x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Leurda, de la salată la tinctură

Leurda, de la salată la tinctură

de Gina Matei    |    20 Mar 2011   •   16:28
Leurda, de la salată la tinctură
Sursa foto: /Thinkstock

157283-18-23-sante-4.jpgLeurda mai este cunoscută şi sub denumirea de "usturoi sălbatic", pentru că are un puternic miros de usturoi, dar şi proprietăţile acestuia. Pentru a înţelege mai bine avantajele acestei plante pentru sănătate, profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, aminteşte că leurda este primul aliment căutat de urs atunci când iese din bârlog.

 

 

Sistem imunitar mai bun
Leurda este un antibiotic natural ajutând la prevenirea şi tratarea răcelilor. Are şi efect favo­rabil asupra aparatului digestiv. Motiv pentru care profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomandă leurda pentru tratarea diareei acute şi a constipaţiei.
Conţine potasiu, zinc, magneziu, fibre, vitamine din complexul B, vitamina C, acid folic, retinol şi vitamina E. Chiar dacă are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, cel caloric este foarte scăzut: 30-40 kcal/100 g.
Leurda se consumă în stare proaspătă, dar frunzele se pot folosi ca adaos la diferite preparate. După ce au fost culese, frunzele se spală bine şi se mărunţesc. Specialistul nostru vă propune o salată din leurdă, urzici şi ulei de măsline.

 

Tot anul
De proprietăţile benefice ale leurdei asupra organismului puteţi beneficia tot anul.
Pentru aceasta medicul Cristina Bălănescu vă propune tinctura de urzici din frunze sau bulbi tăiaţi mărunt. Se introduc, fără a se îndesa, într-o sticlă cu gâtul lung. Deasupra se adaugă alcool de 40 de grade, de preferat făcut în casă. Se lasă 10-14 zile la macerat, la temperatura camerei. Sticla se agită de două-trei ori pe zi.
Se filtrează, iar cantitatea rămasă se păstrează în sticluţe. Din această tinctură se va administra în funcţie de afecţiune, la indicaţia specialistului.

PRUDENŢĂ. Leurda este contraindicată în perioada alăptării, de­oa­rece poate dăuna calităţii laptelui, fa­vo­rizând apariţia colicilor la sugari. În cazul paci­en­ţilor cu gastrită hipoa­cidă, leurda se va administra cu prudenţă, în doze mici la început.

HERPES.Cataplasmele cu leurdă sunt eficiente în combaterea reumatismului, eczemelor, herpesului, în tratarea rănilor.

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet