x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mancarea ne poate otravi

0
00 0000 - 00:00
Pentru a ne mentine starea de sanatate, avem nevoie de alimente care sa contina cele trei categorii de macronutrienti: proteine de origine vegetala si animala, carbohidrati si lipide. In plus, organismul nostru mai are nevoie de vitamine si minerale. Pe toate le luam din alimentele pe care le consumam. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic din toate aceste substante, avem nevoie de o dieta foarte diversificata. Carne, legume, fructe, dulciuri... de toate avem nevoie pentru a ne mentine starea de sanatate.

ECHILIBRUL PH

Sangele, vinul, sucul gastric si orice substanta poate fi calificata din punct de vedere chimic drept alcalina sau acida. Aciditatea si alcalinitatea sunt masurate in pH (proportii de hidrogen). pH-ul atinge valori de la 0 la 17. De la 0 la 7 este mediul acid, iar de la 7 la 14 este mediul alcalin. Valoarea neutra este 7, iar valoarea normala pe care trebuie sa o atinga mediul nostru intern (sangele si limfa) este neutra, usor alcalina: intre 7,3 si 7,4. In functie de influenta pe care o exercita asupra mediului intern dupa ce au fost digerate, alimentele pe care le consumam sunt percepute si ele ca alcaline sau acidogene. Produsele alcaline au avantajul ca se pot elimina usor din corp, fara sa ne afecteze sanatatea. Exista insa si alimente, cele acide, pe care sistemul circulator si sistemul limfatic le elimina foarte greu sau raman blocate in organe si tesuturi. "Nivelul pH-ului trebuie pastrat foarte riguros, pentru ca un mediu acid afecteaza toate procesele care au loc in organism. Iar pH-ul nu poate fi mentinut decat printr-o alimentatie corecta", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

ALIMENTE ACIDOGENE

Exista un numar mare de alimente acidogene, care scad pH-ul. Nu putem recunoaste aceste produse dupa gustul pe care il au. Daca simtim ca un aliment este acid, nu inseamna ca dupa digestie va avea un efect acid asupra mediului intern. Citricele, de exemplu, sunt acide, dar dupa ce au fost digerate au un efect alcalin asupra mediului intern. Nu sunt acidogene, ci din contra, alcaline. Lamaile, portocalele scad aciditatea mediului intern. Produsele de origine animala au un efect acid asupra organismului din cauza proteinelor pe care le contin. Unele grasimi au de asemenea efect acidifiant asupra mediului intern. PH-ul devine acid in special cand facem exces de grasimi animale, saturate. Si in alimentele "moderne" se gasesc elemente acidogene. "Foarte multe bauturi carbogazoase (de tip cola) contin acizi fosforici, care consumati in cantitati mari, de peste doi litri zilnic, au asftel de efecte asupra mediului intern", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. O alta categorie de alimente acidogene sunt carbohidratii rafinati, prelucrati in exces, de genul zaharozei (zahar) sau glucozei.

ALIMENTE ALCALINE

Organismul nostru incearca echilibrarea pH-ului prin intermediul calciului. Persoanele care au lipsa de calciu, care sufera de osteoporoza, sunt primele afectate de aciditatea mediului intern. Pentru a ajuta organismul, putem lupta cu aceste alimente acidogene prin intermediul produselor alcaline, care combat aciditatea. Vegetalele (legumele si fructele) si sucurile preparate din ele se inscriu in aceasta categorie. De aceea, pentru a ne mentine necesarul zilnic de macronutrienti, este foarte important sa consumam deopotriva produse vegetale si animale.

DEZECHILIBRE

Cu cat aciditatea mediului nostru intern este mai scazuta, cu atat mai acide vor deveni si tesuturile corpului, favorizand atacurile microbilor, virusurilor si bacteriilor. PH-ul acid face organismul nostru vulnerabil. Lipsa calciului, care lupta cu pH-ul acid, face ca primele semne de boala sa apara la nivelul sistemului osos si dentar. Cu cat mai acid este pH-ul, cu atat influenteaza mai puternic organismul, dand dezechilibre care antreneaza un numar mare de boli. "Tulburari majore apar in tot organismul: boli renale, cardiovasculare, neurologice, performante cognitive scazute, imbatranirea precoce, cancere", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Nu putem elimina din alimentatie produsele acidogene, pentru ca organismul are nevoie de ele in egala masura ca si de fructe. Un regim vegetarian ne priveaza de proteine de origine animala si ne limiteaza aportul de fier si de vitamina B12. Dar putem sa ne mentinem o dieta echilibrata, fara exces de proteine animale, de grasimi sau carbohidrati rafinati. Consumand deopotriva alimente alcaline si acidogene, vom putea mentine un pH echilibrat al mediului nostru intern.

