x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet “În visul meu, eu nu am dizabilităţi”

“În visul meu, eu nu am dizabilităţi”

de Carmen Anghel    |    29 Aug 2013   •   16:08
“În visul meu, eu nu am dizabilităţi”

“În visul meu, eu nu am dizabilităţi. Nu mă visez ca un om care a pierdut un picior.”, spunea scriitorul Puşi Dinulescu, prezent la conferinţa de încheiere a uni program dedicat integrării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. Este un om întreg, un om care vrea să muncească şi poate să creeze. De ce se pun , totuşi, întrebări de genul.

“Persoanele cu dizabilităţi pot să muncească? Ar putea aceşti oameni să trăiască la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni, simţindu-se utili în fiecare zi şi bucurându-se de realizările lor profesionale?”. Poate pentru că mai avem mult de umblat pe la mentalitate. Şi a persoanelor cu dizabilităţi, şi a familiilor dar mai ales a societăţii. O societate care arată cu degetul înainte de a fi în stare să ofere ceva.

Proiectul "Reţeaua de Economie Socială, o premisă pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii", cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN (FSE) - Investeşte în oameni!, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 a încercat şi a reuşit să schimbe puţin atitudinea măcar a câtorva sute de oameni. Poate mai mulţi, pentru că s-au derulat multe evenimente, dar cel mai important este că s-a reuşit şcolarizarea unor persoane cu dizabilităţi, recalificarea altora, crearea unor întreprinderi sociale şi aşa mai departe.

O prezenţă plăcută şi dătătoare de putere şi de încredere , la conferinţa de închidere din 27 august, de la Bucureşti, a fost actriţa Manuela  Hărăbor, care a venit însoţită de fiul său, Andrei. A fost mărturia unei mame,  care de 22 de ani luptă pentru a învinge necruţătoarele consecinţe ale autismului fiului său. Dacă Andrei Hărăbor a făcut o adevărată demonstraţie de abilităţi de comunicare, reuşind să vorbească şi să recite o poezie în faţa publicului numeros prezent în sală, Manuela Hărăbor a povestit câte ceva din lupta lor cu societatea, în încercarea de a obţine toleranţa celor din jur şi sprijin din partea autorităţilor. Dar... dacă în America cei cu probleme similare au cartiere special amenajate pentru ei, cu pază, cu îngrijitori, în România, această dizabilitate este recunoscută doar până la vârsta de 18 ani.

Momentele artistice susţinute de mai mulţi exponenţi ai spaţiului cultural românesc au venit în completarea discursurilor pe tema dizabilităţii. Astfel, dramaturgul şi scriitorul Puşi Dinulescu a prezentat un capitol semnificativ al noii sale lucrări "Călătoriile lui Puşi", din perspectiva artistului care a devenit, într-un moment al vieţii, persoană cu dizabilităţi, profesorul, prozatorul şi specialistrul în indianistică George Anca a prezentat problematica dizabilităţii în spatiul indian, o abordare dintr-un spaţiu cultural foarte diferit de al nostru, iar studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti au prezentat un film artistic creat special pentru acest proiect.

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului “Reţeaua de Economie Socială, o premisă pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii” este consolidarea cooperativelor şi iniţiativelor active în domeniu, în vederea dezvoltării mecanismelor şi instrumentelor necesare sprijinirii persoanele cu dizabilităţi, prin măsuri specifice integrării/reintegrării pe piaţa muncii. Prin implementarea proiectului “Reţeaua de Economie Socială, o premisă pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii” se oferă oportunităţi reale de tranziţie pentru a sprijini accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa liberă a muncii şi nu doar în atelierele protejate. Proiectul este implementat de către Federaţia ONPHR - Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, în parteneriat cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC; NCDP – Confederaţia Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi din Grecia; Fundaţia "Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională" - CREFOP etc.

La conferinţa din 27 august am văzut oameni veseli, puternici, cu încredere în ei şi în forţele lor, fără ranchiună şi cu multă speranţă. Aveau dizabilităţi, dar în visul lor despre lume, un vis care poate deveni realitate, nu aveau dizabilităţi.

FOTO CRISTIAN RADU NEMA: MANUELA HARABOR SI ANDREI HARABOR; PUSI DINULESCU SI GEORGE ANCA

×