x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îngheţată din arome sintetice

Îngheţată din arome sintetice

19 Iul 2008   •   00:00
Îngheţată din arome sintetice

CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine doi coloranţi chimici
Studiind cu atenţie eticheta îngheţatei Venus, ne-am dat seama că nu are nimic natural în compoziţie. Este un amestec de lapte praf, zahăr şi E-uri.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine doi coloranţi chimici
Studiind cu atenţie eticheta îngheţatei Venus, ne-am dat seama că nu are nimic natural în compoziţie. Este un amestec de lapte praf, zahăr şi E-uri.

Îngheţata cu ciocolată, vanilie, frişcă şi căpşuni Venus are în compoziţie: "lapte praf (19%), zahăr, grăsime vegetală, cacao, topping de ciocolată, topping de căpşuni, emulgatori – mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori – gumă guar E 412 şi gumă carruba E 410, acid citric E 330, aromă de ciocolată, vanilie, frişcă, căpşuni, colorant tartrazină E 102, colorant roşu ponceau 4R E 124a." 100 de grame din acestă îngheţată aduc un aport energetic de 205,6 kcal/100 de grame şi au următoarele valori nutriţionale "proteine 3,6/100 de grame, glucide 23,3/100 de grame, lipide 10,3/100 de grame, substanţă uscată 38%".

ANALIZĂ. Produsul analizat face parte din categoria îngheţatelor avînd un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr), de lipidele de origine vegetală, dar şi de origine animală, aterogene din laptele praf. Caracterizarea a fost făcută de profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în conformitate cu Regulamentul Uniunii Europene 1924/2006, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2007.

Pe lîngă aceste ingrediente, produsul conţine o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor E 471, stabilizatorilor E 412, E 410, acidifianţilor E 330, dar şi coloranţi chimici azoici de sinteză E 102 şi E 124a, periculoşi pentru sănătate. Guma guar poate provoca balonări, greaţă, crampe, eczeme şi chiar alergii. E 410, guma carruba poate avea acţiune laxativă atunci cînd este consumată în cantităţi mari. Densitatea calorică a produsului este medie spre mare, 205,6 kcal/100 de grame, ne spune specialistul.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că îngheţata Venus nu este indicată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de dislipidemie, de maladii cerebro şi cardiovasculare, suferinzilor de maladii neurodegenerative şi cancere, celor cu maladii hepato-renale, alergicilor, astmaticilor, celor cu boli de piele. Copiii şi adulţii suferinzi de sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) îl vor evita, pentru a nu acutiza efectele bolii. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant ţinînd cont de aportul de glucide aduse de produs. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa o cantitate mică de îngheţată pentru a vedea care este reacţia organismului.

Coloranţii

Tartrazina E 102 este un colorant galben, azoic, care poate provoca alergii persoanelor care reacţionează alergic la aspirină sau persoanelor astmatice. De asemenea, este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) la copii. E 102 poate creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene şi alterează percepţia şi comportamentul producînd stări de confuzie. Tartrazina inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive. Doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp. E 124a roşu Ponceau este un colorant azoic roşu, care la fel ca şi tartrazina poate declanşa sindromul ADHD, avînd şi potenţial cancerigen. Doza zilnică admisă este de 4 mg/kg corp.

×
Subiecte în articol: bun de consum