x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet In top: painea din faina integrala

In top: painea din faina integrala

20 Sep 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Painea traditionala este un produs obtinut din faina de grau, amestecata cu drojdie de panificatie si sare. In prezent, in paine se mai adauga faina integrala din alte cereale, seminte de oleaginoase (floarea-soarelui, in), seminte de plante aromatice (chimen). In sortimentele speciale se pun oua, uleiuri vegetale, grasimi animale, lapte praf, zer, vitamine, saruri minerale, astfel incat painea devine un produs complex.

Recomandari


"Exista situatii in care trebuie sa reducem consumul de paine sau chiar sa o evitam. Aceste cazuri sunt celiakia sau intoleranta la gluten, aerofagia, ateroscleroza, cardiopatia ischemica, hipertensiunea, diabetul, gastro-enterocolitele, ulcerul gastro-duodenal, unele boli de ficat, obezitatea", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aerofagie – proces prin care o data cu alimentele patrunde in stomac si o cantitate de aer – nu este recomandata painea proaspata si foarte calda. Aceasta contribuie la inghitirea unei cantitati mari de aer, ceea ce favorizeaza balonarile. Celor care au probleme cu stomacul le este contraindicata painea calda, deoarece irita si mai mult mucoasa gastrica si accentueaza problemele. In gastro-enterocolite si ulcer gastro-duodenal este preferata painea veche alba, care are un continut redus de fibre alimentare si nu irita tubul digestiv.

Sortimentele obisnuite de paine contin aproximativ 50% carbohidrati. Din cauza lor, atat in cazurile de diabet, ratia de paine este fixata de medicul diabetolog. Persoanelor obeze li se recomandata cu moderatie numai paine integrala.

Bogata in calorii


Daca este consumata in exces, painea provoaca supraponderalitate, pentru ca are valoare calorica ridicata. Astfel, in 100 g paine obisnuita se gasesc 280 de calorii si 65 g glucide disponibile, din care 64 g amidon. Din cauza indexului glicemic foarte mare, painea nu e recomandata in diabet decat sub supraveghere medicala. 100 g paine integrala contin 240 de calorii si 53 g glucide, iar painea de secara – 210 calorii si 45 g glucide.

Cantitatea de paine mancata intr-o zi depinde de sex, de varsta, de activitate. "O persoana sedentara nu va manca mai mult de 50-100 g paine pe zi, iar una cu activitate medie – 100-200 g. O persoana care desfasoara activitate fizica intensa poate ajunge si la 500 g. Depinde insa si de tipul de paine, in nici un caz paine alba. Copiii si adolescentii aflati in perioada de crestere, care fac multa miscare, pot sa aduca pana la 50% din caloriile zilnice numai din paine din macinis integral", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Painea este compatibila cu produsele vegetale, cu salatele de legume. Daca vrem sa ne pastram greutatea, in nici un caz nu combinam painea cu orez, cu cartofi, cu paste fainoase – produse foarte bogate in carbohidrati. De asemenea, painea nu se consuma o data cu friptura. Produsele de origine animala se digera lent, in vreme ce painea – mai rapid.

Enzimele necesare digestiei painii si carnii interfereaza, ingreuneaza digestia si provoaca un proces de fermentatie-putrefactie.

Cel mai bine este sa mancam painea pregatita ca in dieta mediteraneana: painea integrala prajita este frecata cu usturoi, apoi se adauga ulei de masline si rosii. In painea prajita, amidonul devine mai usor de digerat. Multe persoane spun ca painea prajita ingrasa mai putin. Prof. dr. Mencinicopschi infirma acest mit: "N-as spune ca ingrasa mai putin, conteaza cantitatea si sortimentul de paine".

SECARA. Painea cu secara are un index glicemic scazut si numai 210 calorii/100 g. In consumarea acestui sortiment de paine trebuie sa se tina cont de toleranta individuala, deoarece 100 g paine cu secara contin 6 g fibre alimentare. In cazul sindromului colonului iritabil, al colitei de fermentatie sau ulcerului gastric, s-ar putea ca organismul sa nu suporte painea cu fibre alimentare in cantitati mari, acestea iritand tubul digestiv.

CELIAKIE. In celiakie sau intoleranta la gluten, painea trebuie exclusa din regim. Printre simptomele acestei afectiuni se numara diareea cronica asociata cu pierdere in greutate, sindroamele de malabsorbtie si anemia. Simptomele pot aparea la copii cand li se diversifica alimentatia si se introduc pastele fainoase, dar si la adulti. Tratamentul este dietetic – regim fara alimente care contin gluten (paine, biscuiti, paste fainoase).

SFATUL MEDICULUI


"Cea mai buna este painea din faina integrala. In ultimul timp s-a descoperit paine alba cu caramel, vanduta ca paine neagra, sau paine graham, care de fapt este o paine alba cu tarate. Pentru a o pastra pe raft mai mult timp, in paine se adauga conservanti. Acestia omoara bacteriile si ciupercile microscopice din paine, insa pot face acelasi lucru si cu celulele umane. Eu as recomanda citirea etichetelor, mai ales la painea care contine conservanti, grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate, periculoase pentru sanatate", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
×