x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Margarină cu aditivi alimentari

Margarină cu aditivi alimentari

14 Iul 2007   •   00:00
Margarină cu aditivi alimentari
Sursa foto: Jurnalul foto/

Becel este o margarină vegetală cu conţinut de grăsime (40%), care are in compoziţie "apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare 0,4%, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), arome, acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (annatto E 160 b, curcumina E 100), vitamine (E, B6, acid folic, A, B12, D3)". Tot de pe etichetă aflăm că "are un conţinut ridicat in acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6", "este bogată in vitaminele B6, B12 şi in acid folic" şi conţine vitamina E.

Ce bem, ce măncăm

Becel este o margarină vegetală cu conţinut de grăsime (40%), care are in compoziţie "apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare 0,4%, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), arome, acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (annatto E 160 b, curcumina E 100), vitamine (E, B6, acid folic, A, B12, D3)". Tot de pe etichetă aflăm că "are un conţinut ridicat in acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6", "este bogată in vitaminele B6, B12 şi in acid folic" şi conţine vitamina E. Valoarea energetică este de 1.480 kj/ 360 kcal, avănd proteine 0 g, glucide 0 g, lipide 40 g, din care acizi graşi saturaţi 8,4 g, acizi graşi monosaturaţi 11,2 g, poliacizi graşi polisaturaţi 20,4 g, acid linoleic (Omega 6) 17,9 g, acid Alfa linolenic (Omega 3) 2,5 g, acizi graşi trans 0,5 g, fibre 0 g, sodiu 0,16 g, vitamina A 900 µg, vitamina D 2,5 µg, vitamina E 37,5 mg, vitamina B6 5 mg, vitamina B12 5 µg, acid folic 1000 µg.

ANALIZĂ. Produsul analizat este o grăsime sintetică obţinută printr-un procedeu artificial de esterificare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale. Pe lăngă acestea, produsul analizat mai conţine apă, vitamine şi arome (naturale sau sintetice) şi o serie de aditivi alimentari. Colorantul E 160 nu este deocamdată evaluat definitiv cu privire la siguranţa alimentară, ne spune Gh. Mencinicopschi. Produsul conţine şi cei doi acizi graşi omega 6 şi omega 3 cu lanţ scurt de carbon, insă in raporturi ce depăşesc valorile acceptate ca fiind optime de rezultatele cercetărilor ştiinţifice moderne şi care se situează in valorile 1:1 pănă la 1:4, in produs fiind peste 1:7. Pe de altă parte, adevăraţii acizi graşi esenţiali direct utilizabili de organismul uman sunt acizii omega 3 cu lanţ lung de carbon (EPA şi DHA).

Deşi produsul are un conţinut mai redus in grăsime (40%), densitatea lui energetică este mare. De asemenea, produsul nu este etichetat conform directivei 1924/2006 a UE.

CONCLUZII. Datorită densităţii calorice ridicate, produsul trebuie consumat cu moderaţie de supraponderali, obezi, suferinzi de afecţiuni hepatice şi evitat de femeile insărcinate şi de cele care alăptează.

×
Subiecte în articol: bun de consum graşi omega