x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Hrean cu 5 E-uri

de Mihaela Ionescu    |    18 Mar 2009   •   00:00

Prepararea hreanului ras este o activitate care nu durează mai mult de zece minute. Gospodinele care nu au însă acest timp pot cumpăra un produs de-a gata, numai că trebuie să fie atente că pe lângă hrean mai cumpără şi o mulţime de aditivi alimentari.




Valoarea energetică a hreanului analizat este mare
Credit: Jurnalul foto


Hreanul ras în oţet Kiskunfélegyházi are în compoziţie cinci aditivi alimentari, unii dintre ei periculoşi pentru sănătate. Făina de seminţe de guar E412, guma xanthan E415 şi făina de seminţe de carruba E410 pot provoca probleme ale tractusului digestiv. E412 poate provoca greaţă, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. Guma xanthan este incriminată în interferarea cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale, iar făina de seminţe de carruba are acţiune laxativă, şi în cazul persoanelor sensibile poate provoca alergii. În plus, fiind înecat în atâţia aditivi alimentari, hreanul îşi pierde proprietăţile nutritive şi nu vă veţi mai putea bucura de efectele benefice pe care le-ar putea avea.

Antioxidant periculos

Lista aditivilor periculoşi este completată de antioxidantul metabisulfit de sodiu E223, care are şi el o serie de efecte adverse. Dintre acestea, cel mai grav este faptul că împiedică fixarea vitaminei B1. De asemenea, metabisulfitul de sodiu produce dureri de cap, ameţeli, provoacă afecţiuni intestinale şi declanşează astmul de sulfit. Produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, bazându-se pe normele impuse de Regulamentul European 1924/2006. Hreanul ras în oţet Kiskunfélegyházi are în compoziţie un exces de glucide (zahăr) cu absorbţie rapidă, care epuizează funcţia pancreatică, dar şi lipide de origine vegetală. De asemenea, produsul analizat conţine şi o cantitate însemnată de sare.

Concluzia specialistului
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cu afecţiuni cardiace, renale, dermatologice, hepatice, celor cu alergii, bolnavilor de cancer, celor care suferă de diverse maladii ale tractusului digestiv, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului specialist şi vor ţine cont de cantitatea de glucide în cazul în care doresc să consume acest produs. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa înainte de consum o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.

Ingrediente

Hrean, apă, oţet, zahăr, ulei vegetal, sare iodată, acidifiant acid citric E330, subs tanţe de îngroşare: făină de seminţe de guar E412, gumă xanthan E415, făină de seminţe de carruba E410, lapte praf, antioxidant metabisulfit de sodiu E223, condimente.

×
Subiecte în articol: bun de consum