x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Imobilizată în pat ortopedic

Imobilizată în pat ortopedic

de Carmen Preotesoiu    |    08 Dec 2011   •   21:00
Imobilizată în pat ortopedic

Larisa nu merge. Nu se bucura de jocul obisnuit al copiilor. Inca de la nastere, vreme de 7 luni, a stat imobilizata intr-un patut ortopedic. 'Doar capul si manutele si le putea mis­ca. Era ca un robotel', spune ma­ma, si vocea sa capata nuante de tris­tete. Femeia a nascut prin cezariana, dupa termen, cu speranta ca vorbele spu­se de medicul sau inca de cand avea 4 luni de sarcina, cum ca cea mica ar avea coloana stramba, ar fi o gre­seala. Mama s-a rugat zi de zi ca fetita sa sa se nasca sanatoasa.

In fiecare luna, la indemnul medicului care s-a ocupat de sarcina, a mers la spitalul din Deva, pentru a-si face ecografie 4D. 'De fiecare data mi s-a spus ca totul este in regula, ca nu am de ce sa imi fac griji si sa merg si sa imi vad linistita de treaba', povesteste Alexandra Sporea, mama copilei. La numai cateva zile de la nastere, doctorii de la spitalul din Petrosani, unde femeia a adus-o pe lume pe Larisa, au anuntat-o ca cea mica are cheaguri de sange pe creier.

Pentru investigatii, mama a fost si la Spitalul 'Louis Turcanu' din Timisoara. Medicul specialist i-a prescris copilei un tratament dur pentru eliminarea problemelor de la creier. Fetita era asemenea unui ghemotoc strans in chingile unui patut care nu-i permitea sa faca vreo mis­ca­re. Gangurelile si privirea vioaie ii spu­neau mamei ca prin venele fetitei inca mai curge sange. Se intampla ade­sea ca fata sa nu se opreasca din plans toata noaptea, iar mama nu in­c­­eta sa privegheze la capataiul ei, sa o legene pana cand plansetul sfasietor al copilului inceta, fie si pentru ju­ma­tate de ora. Asa s-a chinuit. Luni in sir.

A mers prin spitale, a intrebat me­dicii ce trebuie facut pentru ca fetita sa aiba o viata normala. Sa nu ra­mana pe veci imobilizata intr-un patut, cu coloana stramba si vertebrele tasate. A pasit prin spitalele din Bucuresti, unde l-a intalnit pe profesorul Burnei. Au urmat alte seturi de analize, tomografii, ecografii, controale din ce in ce mai dese. 'Cel mai mare risc care ne pandeste este pa­ralizia sau blocajul renal. Asa mi-au spus medicii. Chiar profesorul Burnei mi-a marturisit ca fetita mea a fost norocoasa ca nu s-a nascut para­lizata.

De asemenea, domnul doctor a recunoscut ca, daca am fi fost in alta tara, am fi beneficiat de alt sistem, s-ar fi descoperit problema la coloana inca de la inceput si poate ca fata nu ar fi avut acum atat de mult de sufe­rit.' La ultimul control pe care l-a facut la Spitalul Marie Curie, doctorul a anuntat-o pe femeie ca starea copilei sale s-a inrautatit. 'Deja are cocoasa, iar o coasta s-a macinat. Operatia trebuie realizata cat mai repede. Fetita mea a trebuit sa se chinuiasca ingrozitor. Si suferinta ei inca nu s-a terminat. S-a nascut cu multe probleme. Una dintre ele a fost ca la piciorusul stang a mai avut un degetel in plus.

Cu voia lui Dumnzeu, problema aceasta a fost rezolvata. Cea mai grava a ramas la coloana vertebrala, care, fiind deformata, apasa puternic pe maduva spinarii, incat umarul drept este mai inalt decat cel stang.' Disperarea mamei a devenit cu atat mai mare, cu cat auzea pe oriunde se ducea ca cea mica nu poate fi operata. Abia profesorul Burnei a reusit sa dea un diagnostic corect: Scolioza Teraco-Lombara Congenitala cu Hemivertebre T8, T9, T10 si T11 cu Bara Longitudinala – 80° COBB si sa spuna cu convingere ca exista o sansa ca soarta Larisei sa poata fi schimbata.

Larisa are nevoie urgenta de implantarea in coloana vertebrala a unui dipozitiv VEPTR, adus tocmai din Elvetia. Costul este urias pentru o familia care abia reuseste sa acopere cheltuielile curente legate de hrana si de medicamente: 50.000 de euro. 'Eu, ca mama, va rog si va implor sa ne ajutati cu ce puteti ca sa o ajutam pe fetita noastra, pentru a-i oferi o viata normala'. Se apropie Craciunul. Larisa nu asteapta jucarii. Cu greu ar putea sa se joace cu ele. Larisa asteapta minunea vindecarii.

In dar, de Sarbatori!
Pentru cei care vor sa se alature acestei cauze, pe numele mamei, Sporea Alexandra, la BCR s-a deschis urmatorul cont in lei: RO02RNCB0165020374310001
Pentru mai multe detalii, mama copilei poate fi contactata la numarul de telefon: 0722.407.359

×
Subiecte în articol: pagina de suflete