x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Hai să ne jucăm, copii!

Hai să ne jucăm, copii!

de Magda Colgiu    |    15 Dec 2009   •   00:00
Hai să ne jucăm, copii!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Aparent, jocul şi jucăriile fac parte din scenariul copilăriei. Aparent, dormitorul adulţilor este garnisit doar cu obiecte "serioase". Aparent, bunicii nu au răbdare să se joace cu nepoţii. Sunt aparenţe. Pentru că, de fapt, fără joc şi fără jucării viaţa n-are nici o bucurie, e ca mâncarea fără sare şi condimente.



Ne amintim de copilărie, de jocuri şi de jucării, de cei care ne-au pus daruri sub brad, de minunatele poveşti cu "Moşul" cel generos, acum, în vremea Crăciunului. Ceea ce e bine, dar nu este suficient, spun psihologii. Pentru că atât părinţii, bunicii, cât şi copiii au nevoie să se joace, să primească jucării, evident potrivite vârstei. Pare că privim o fotografie sepia venită din secolele trecute. Chiar dacă ar fi aşa, această fotografie se poate adapta, cu tehnicile moderne, la exigenţele actuale. Multe studii întreprinse de psihologi arată că jocul şi jucăriile reprezintă o formă de comunicare, de relaţionare a copilului cu cei din jur. S-a spus că jocul este, de fapt, etapa premergătoarea vorbirii. Prin joc, copiii îşi etalează satisfacţia, perspicacitatea, aptitudinile. Ei experimentează diferite sentimente, evidenţiază atracţia pentru anumite persoane din jur. Adesea, aceste persoane sunt bunicii. De ce? Simplu. Ei sunt mai mult în preajma copiilor, au mai multă experienţă şi, uneori, pentru bunici, nepoţii sunt cele mai dorite fiinţe. Între bunici şi nepoţi se creează o relaţia cu beneficii reciproce. De optimism, de încredere, de răbdare, din partea bunicilor. De protecţie, de bucurie, de confort, din partea copiilor.  

Psihologii recomandă şi părinţilor să fie parteneri de joc ai propriilor copii. Astfel, se consolidează relaţia părinte-copil, se creează un cadru ideal de cunoaştere reciprocă. Ceea ce le facilitează părinţilor posibilitatea de a lua decizii privitoare la copil care să nu-i lezeze personalitatea. Ceea ce conferă copiilor convingerea că deciziile venite din partea mamei şi a tatălui trebuie respectate. Sfatul psihologilor este simplu: părinţi, luaţi în serios jocul şi jucăriile! Acest sfat face parte din fişa postului de părinte, care, cântăreşte foarte mult în achitarea cu bune rezultate de această nobilă misiune. Misiunea de a fi părinte.

Jucării periculoase
Dar hai să răsturnăm sacul cu jucării. Aflaţi că multe dintre jucăriile aşteptate cu nerăbdare de copii în seara de Crăciun pot fi nişte bucurii care ascund pericole. Fie din cauza materialului din care sunt confecţionate, fie din cauza dimensiunilor, unele dintre darurile Moşului pot crea probleme.  

Ce l-ar sfătui Ozana Ilie, psiholog la Spitalul M.S.Curie, pe Moş Crăciun atunci când acesta alege cadourile?

"Moşul trebuie să fie atent la ce pune în sac, astfel încât jucăriile dăruite să nu fie periculoase pentru cei mici.

Moşul nu trebuie să uite că orice jucărie adusă copiilor trebuie să fie una care-i bucură, care le stimulează intelectul şi nu una care ar putea să îi rănească în vreun fel", spune Ozana Ilie.  

Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie verificat atunci când sunt alese jucăriile şi jocurile este dacă acestea sunt potrivite pentru micuţul căruia îi sunt adresate. Pentru aceasta trebuie citită cu atenţie eticheta. Aşa vom obţine stabilie dacă este un produs indicat copilului.

Este obligatoriu ca jucăriile să aibă o etichetă care să menţioneze, în limba română, numele producătorului şi, adresa, informaţii despre materialul din care este realizat produsul, dar şi despre conţinutul de substanţe chimice, dar şi condiţiile de utilizare ale produsului.  

Pot fi înghiţite
Alt aspect care nu trebuie ignorat, afirmă Ozana Ilie, este dimensiunea produselor cumpărate. Aceasta este invers proporţională cu vârsta copilului. Astfel, pentru micuţii sub 3 ani este indicat ca Moşul să aducă jucării mari, dar uşoare. Aceste obiecte trebuie să fie foarte bine finisate, să nu se desprindă în bucăţi mai mici care să poate fi înghiţite. Nu uitaţi că mulţi copii sub 3 ani au tendinţa de a duce la gură orice obiect.

