cu o bautura amaruie – campari, gin tonic, martini, bauturi care au proprietatea de a imbunatati digestia.

Friptura din carne rosie trebuie asociata cu un vin rosu, cea din carne alba (peste, pui) – cu un vin alb. Tuica si vinul fiert sunt specifice acestei perioade, dar nici pe acestea nu trebuie sa le consumam in exces.

"Nu trebuie sa consumam alcool ca sa combatem frigul. Ar fi bine daca o femeie ar bea numai 20 ml de tuica fiarta, iar un barbat – 50 ml. Daca insa se consuma 500 ml sau chiar mai mult, deja vorbim despre persoane alcoolice", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Un drog mai slab

In cantitati mari, alcoolul este considerat un drog, ceva mai slab este adevarat, dar care poate crea totusi dependenta. El afecteaza sistemul nervos central, ficatul, tubul gastro-intestinal. O masa copioasa si o cantitate foarte mare de alcool pot declansa o criza de pancreatita acuta, boala severa, care se lasa cu spitalizare prelungita.

Atunci cand capacitatile fiziologice de prelucrare a alcoolului de catre ficat sunt depasite, substantele toxice impiedica buna functionare a creierului. Apare asa-numita stare de betie, caracterizata prin incoerenta in gandire, in vorbire, scaderea reflexelor pana la situatiile in care persoana respectiva nu-si mai coordoneaza miscarile. Statisticile arata ca un consum abuziv si sistematic de bauturi alcoolice tari poate scadea durata de viata cu 10-15 ani.

APA, CAFEA, SUCURI. In timpul mesei nu este bine sa consumam lichide. Apa se bea fie inainte, fie dupa masa. Dupa o masa copioasa, o cafea amara stimuleaza arderea caloriilor care provin din grasimi. Intre mese este bine sa bem sucuri din fructe proaspete. Acestea previn indigestiile si distrug microflora intestinala care se acumuleaza cand mancam alimente grele si sarate, cum ar fi afumaturile. Atentie la bauturile carbogazoase. Acestea contin intre 10% si 11% zahar – la un pahar de 500 mililitri de suc consumam 50 grame de zahar, care se adauga zaharului din prajituri.
×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata