x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iaurt bio cu doi aditivi şi mult zahăr

Iaurt bio cu doi aditivi şi mult zahăr

de Mihaela Ionescu    |    26 Aug 2009   •   00:00
Iaurt bio cu doi aditivi şi mult zahăr
Sursa foto: Jurnalul foto/

Pe eticheta iaurtului cu zmeură şi lămâie Andechser natur scrie că este BIO. Consumatorii care doresc să aibă o alimentaţie sănătoasă pot fi tentaţi să îl cumpere, însă se află la limita dintre produsele convenţionale şi cele organice. Principala problemă este că are mult zahăr adăugat.



Înainte de a cumpăra un aliment trebuie să citiţi cu atenţie eticheta şi mai ales lista de ingrediente, pentru a nu fi păcăliţi. Sub inscripţia BIO se pot ascunde produse dezechilibrate alimentar sau care au în compoziţie aditivi alimentari. În această situaţie se află şi iaurtul cu zmeură şi lămâie Andechser natur. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de zaharuri adăugate, 14% - sirop de agave.

Acesta stresează pancreasul endocrin, forţându-l să secrete o cantitate mai mare de insulină, într-o perioadă mai scurtă de timp. Specialistul nostru avertizează că "un produs BIO este sănătos dacă şi contrapartida lui convenţională îndeplineşte această condiţie. Glucidele cu absorbţie rapidă zaharoză, siropurile de glucoză-fructoză, agave, arţar etc au index glicemic ridicat şi nu sunt sunt indicate a fi consumate în mod frecvent. Nu toate produsele bio sunt şi bune".

De asemenea, în compoziţia produsului intră şi doi aditivi alimentari, pectină şi făină de seminţe de carruba. Pectina este considerată inofensivă, însă consumată în cantităţi mari poate produce balonare sau disconfort intestinal pentru perioade scurte de timp.
Guma carruba trebuie consumată cu moderaţie, pentru că în doze mari poate avea acţiune laxativă, iar uneori poate provoca alergii.

RECOMANDĂRILE
Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză trebuie să teseze reacţia organismului, consumând pentru început o cantitate mică de produs. Persoanele care suferă de diabet trebuie să ceară sfatul medicului curant înainte de consum şi să ţină cont de aportul de glucide.

Specialistul nostru ne spune că produsul analizat poate fi consumat, însă cu moderaţie. O atenţie deosebită trebuie să o acorde cei care vor să îşi păstreze greutatea corporală în limite normale, dar şi cei supraponderali şi obezi. Persoanele care vor să aibă în alimentaţie numai produse BIO, nu trebuie să se lase păcăliţi de astfel de produse, care sunt la limita legislaţiei privind alimentele organice/ecologice.


Eticheta
Andechser natur. Iaurt cu zmeură lămâie 0,1% BIO. Fără zahăr cristal, fără aromatizanţi. Iaurt produs din lapte de vacă pasteurizat degresat grăsime 0,1% în SU, preparat de fructe 7%, lămâie 1%, sirop de agave, agent de îngroşare pectină E440, făină de seminţe de carruba E410. Produse de culturi controlate ecologic.

×
Subiecte în articol: bun de consum zahăr iaurt bio andechser