Jucărelele zornăitoare, agăţate la pătuţ sau la cărucior, trebuie să îndeplinească şi ele anumite condiţii. Cea mai importantă dintre ele este ca părţile mici din interior (cele care produc zgomotul) să nu se poată împrăştia. Deoarece copiii le consideră fascinante şi le duc imediat la guriţă sau în năsuc.  

La fel de important este materialul din care este confecţionată jucăria. Dacă aceasta este vopsită, trebuie să ştim că multe substanţe din coloranţi pot fi cancerigene sau pot afecta organele interne.

De asemenea, oricât de frumos colorate şi de aspectuoase sunt jucăriile cu muchii, acestea ar trebui să fie evitate.  

"Chinezăriile" de pluş
Este o inflaţie de jucării din pluş. Dar şi aceste nevinovate jucării ascund capcane pentru micii utilizatori. Astfel, dacă acestea nu sunt foarte bine cusute, copilaşii pot scoate materialul de umplutură (puf sau vatelină) care este, de cele mai multe ori, dus la guriţă sau chiar inhalat.

Aceleaşi jucării au, în majoritatea lor, ochii sau nasul făcute din nasturi sau din alte obiecte mici din plastic, metal sau lemn. Simpatice şi haioase, aceste accesorii pot fi înghiţite cu uşurinţă sau, mai grav, pot fi introduse în năsuc.

Despre băieţei se ştie că iubesc maşinuţele sau pistoalele. De aceea, părinţii, încercând să le arate dragostea, le cumpără tot ce îşi doresc. Numai că şi aici se pot întâlni probleme. Astfel, un pistol cu bile sau un arc cu săgeţi se poate transforma cu uşurinţă într-o armă albă pentru copii. Bilele sau săgeţile aruncate sau lăsate la voia întâmplării prin case pot fi capcane chiar şi pentru adulţi.

Şi maşinuţele sau orice alt obiect tras de către copii cu ajutorul unei sforicele se pot dovedi o alegere neinspirată. Deoarece copilul ar putea să se stranguleze cu sforicica, indiferent de cât de inofensivă o consideră adulţii.

Alte lucruri pe care Moşul n-ar prea trebuie să le aibă în sacul lui fermecat sunt costumele de Batman, Superman sau de vrăjitor etc. Deoarece copiii mici încă nu fac diferenţa dintre ficţiune şi adevăr şi este posibil să-i vedeţi aruncându-se de pe şifonier sau pe vreun alt obiect de mobilier mai înalt, în speranţa că vor zbura precum personajele lor preferate.

Păpuşa. Ca în cazul băieţilor, şi fetele îşi doresc anumite obiecte de joacă: păpuşile. Frumoasele jucării trebuie să îndeplinească, totuşi, şi alte calităţi în afară de aspect. Trebuie să fie sigure. Să nu li se desprindă membrele, ochii sau părul, hainele păpuşii să nu poate fi date jos (un pantofior poate fi cu uşurinţă înghiţit), iar eventuale accesorii să nu fie asemănătoare cu alimente tentante.

Laptopuri şi telefoane. Pentru că micuţii au tendinţa de a imita gesturile "oamenilor mari", mulţi cer Moşului să le aducă un telefon mobil sau chiar un laptop. Cum pe piaţă au apărut numeroase modele de astfel de jucării, este bine să verificaţi calitatea acestora. Tastele acestor jucării pot fi scoase rapid din locaşurile lor de copii şi la fel de rapid pot fi înghiţite. De asemenea, antenele acestor telefoane de jucărie se pot rupe şi-i pot răni pe micuţi.   

RESPONSABILITATE. Dacă puiul dumneavoastră are saci întregi de jucării la care renunţă în favoarea unor copii proveniţi din familii defavorizate, încercaţi să le selectaţi cu grijă. Este indicat să nu oferiţi acestor prunci obiecte distruse, deteriorate, pline de praf şi microbi sau păstrate în condiţii improprii. Chiar dacă sunt amărâţi, inclusiv aceşti copii se pot îmbolnăvi.

FOARTE IMPORTANT! - Cel mai important cadou pe care trebuie să îl primească micuţii este grija părinţilor. De aceea, copiii trebuie supravegheaţi permanent atunci când se joacă, chiar dacă suntem convinşi că micuţii au cele mai sigure produse. n Mintea unui copilaş... este absolut surprinzătoare.
· Nu orice obiect care are marcajul CE (sigla Comunităţii Europene care presupune că obiectul îndeplineşte cerinţele esenţiale de siguranţă) este 100% în regulă pentru joaca micuţilor. n Atenţie la jucăriile cumpărate pentru copiii care au fraţi mai mici! Se pot crea încurcături periculoase.


×
Subiecte în articol: psihologie