x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Hidrateaza-te cu apa solida

Hidrateaza-te cu apa solida

12 Iul 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Vara, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Pentru a asigura necesarul de apa al organismului si pentru a preveni deshidratarea, rosiile, castravetii, pepenele, caisele sau piersicile sunt o foarte buna sursa de apa.
Iata numai cateva exemple: rosiile contin pana la 94% apa, castravetii – 95%-96%, merele si perele – 85%-86%, pepenele – 91%, caisele si piersicile – 86%-87%.

1,5-2 litri de apa pe zi


"Daca exista apa vie, aceasta se gaseste in structurile alimentare ale legumelor si fructelor pe care le consumam in stare proaspata. Spun apa vie pentru ca aceasta apa ia parte la tot ceea ce se intampla in organismul nostru. Apa consumata o data cu structurile vii ale legumelor si fructelor se asimileaza cel mai bine, este apa cea mai sanatoasa", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In functie de activitate, de starea de sanatate, avem nevoie de aproximativ 1,5-2 litri de apa pe zi. Cei care isi desfasoara insa activitatea in conditii de temperaturi extreme au nevoie de mai mult de 2 litri si jumatate de lichide zilnic.

Prin continutul ridicat de apa, fructele si legumele sunt un fel de apa solida, putand preveni deshidratarea si suplini pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate. Macro si microelementele continute de legume si fructe contribuie la reglarea metabolismului in perioadele caniculare. Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mult mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si legumelor, apa este cedata lent in organism.

Sursa de fibre alimentare


"Pe de alta parte, fructele si legumele contin o cantitate aproape neglijabila de calorii si nu ingrasa. Sunt o foarte buna sursa de fibre alimentare, care contribuie la reglarea digestiei si la prevenirea constipatiei. De asemenea, fibrele alimentare scad nivelul colesterolului si ajuta la detoxifierea organismului. Cu ajutorul acestor alimente vii este distrusa microflora intestinala pe care o acumulam in perioadele reci, atunci cand mancam mai multe alimente grele, mai multa carne conservata, afumata, sarata", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In afara de fructe si legume, apa plata sau minerala, necesarul de lichide al organismului poate fi asigurat si din alte alimente (supele sau ciorbele).

Pe langa hidratarea si rehidratarea organismului, fructele si legumele ne asigura si doze ridicate de antioxidanti puternici, cum sunt carotenoizii si vitamina C, care previn imbatranirea precoce. Iar prin continutul ridicat de potasiu contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular.

STIATI CA...
  • In functie de particularitatile fiecaruia, legumele si fructele pot avea unele contraindicatii. Merele sau perele cu coaja ar putea sa provoace balonari pe fondul unei colite de fermentatie. Balonarile apar si in cazul celor care sufera de sindromul colonului iritabil.
  • Rosiile au un continut ridicat de oxalati, ceea ce determina prudenta in consum in cazul celor care au litiaza renala generata de oxalati.
  • Dintre toate fructele, caisele au cel mai mare continut de caroten. Acest pigment portocaliu protejeaza pielea de soare prin stimularea melaninei.
  • PEPENELE. Una dintre cele mai bune surse de apa este pepenele, care contine pana la 91% apa si numai 27 kilocalorii/ 100 g. Datorita continutului ridicat de apa, pepenele are proprietati diuretice puternice, fiind recomandat celor care sufera de litiaza renala (pietre la rinichi), dar si celor bolnavi de guta. De asemenea, pepenele rosu este indicat in curele de eliminare a toxinelor.

    CURE DE SEZON. Pentru detoxifierea organismului este bine sa facem o cura cu fructe si legume acum, cand ele ne sunt la dispozitie in stare proaspata. "Eu nu as recomanda curele prelungite si exclusive numai din fructe si legume. Prin cura nu trebuie sa intelegem o dieta alcatuita exclusiv din aceste produse. Este bine sa mancam fructe si legume intre mese, zilnic, pentru ca ele ne potolesc setea, dar si foamea. In felul acesta, reusim sa ne mentinem greutatea si chiar sa pierdem lent din kilogramele in plus", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

    STIRI
    LACTATE. Un studiu realizat recent la Universitatea Purdue (SUA) arata ca unele pilule contraceptive pot reduce masa osoasa din organism, crescand astfel riscul osteoporozei. Cercetatorii de aici au demonstrat ca femeile care iau pilule anticonceptionale, dar care consuma o cantitate ridicata de produse lactate prezinta un risc mai scazut de a se imbolnavi de osteoporoza decat cele care nu consuma lactate. Pentru a preveni osteoporoza, dr. Dorothy Teegarden le sfatuieste pe femei sa introduca in dieta zilnica produse cu un continut de 1.000 mg de calciu.

    PROTECTIE. Alimentele bogate in seleniu, betacaroten si vitamina E ne protejeaza pielea de razele solare, luptand contra radicalilor liberi. Astfel, carnea, fructele de mare, legumele, branza sunt bogate in seleniu si impiedica imbatranirea pielii cauzata de razele ultraviolete. Morcovii, caisele si grepfrutul contin betacaroten, care se opune distrugerii structurilor pielii prin actiunea razelor solare. Nucile, cerealele, legumele verzi, galbenusul de ou si untul, bogate in vitamina E, previn imbatranirea tenului si arsurile solare.

    MICUL DEJUN. Dieteticienii considera ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, care trebuie sa cuprinda aproximativ o patrime din aportul caloric zilnic. Potrivit statisticilor, persoanele care nu sar peste micul dejun sunt mai putin stresate decat cele care uita de aceasta masa. Micul dejun este cel mai bun mijloc de a asigura functionarea creierului la parametrii optimi pe parcursul zilei. Cei care nu mananca nimic dimineata sufera mai des de ameteli, dureri de cap si sunt de cele mai multe ori implicati in accidente.
    ×
    Subiecte în articol: alimentatie echilibrata