x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Magneziul, un calmant eficient

Magneziul, un calmant eficient

de Magda Marincovici    |    22 Aug 2008   •   00:00
Magneziul, un calmant eficient

Migdale, nuci, ciocolată neagră, dar şi spanac, cereale integrale... Sînt alimente care conţin magne­ziu, un oligoelement fundamental pentru sănătatea oaselor, muşchilor, dar şi a principalelor organe. De asemenea, magneziul este recomandat persoanelor stresate.

Migdale, nuci, ciocolată neagră, dar şi spanac, cereale integrale... Sînt alimente care conţin magne­ziu, un oligoelement fundamental pentru sănătatea oaselor, muşchilor, dar şi a principalelor organe. De asemenea, magneziul este recomandat persoanelor stresate.

 
Magneziul este prezent în aproape toate celulele organismului nostru. El este implicat în peste 300 de reacţii enzimatice la nivel celular. Corpul nostru are aproximativ 25 de grame de magneziu: 60% este stocat în os, procent care trebuie menţinut pentru a proteja structura osului. Restul de magneziu este folosit de muşchi, aici el contribuind la decontractarea musculară, de creier şi în alte organe cheie cum ar fi inima, ficatul sau rinichii. Magneziul asigură transmiterea influxului nervos, produ­cerea de proteine şi controlul ritmului cardiac. De asemenea, magne­ziul calmează tulburările de tran­zit intestinal, ceea ce explică faptul că este administrat în cazul suga­rilor suferinzi de constipaţie.

Necesarul de magneziu este diferit în funcţie de vîrstă şi sex. În medie, adulţilor li se recomandă aproximativ 350 mg de magneziu zilnic. În cazul femeilor însărcinate, al celor care alăptează, al persoanelor în vîrstă şi al celor care au activitate fizică intensă creşte necesarul de magneziu. Trebuie reţinut că o parte din magneziu este eli­minat prin transpiraţie. Astfel, persoanele predispuse la hiperhidroză (transpiră foarte mult) au nevoie de un supliment de magneziu.

 
CARENŢE. Cele mai expuse carenţei de magneziu sînt persoanele care au făcut o pasiune pentru dietele de slăbit. De teama de a nu se îngrăşa, acestea nu mai mănîncă pîine, fructe uscate, ciocolată, cereale. Au o alimentaţie dezechilibrată în care pondrea o au produsele rafinate. Lipsă de magneziu au şi persoanele care fac abuz de alcool şi cele stresate. Principalele semne ale deficienţei de magneziu sînt: oboseală persistentă, stres, creşterea valorilor tensiunii arteriale. În unele cazuri, acestor simptome li se adaugă insomnia, crampe şi chiar palpitaţii cardiace. Dimpotrivă, excesul de magneziu poate provoca tulburări intestinale. Organismul nostru nu îşi face rezerve de magneziu, motiv pentru care ele trebuie refăcute prin aport zilnic. Cea mai bună sursă o reprezintă alimentele. Majoritatea vegetalelor conţin magneziu, în top plasîndu-se migdalele, nucile, cacaoa. Cerelele neprelucrate industrial, legumele şi fructele uscate sînt surse bune de magneziu. Trebuie să luăm în calcul şi unele ape minerale care conţin magneziu. Potrivit nutriţio­niştilor, zilnic trebuie să mîncăm, evident în cantităţi rezonabile, cereale integrale, pîine din făină integrală, 4-5 legume şi fructe şi să bem apă minerală. O dată pe săptămînă, se recomandă legume şi fructe uscate, iar de două ori pe săptămînă ciocolată neagră.

 

Surse

Aliment            Magneziu

2 felii de pîine integrală 32 mg

1 porţie de orez complet          54 mg

1 porţie de linte            64 mg

1 porţie de spanac (200 g)       92 mg

1 banană          45 mg

5-6 prune         20 mg

30-40g  migdale           90 mg

30 g ciocolată neagră   34 mg

 

Aport

Vîrsta   Cantitate

1 şi 3 ani          80 mg

4 şi 6 ani          130 mg

6 şi 9 ani          200 mg

10 şi 12 ani      280 mg

13-16 ani         370-410 mg

16-19 ani         370 mg

Bărbaţi adulţi    420 mg

Femei adulte    360 mg

Gravide (trim.3)           400 mg

Femei care alăptează    390 mg

Bărbaţi peste 65 de ani            420 mg

Femei peste 55 de ani  360 mg

Persoane peste 75 de ani         400 mg

×
Subiecte în articol: magneziu alimentaţie sănătoasă