x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iradierea alimentelor

Iradierea alimentelor

20 Mar 2006   •   00:00

Fructe si legume care sunt pastrate pe tarabe saptamani in sir, ceapa, usturoi sau cartofi care nu mai incoltesc... Poate va intrebati...

Fructe si legume care sunt pastrate pe tarabe saptamani in sir, ceapa, usturoi sau cartofi care nu mai incoltesc... Poate va intrebati cum de reusesc comerciantii sa le pastreze atat de mult? Simplu, aceste produse sunt conservate prin iradiere pentru a se mentine mai mult timp proaspete.

"Iradierea alimentelor inseamna tratarea lor cu radiatii ionizante. Aceste radiatii omoara tot ce este viu – bacterii, ciuperci microscopice care contamineaza alimentele. De asemenea, in cazul cepei, usturoiului sau cartofilor sunt distruse anumite parti ale legumelor – embrionii – pentru a nu mai incolti si a putea fi pastrate o perioada mai mare decat in mod normal. Procedeul respectiv se numeste sterilizare cu radiatii ionizante. Produsele alimentare astfel tratate nu devin radioactive", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

FRUCTE SI LEGUME

Iradierea este folosita pentru conservarea celor mai diferite alimente: fructe, legume, carne, condimente, faina. In cazul capsunilor de exemplu, prin acest procedeu sunt distruse bacterii, ciuperci microscopice, fructele sunt sterilizate la suprafata si chiar in ele se produc unele modificari astfel incat procesele de coacere, de alterare sunt incetinite. Iar in loc de trei-patru zile, capsunile pot fi pastrate chiar si o luna.

Prin iradiere sunt distruse microorganisme, ca bacterii de tipul salmonelei, ciuperci microscopice, care altereaza alimentele. Datorita iradierii scad astfel riscurile toxiinfectiilor alimentare provocate de bacterii.

AU ACELASI GUST...

Produsele alimentare iradiate nu pot fi recunoscute dupa aspectul sau gustul lor. O reglementare a Uniunii Europene ii obliga pe producatori sa informeze consumatorii cu privire la iradierea alimentelor. Astfel, pe etichetele produselor iradiate trebuie mentionat "iradiat" sau "tratat cu radiatii ionizante". Desi exista legislatie in acest sens, pe piata romaneasca produsele iradiate nu sunt etichetate corespunzator.

"Desi se spune ca nu sunt periculoase, totusi as evita asemenea alimente macar pentru ca le-a crescut continutul de radicali liberi. S-a demonstrat ca in fructele si legumele tratate prin iradiere creste continutul de radicali liberi", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete sunt factori care ne agreseaza organismul zi de zi si genereaza radicali liberi. Acestia se afla la originea bolilor cardiovasculare, a celor neurodegenerative, cancerelor etc. Ca sa combatem actiunea radicalilor liberi trebuie sa mancam cat mai multe vitamine si minerale, adica fructe si legume proaspete. Ce ne facem insa daca mancam fructe si legume iradiate si in loc sa distrugem radicalii liberi ii furnizam organismului nostru si mai multi?

... DAR MAI MULTI RADICALI LIBERI

In functie de doza de radiatii, proprietatile nutritive ale alimentelor iradiate au de suferit. Daca sunt depasite dozele admise pentru iradiere se pot produce unele modificari ale compozitiei alimentului. "Din pacate, o data cu distrugerea microorganismelor este degradata si o parte din matricea alimentara, iar produsul nu mai are aceeasi valoare biologica pentru consumator. Valoarea nutritiva a alimentelor tinde catre 0 si sunt generate cantitati mari de radicali liberi. Unele vitamine (A, E, B1) pot fi partial distruse. In unele cazuri, alimentele pot deveni toxice", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

In conditiile in care sunt distruse unele vitamine, fructele si legumele iradiate mai pot fi numite alimente vii? "Mai pot fi numite hrana vie doar partial. Prin distrugerea embrionului, in cazul cepei sau usturoiului, sunt omorate tesuturile vii", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

DOZE MICI. Primele incercari de iradiere au fost facute in anii ’30, atunci cand au fost tratate prin aceasta metoda legume si fructe. Acestea si-au pastrat prospetimea mai mult timp datorita distrugerii microorganismelor care le contaminau. In anul 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca alimentele iradiate nu sunt periculoase pentru sanatate pe termen scurt si mediu, daca ele sunt tratate cu o doza mai mica de 10 kilogrei (unitate de masura a radiatiilor) pe kilogram.

BACTERII. Iradierea are avantaje si dezavantaje. Prin iradiere sunt eliminate bacteriile patogene din carne, peste, fructe de mare. Bacteriile de tipul salmonela se dezvolta foarte usor in alimente si produc toxiinfectii alimentare grave. La capitolul dezavantaje intra pierderea proprietatilor nutritive. De aceea, de multe ori, alimentele conservate prin iradiere sunt acuzate ca nu prea tin de foame.

CARNEA. Radiatiile ionizante sunt folosite frecvent pentru conservarea carnii. Aceasta este explicatia ca pulpele de pui, carnea de vita sau pestele aduse din strainatate pot fi pastrate foarte mult timp. Legislatia in vigoare interzice insa folosirea iradierii pentru mascarea unor defecte ale alimentelor. Un exemplu de acest gen este carnea alterata, care este tratata cu iradiatii ionizante pentru a ascunde ca a intrat in procesul de alterare. Conservarea prin iradiere nu elimina regulile de igiena la producerea si prelucrarea alimentelor.

FAST-FOOD. Alimentele de tip fast-food sunt acuzate permanent ca pun in pericol sanatatea consumatorilor. Principalii vinovati sunt radicalii liberi care apar in procesul de prajire, procedeu frecvent folosit in restaurantele fast-food. Radicali liberi periculosi sunt generati de asemenea in procesul de iradiere a alimentelor din fast-food-uri. "La doza admisa de iradiere se genereaza cateva sute de miligrame de radicali liberi pe kilogramul de produs", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

SFATUL MEDICULUI
Iradierea este utilizata pentru conservarea si sterilizarea condimentelor. Piperul, ierburile aromatice sunt contaminate cu microorganisme (bacterii, ciuperci microscopice) din sol. In contact cu condimentele, aceste microorganisme produc micotoxine. Pentru distrugerea microorganismelor care contamineaza ierburile aromatice, piperul sau foaia de dafin, producatorii folosesc radiatiile ionizante. "In felul acesta, condimentele nu mai mucegaiesc. Insa dozele de radiatii admise distrug doar microorganismele, nu si toxinele produse de acestea. Astfel apare pericolul intoxicatiilor grave generate de micotoxine", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
×