x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Jeleu interzis copiilor agitaţi

Jeleu interzis copiilor agitaţi

de Cristina Andreea Calin    |    21 Iul 2008   •   00:00
Jeleu interzis copiilor agitaţi

Produsul este destinat în special copiilor, însă părinţii trebuie să fie foarte precauţi. Acest desert se poate transforma într-un duşman al sănătăţii celor mici.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Produsul este destinat în special copiilor, însă părinţii trebuie să fie foarte precauţi. Acest desert se poate transforma într-un duşman al sănătăţii celor mici.

 
Jeleu cu gust de vinariţă (sînziene de pădure) de la Dr. Oetker este un produs realizat din apă şi coloranţi azoici care nu ar trebui consumat de nici un copil. De pe eticheta lui citim următoarele ingrediente: apă, zahăr, gelatină, acidifiant acid citric E 330, aromă, coloranţi galben de chinolină E 104, albastru patent V E 131, Galben Orange S E 110. Valoarea energetică este de 94 kcal.

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul  Institutului de Cercetări Alimentare descrie produsul analizat: "Jeleu cu profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de zaharoză, cu index glicemic foarte ridicat, solicitant pentru pancreasul endocrin”. Gelatina utilizată pentru obţinerea consistenţei produsului este o proteină de origine animală, însă nu se specifică dacă este extrasă din bovine sau alte specii cu valoare biologică foarte scăzută. Jeleul mai conţine şi o serie de aditivi alimentari, acidifiant E 330, coloranţi chimici de sinteză azoici E 104, E 131, E 110, periculoşi pentru sănătatea consumatorilor, în special a celor tineri.

 
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de hiperuricemie (gută), supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli ale colagenului, celor cu alergii, persoanelor suferinde de astm, de dermatite, de cancer, de maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Jeleul este interzis copiilor şi suferinzilor de sindrom ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare). Cei care suferă de diabet vor consuma jeleul analizat numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide cu index glicemic foarte ridicat adus de produs.

 

Coloranţii

E 104 _ galben de chinolină _ este un colorant galben azoic ce poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom ADHD. E 110 _ galben portocaliu _ este unul dintre cei mai periculoşi coloranţi, el putînd provoca alergii, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice. Albastru patent E 131 este tot un colorant artificial care poate provoca dermatite şi purpură şi are potenţial cancerigen. Doza zilnică admisă pentru E 131 este de 15 mg/kg corp.

×
Subiecte în articol: bun de consum