x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Masajul anti-stres

Masajul anti-stres

23 Aug 2005   •   00:00
ARMONIA TRUPULUI
Adesea, prietenii, familia ne sfatuiesc sa nu ne mai stresam. Ideal ar fi sa le urmam sfatul, deoarece stresul are efecte negative atat asupra psihicului, cat si a fizicului. Dr. Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, ne explica acest proces: "Stresul este o stare de disconfort a organismului. Disconfortul psihic il determina pe cel fizic. Pentru ca starea de incordare nervoasa la stimulii din mediul social, profesional, familial conduce la tensiune musculara. Aceasta tensiune musculara se concretizeaza prin contracturi (contractii involuntare si repetate ale muschilor), care pot produce dureri localizate in diferite puncte, de cele mai multe ori la nivelul trunchiului, al coloanei vertebrale. Asa se explica contracturile in regiunea cervicala si durerile de cap, durerile in regiunea toracala si nevralgiile intercostale sau disconfortul in zona dorsala. De asemenea, mai pot aparea contracturile in zona lombara, insotite de crizele de lumbago si cele de lombosciatica. Astfel, dintr-o stare de disconfort se ajunge la imbolnavire".

Un remediu pentru a scapa de stres este masajul. Datorita efectelor sale miorelaxante, masajul conduce la destinderea mecanica a fibrelor musculare si la inlaturarea starii de disconfort cauzata de stres. Masajul poate fi o modalitate de relaxare, dar si una de sedare usoara, de cele mai multe ori persoanele care apeleaza la masaj reusind sa adoarma chiar in timpul sedintei, spune dr. Georgiana Tache.

De la 20 la 60 de minute


Masajul antistres presupune o serie de manevre pe care le executa specialistul, manevre care induc relaxarea si echilibrarea tonusului muscular. Specialistul efectueaza miscari de atingere, de deplasare a palmei sau a podului palmei pe tegument ca un fel de mangaiere, de prindere si de reluare usoara a pielii, de mangaiere ceva mai profunda, de framantare a maselor musculare. Procedeul de masaj numit batere este contraindicat, pentru ca aceasta manevra produce contractie musculara.

O sedinta de masaj dureaza de la 20 de minute la maximum o ora. Masajul timp de 20 de minute se efectueaza doar asupra trunchiului. La cel care dureaza pana la o ora, specialistul incepe sedinta cu masarea membrelor inferioare, folosind miscari de reflexoterapie efectuate in talpa piciorului. La nivelul membrelor, miscarile de relaxare sunt circulare, degetele maseurului deplasandu-se de la periferie spre centura membrului. Continua apoi masajul la nivelul gambelor, coapselor, trunchiului si al bratelor. Sedinta care depaseste o ora nu mai are efecte, pentru ca relaxarea este atat de puternica, incat intervine plictiseala si chiar somnul. Sunt recomandate 2-3 sedinte de masaj pe saptamana. Pentru a obtine rezultate maxime, masajul se va efectua intr-o camera izolata fonic, cu luminozitate scazuta si cu muzica in surdina pe fundal. De asemenea, se pot folosi uleiurile pe baza de plante aromatice, care faciliteaza miscarile maseurului si creeaza o stare de bine. Ideale sunt uleiurile de camfor, levantica, ylang-ylang. Si inca un sfat: cand ati intrat la maseur, lasati telefonul mobil la intrarea in salonul de masaj!

SFATUL MEDICULUI


"Putem apela la masaj chiar daca nu suntem stresati, dar constientizam ca avem un stil de viata care ne poate aduce in stare de stres, de epuizare psihica, de oboseala cronica. Celor care resimt tensiuni la nivelul tuturor grupelor musculare li se recomanda masajul terapeutic de relaxare. Acesta poate continua la nivelul picioarelor cu un drenaj veno-limfatic, ideal dupa o zi de stat la birou, dupa ce am mers mult pe jos sau cand apare senzatia de picioare grele", spune dr. Tache.

×
Subiecte în articol: masajul armonia trupului