x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mai multe E-uri în dulciuri

Mai multe E-uri în dulciuri

de Georgeta Licsandru    |    28 Aug 2008   •   00:00
Mai multe E-uri în dulciuri

SEMNAL ● Mezelurile ar putea conţine mai mulţi nitriţi şi nitraţi
Dulciurile ar putea conţine trei noi îndulcitori artificiali, iar produsele din carne mai mulţi nitriţi şi nitraţi, aditivi care pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică.



SEMNAL ● Mezelurile ar putea conţine mai mulţi nitriţi şi nitraţi
Dulciurile ar putea conţine trei noi îndulcitori artificiali, iar produsele din carne mai mulţi nitriţi şi nitraţi, aditivi care pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică.

Potrivit ordinului, pe piaţa românească a dulciurilor, produselor de patiserie-cofetărie şi a băuturilor răcoritoare ar putea fi folosiţi pînă la 16 îndulcitori artificiali, dintre care trei sînt noi: taumatina (E 957), sarea de aspartam-acesulfam (E 962) şi sucraloza (E 955). Sucraloza este o zaharoză modificată chimic, taumatina este un îndulcitor extras dintr-un fruct exotic, iar sarea de aspartam-acesulfam este o combinaţie între doi îndulcitori acuzaţi că pe termen lung sînt cancerigeni. De asemenea, produsele cu îndulcitori pot determina tulburări de creştere sau tulburări ale activităţii sistemului nervos în cazul copiilor şi adolescenţilor. Cu toate acestea, autorităţile spun că îndulcitorii pot fi folosiţi dacă producătorii respectă regulile de puritate şi cantităţile admise.

Prezentul ordin modifică Ordinul 438/295/2002 pentru aprobarea normelor privind aditivii alimentari. "Avem de a face cu o escaladare a E-urilor. Dacă acest ordin ar fi adoptat în forma supusă dezbaterii pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice, pe piaţa românească ar apărea trei noi îndulcitori. Şansa noastră ar fi ca directiva CE să fie negociată şi să nu fie adoptată în această formă. Directiva CE nu este obligatorie, este o sugestie care poate fi preluată cu unele modificări. Am putea astfel să nu ne aliniem la lucruri şi mai rele, să nu introducem şi alţi aditivi pe lîngă cei existenţi", precizează prof. dr Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

PROIECT. Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un ordin privind aditivii utilizaţi în produsele alimentare. Ordinul se află în dezbatere publică pînă la data de 24 septembrie 2008 şi transpune Directiva Comisiei Europene nr. 60/2008 din 17 iunie 2008. Această directivă stabileşte criteriile specifice de puritate privind îndulcitorii autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare.

Nitriţii

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor face referire şi la unele produse tradiţionale din carne, conservate prin uscare sau saramurare. Pentru conservarea acestora sînt folosiţi nitriţii şi nitraţii: E 249, E 250, E 251, E 252. În aceste cazuri se propune alinierea la produse de pe piaţa Uniunii Europene. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că există riscul să luăm ca etalon unele produse mai proaste decît cele existente în prezent pe piaţa românească. Este posibil ca unele produse străine din carne să conţină cantităţi mai mari de nitraţi sau nitriţi decît cele autohtone. La fel cum se poate ca şi unele alimente româneşti să fie mai periculoase din punctul de vedere al E-urilor decît cele străine.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă