x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îngheţată tradiţională, sorbet, iaurt congelat

Îngheţată tradiţională, sorbet, iaurt congelat

de Gina Matei    |    18 Mai 2010   •   00:00
Îngheţată tradiţională, sorbet, iaurt congelat
Sursa foto: /THINKSTOCK

Preferată deopotrivă de copii şi de adulţi, îngheţata este desertul răcoritor ideal pentru zilele călduroase. La gustul bun se adaugă faptul că înlătură stresul, energizează şi oferă o stare de bine.

ALEGE-O PE CEA TRADIŢIONALĂ!
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, recomandă îngheţata tradiţională. Aceasta este un produs lactat pentru că se obţine din lapte, frişcă şi ouă. Vestea bună este că această îngheţată poate fi preparată cu uşurinţă chiar şi acasă.
Din păcate, sortimentele de îngheţată s-au diversificat. "Spun din păcate pentru că îngheţata din comerţ conţine coloranţi, emulgatori, E-uri", adaugă specialistul nostru.

Îngheţata tradiţională, deşi bogată caloric, este mai sănătoasă, dar şi mai săţioasă. Cea din comerţ nu are valoarea nutritivă a celei tradiţionale.
Ingredientele îngheţatei tradiţionale acţionează asupra centrilor plăcerii din creier. Pentru că frişca şi laptele conţin triptofan, substanţă ce acţionează ca un calmant natural. Triptofanul asigură confortul psihic, participând la producerea în creier a serotoninei. Totodată, triptofanul contribuie la prelucrarea vitaminei B3, necesară bunei funcţionări a sistemului nervos şi înlăturării stresului.

INAMIC PENTRU SILUETĂ
Este impropriu să vorbeşti despre o doză recomandată. După cum spune specialistul Jurnalului de sănătate, este indicat ca îngheţata să facă parte dintr-o alimentaţie echilibrată, dar nicidecum consumată zilnic. Pentru că are un conţinut ridicat de proteine şi grăsimi, îngheţata are o densitate calorică mare. Astfel, 100 g de îngheţată conţin 260 de calorii. Deşi pe ambalajele unor sortimente de îngheţată apar precizări ca "fără grăsimi", "fără zahăr", nu înseamnă că au puţine calorii.

De asemenea, persoanele care urmează o cură de slăbire trebuie să fie atente la orice "extra" al îngheţatei. Astfel, vor evita îngheţatele cu adaos de ciocolată sau de cereale pentru că acestea au un conţinut suplimentar de grăsimi.
Aşadar, îngheţata nu trebuie nici exclusă din alimentaţie, dar nici consumată în exces.

CITIŢI ETICHETA!
Şi în cazul îngheţatei se aplică regula "citeşte eticheta!". În acest fel te fereşti de coloranţi şi aromele artificiale ce pot crea probleme persoanelor cu alergii alimentare. De asemenea, stimulatorii de aromă pot avea acţiune negativă asupra activităţii cerebrale.

Atenţie trebuie acordată întregului proces tehnologic, de la producţie până la distribuţie. "E greu să facem asta, dar nu imposibil", atrage atenţia specialistul nostru. Atunci când dăm la o parte ambalajul, putem sesiza cu uşurinţă dacă îngheţata a fost decongelată şi recongelată. Dacă se întâmplă acest lucru, îngheţata îşi pierde structura untoasă, se sparg emulsiile, apar particule de gheaţă.

SORBET, ALTERNATIVA CELOR CU INTOLERANŢĂ LA LACTOZĂ
Pentru că are în compoziţie lapte, într-o compoziţie mai mică sau mai mare, îngheţata poate provoca probleme persoanelor cu intoleranţă la lactoză. Tocmai de aceea, acest desert trebuie evitat de aceste persoane. Printre simptomele intoleranţei la lactoză se numără: crampele abdominale, balonare, diaree, vărsături.

Soluţia în cazul în care nu toleraţi lactoza o reprezintă sorbeturile, care nu conţin lapte. Cu doar 170 de calorii/100 g, sorbeturile sunt obţinute din sucurile proaspete de fructe şi din piureul de fructe. Tocmai de aceea, nu au consistenţa cremoasă specifică îngheţatei. Vestea bună e că sunt dietetice.

CONTRAINDICAŢII!
Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare sunt sfătuite de profesorul Mencinicopschi să acorde atenţie cantităţii consumate. În nici un caz nu trebuie să depăşească doza recomandată de medicul curant. Şi pentru că are mult zahăr şi grăsimi saturate, îngheţata este contraindicată diabeticilor. Îngheţata clasică trebuie consumată cu moderaţie şi de cei care suferă de afecţiuni ale gâtului sau ale stomacului.

Acestora, dar şi celor care au alergii la alimentele reci le este recomandată îngheţata "caldă", adică servită la temperatura camerei. Din păcate, dantura, smalţul dinţilor pot fi afectate de temperatura scăzută la care se consumă acest produs.

DE LA 3 ANI
Chiar dacă aveţi un copil pofticios care insistă să îi cumpăraţi o îngheţată, nu ar trebui să cedaţi insistenţelor lui. Mai ales dacă micuţul are sub 3 ani. Chiar şi după această vârstă trebuie să începeţi prin a-i da îngheţată preparată acasă, din ingrediente proaspete, fără stabilizatori, aditivi sau alte substanţe nocive.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă