Pe termen scurt, face minuni. Dar pe termen lung, infometarea este profund daunatoare sanatatii. Cat despre stratul de tesut adipos, vom constata ca el nu prea s-a redus.
Sambata trebuie sa mergeti la o petrecere, dar rochia pe care v-ati cumparat-o in urma cu cateva luni nu va mai incape... Ce-i de facut? O rochie noua e cam scumpa, asa ca apelati la o solutie de criza: cateva zile de infometare inainte de petrecere si veti scapa de surplusul de kilograme. O asemenea "aventura" alimentara isi va arata consecintele mai devreme sau mai tarziu. In ultimii ani, dietele la moda au devenit un factor care favorizeaza obezitatea. "Infometarea ca strategie de a slabi este profund daunatoare. Este o forma grava de autoagresare, care duce la prabusirea sistemului imunitar. In plus, infometarea predispune la aparitia asa-numitului fenomen yo-yo. Acesta apare atunci cand incercam sa slabim in timp scurt prin diete restrictive, iar in momentul in care revenim la alimentatia normala luam in greutate mai mult decat am pierdut", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Fenomenul yo-yo
Nu numai privarea de alimente conduce la aparitia fenomenului yo-yo, ci si dietele hipocalorice, care sunt tot o forma de infometare. Reducerea drastica a aportului caloric si apelarea la o dieta bazata in special pe fructe si legume nu este cea mai buna solutie pentru a avea o silueta de viespe la petrecerea de sambata seara. O asemenea dieta are numeroase carente, pentru ca fructele si legumele nu sunt echilibrate nutritional. Sunt bogate in vitamine, minerale, dar nu contin deloc proteine, consecinta fiind infometarea proteica. Specialistii ne avertizeaza ca infometarea presupune un risc foarte mare acela al oscilatiilor glicemice, care favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip II. In timp, diabetul atrage dupa sine bolile cardiovasculare, hipertensiunea. Infometandu-ne pierdem nearmonios din greutate si nu reducem depozitele de grasime.
SFATUL MEDICULUI
|
"Infometarea ca baza a unui regim de slabire este periculoasa. Pe de alta parte insa, infometarea temporara de tip post are o justificare stiintifica. Postul este o perioada in care avem ocazia sa ne debarasam de excesul de proteine animale, de grasimi, glucide. Acesta nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce (proteine, grasimi animale), ci si o dieta echilibrata. Postul este un prilej de a ne fortifica si reechilibra organismul. Putem sa tinem post si sa ne castigam un plus de sanatate", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
|
STIRI
|
MERE. Persoanele care au gastrita hiperacida sau dischinezie biliara nu au voie sa consume mere acre, pentru ca aceste fructe le-ar creste si mai mult aciditatea gastrica. Acesti bolnavi isi pot permite insa sa manance mere dulci. Cercetatorii americani au descoperit ca doua mere pe zi scad nivelul colesterolului cu 16%. De aceea, daca nu aveti probleme cu stomacul, puteti face o cura cu mere pentru scaderea colesterolului. Actiunea hipocolesterolemianta se datoreaza fibrelor alimentare un mar de marime medie contine 3,5 g fibre (mai mult de 10% din ratia zilnica).
OUA. Aproximativ 15% dintre copii dezvolta reactii alergice atunci cand consuma oua. Galbenusul este mai putin alergic decat albusul. Cele mai multe alergii sunt inregistrate ca urmare a consumului de albus, pentru ca structura proteinelor prezente in acest aliment nu se schimba prin prepararea termica si astfel isi pastreaza potentialul alergic. Din acest motiv, nutritionistii nu recomanda ouale copiilor mai mici de 3 ani. Oul contine atat calciu, cat si vitamina D, indispensabila pentru fixarea calciului in oase.
CARNE ROSIE. Consumul exagerat de carne rosie (de vita, de porc, de vanat, de miel) creste riscul de a suferi de cancer de pancreas, arata un studiu al cercetatorilor de la Institutul Karolinska, din Stockholm. Potrivit acestui studiu, se pare ca vinovata nu este carnea rosie, ci modul de preparare. De fapt, substantele cancerigene produse in timpul prajirii sunt cele care suprasolicita pancreasul. Daca stim cum sa o consumam, carnea rosie este o sursa buna de crom, zinc, seleniu, vitamina B12, vitamina D.
|