x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mălai cu chimicale

Mălai cu chimicale

de Cristina Andreea Calin    |    28 Aug 2008   •   00:00
Mălai cu chimicale

Pufuleţii Bimbo constituie un produs care prin natura lui se adresează în special copiilor. Eu i-am cumpărat de la un chioşc aflat lîngă un parc pentru copii şi erau o mulţime de puşti care ronţăiau cu poftă pufuleţii.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Pufuleţii Bimbo constituie un produs care prin natura lui se adresează în special copiilor. Eu i-am cumpărat de la un chioşc aflat lîngă un parc pentru copii şi erau o mulţime de puşti care ronţăiau cu poftă pufuleţii.

 
Părinţii care au cumpărat pufuleţii nu s-au uitat la altceva decît la preţ, fără să se gîndească la sănătatea copiilor lor. Dacă citeau şi eticheta ar fi văzut că au în compoziţie mălai, zahăr, glucoză, coloranţi sintetici E 102 tartrazină, E 124 roşu ponceau 4R, E 133 albastru brilliant şi arome identic naturale (n.r. – artificiale). Valoarea calorică este de 224 kcal/30g produs, o pungă avînd 50 de grame. 

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie pufuleţii ca fiind un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutriţional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

Produsul conţine o serie de aditivi alimentari foarte periculoşi, în special E 102, E 124, incriminaţi în declanşarea sindromului ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare). Tatrazina E 102 le poate provoca celor mici astm, rinită, urticarie. Mai mult, creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene.

E 102 alterează percepţia şi comportamentul, producînd stări de confuzie. Roşu Ponceau, E 124, are potenţial cancerigen, doza zilnică admisă pentru el fiind de 4 mg/kg corp. Nici consumul de E 133 nu este lipsit de riscuri. O doză mai mare, de 12,5 mg/kg corp, poate produce bronhoconstricţie şi desctrucţii cromozomiale. Conform noilor reglementări, acest producător va fi obligat să scrie toate efectele adverse pe etichete, sau dacă îl interesează să-nătatea consumatorului, nu numai pro-fitul, să schimbe coloranţii sintetici cu unii naturali. Produsul nu conţine gluten şi dacă nu ar avea coloranţii chimici de sinteză, ar putea fi consumaţi şi de suferinzii de celiachie.


CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă rezultă că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor sensibili la aditivii alimentari utilizaţi. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. 

×
Subiecte în articol: bun de consum