ACIDITATE GASTRICA

Inainte de a intra in sange, alimentele intra in mediul extern. Produsele acidogene afecteaza tractul digestiv. Asa se face ca unele dintre cele mai comune semne ale pH-ului acid din organism se fac simtite in stomac. Multe persoane acuza arsuri dupa o masa foarte bogata in grasimi, cu multe alimente prajite. Simptomele pot continua cu senzatie de greata, gust acru si cu reflux gastroesofagian. Pregatirea alimentelor in grasimi produce hiperaciditate gastrica, stimuland secretia de suc gastric de catre mucoasa stomacului. Prin urmare, si acidifierea mediului extern este periculoasa pentru organism.

GRASIMI ASCUNSE. "Multe persoane se simt in siguranta stiind ca nu consuma slanina, untura sau grasime de porc. Grasimea nu inseamna insa numai ceea ce este vizibil. Ea poate fi ascunsa in muschi", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Grasimile sunt ascunse si in alte alimente, precum produsele de patiserie. Foitajele pot contine pana la 40-50% grasimi, la fel si cartofii prajiti, care absorb grasimea din uleiul in care sunt preparati.

GRASIMI BUNE. Nu toate grasimile sunt acidifiante pentru organism. Exista si grasimi bune, care sunt indispensabile metabolismului. Este cazul acizilor grasi esentiali: acizii grasi omega-3 care se gasesc in carnea de peste si au proprietati benefice pentru persoanele cu probleme cardiace. De asemenea, uleiul de rapita si cel de masline fac parte din categoria grasimilor bune. Chiar si carnea poate contine grasimi bune. Carnea de vita contine acid linoleic conjugat (CLA), care are un rol benefic asupra organismului, intervenind in arderea grasimilor "rele".
Citeşte mai multe despre:   mediului,   acid,   grasimi,   alimente,   intern,   organismul,   alimentatie echilibrata,   ph-ul

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...

4 combinații de alimente care îngrașă

4 combinații de alimente care îngrașă
După cum am mai spus, poți și e bine să mănânci de toate. Bineînțeles că nu mă refer aici la cartofi prăjiți. Nu dacă-ți dorești vene și artere suple și fără grăsime pe ele și un abdomen plat și...

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?
Majoritatea oamenilor își trăiesc viața pe pilot automat, fiind zi de zi prizonieri ai limitelor create de propriile lor gânduri. Această creație interioară este doar o personalizare condiționată de gândurile...

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor
Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în...

Terapii de recuperare după stres şi efort

Terapii de recuperare după stres şi efort
Dacă simţi nevoia să te recuperezi după un efort prelungit, după activităţi solicitante sau după stres, orice spa oferă proceduri neinvazive, relaxante, extrem de plăcute. Toate ajută la detensionarea...

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor
Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi...

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!
I se spune amestecul de aur datorită aspectului său care te duce cu gândul la metalul preţios, dar, mai ales pentru valoarea sa de necontestat dată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii. Reţeta...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE
Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră a sistemului de sănătate românesc, a declarat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul unui forum...

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?
Valentine`s Day este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alții; o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de...

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților
Ne place sau nu, încercăm să rămânem indiferenți sau ne transformăm în cârcotași, Valentine’s Day se apropie și va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, în...

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație
Sfântul Valentin, chiar dacă este o sărbătoare împrumutată în cultura românească, a devenit neoficial Ziua Îndrăgostiților la români, devansând “autohtonul” Dragobete. Cu toate acestea, studiile arată...

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare
Lupta cu kilogramele în plus este un veritabil război mondial şi, din păcate, nimeni nu a găsit rezolvarea pentru victorie. Mai toată lumea se pricepe la soluţia de a te debarasa de grăsimea ce atârnă greu,...

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!
Totul a început când cineva ne-a spus că iubirea de sine este egoistă. Chiar dacă poate am argumentat împotriva acestui gând sau nu, el oricum şi-a găsit calea profundă către subconştientul...

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași
Da, există și așa ceva, alimente pe care le puteți mânca fără niciun stres că vă îngrășați.  Sunt prima alegere atunci când simțiți nevoia unei mese neplanificate, când vă lăsați de fumat,...
Serviciul de email marketing furnizat de