x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Imunitate: Pregătire de toamnă cu selenium

Imunitate: Pregătire de toamnă cu selenium

de Magda Marincovici    |    25 Sep 2008   •   00:00
Imunitate: Pregătire de toamnă cu selenium

Adesea ne întrebăm cum poate organismul nostru să ţină piept unor boli chiar dintre cele mai severe. Explicaţia: sistemul imunitar funcţionează la turaţie maximă, tocmai pentru că organismul beneficiază de doza zilnică de seleniu.

Adesea ne întrebăm cum poate organismul nostru să ţină piept unor boli chiar dintre cele mai severe. Explicaţia: sistemul imunitar funcţionează la turaţie maximă, tocmai pentru că organismul beneficiază de doza zilnică de seleniu.

Sistemul nostru imunitar nu-şi poate face datoria dacă organismul are deficit de seleniu. Astfel, dacă seleniul este administrat în doze terapeutice, superioare celor zilnice obişnuite, organismul nostru dobândeşte capacitatea de a face faţă atacului virusurilor. Motiv pentru care suplimentarea aportului de seleniu se recomandă mai ales toamna şi iarna, când circulă virusurile gripale. Specialiştii au pus în legătură directă multiplicarea HIV la persoanele care prezentau un nivel scăzut de seleniu în sânge. Testele in vitro au arătat că seleniul poate inhiba replicarea HIV. De asemenea, sunt studii care aduc dovezi în favoarea seleniului ca element ce previne anumite forme de cancer. Deja numeroase companii farmaceutice au pus la punct medicamente anticancer pe bază de seleniu. Alte trei studii recente evidenţiază că lipsa de seleniu provoacă creşterea numărului episoadelor depresive şi de anxietate. Seleniul este esenţial în metabolismul ficatului, în protejarea sistemului muscular, a inimii şi a proprietăţilor spermatozoizilor.

 

Un mineral pentru ochi

960 de micrograme zilnic de seleniu ar putea fi soluţia contra degenerescenţei maculare – boală a ochiului ce apare în special la persoanele vârstnice. Degenerescenţa maculară este o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale. În 20% dintre cazuri, degenerescenţa maculară merge până la orbire definitivă. Specialiştii au observat că la persoanele cu degenerescenţă maculară se înregistrează o exacerbare a acţiunii nocive a radicalilor liberi, care îşi fac de cap tocmai pentru că nu are cine să le ţină piept. Or seleniul, alături de alţi antioxidanţi, respectiv vitaminele C şi E, poate să diminueze substanţial acţiunea radicalilor liberi. Tot în zona oftalmologică, seleniul este cunoscut ca un element de prevenţie a cataractei.

Totodată, seleniul este implicat în producerea hormonilor tiroidieni. Surse naturale de seleniu reprezintă peştele, în special tonul, ficatul de vacă, scoicile, ouăle, fasolea boabe albe uscate, lintea, brânzeturile.

Necesarul zilnic

Vârsta  Cantitatea(micrograme)
1-3 ani 20

4-6 ani 30

6-9 ani 40

10-12 ani         45

13-16 ani         50

16-19 ani         50

Bărbaţi adulţi    60

Femei adulte     50

Femei însărcinate (trim III)        60

Femei care alăptează    60

Bărbaţi peste 55 de ani 70

Femei peste 55 de ani   60

Persoane peste 75 de ani          80

×
Subiecte în articol: seleniu alimentaţie sănătoasă