x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Medicamentul zeilor

Medicamentul zeilor

de Georgeta Licsandru    |    15 Apr 2008   •   00:00
Medicamentul zeilor

AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne sfătuiesc nu­triţio­niştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.



AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne sfătuiesc nu­triţio­niştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.

Măslinele, alături de uleiul obţinut din ele, pot fi micul nostru secret în prevenirea îmbătrînirii precoce, a afecţiunilor cardiovasculare şi cancerului. Măslinele sînt bogate în vitaminele A şi E şi în mi­nerale: potasiu, calciu, fosfor, fier. Fie că sunt verzi, fie că sunt negre, măslinele conţin grăsimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului în sînge. Totuşi, măslinele negre au un mic avantaj: au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi potasiu. Grăsimile mononesaturate şi potasiul din măsline asigură efectul cardioprotector. Grăsimile men­ţin elasticitatea vaselor sang­vine şi previn creşterea nivelului colesterolului, în vreme ce potasiul stimu­lează muşchiul cardiac.


VITAMINA E. Măslinele, ca şi uleiul, de altfel, sînt sursă bună de vitamina E, cunoscută şi ca vitamina tinereţii. Vitamina E este un antioxidant puternic, care previne îmbătrînirea precoce şi apără orga­nismul de atacurile radicalilor liberi, care sînt la originea aterosclerozei, trombozelor coronariene, hemoragiilor cerebrale, senilităţii, cataractei, cancerului. “Pe lîngă vitamina E şi grăsimi mononesaturate, măslinele conţin o cantitate apreciabilă de fier. Şase măsline negre mari ne asigură aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Măslinele conţin de asemenea magneziu, calciu, mangan, fiind un bun adjuvant în cazul anemiilor”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Un studiu efectuat la Universitatea Columbia (SUA) a demonstrat că măslinele încetinesc ritmul de creştere a tumorilor de prostată.

Trebuie să ţinem seama că măsli­ne­le negre au un număr mai mare de calorii – 230 calorii/100 g, faţă de 140 calorii/100 g în cazul măslinelor verzi. Chiar dacă au mai multe ca­lorii, totuşi măslinele contribuie la menţinerea greutăţii în limite normale, deoarece stimulează detoxifie­rea organismului şi arderea grăsimi­lor. Măslinele verzi sau negre conservate în saramură sînt indicate în hi­potensiune, dar şi pentru stimularea poftei de mâncare. Din cauza con­ţinutului ridicat de sodiu, măsli­nele în saramură trebuie evitate de persoanele care suferă de hiperten­siune, de obezitate, diabet, gastroenterocolită, ateroscleroză.


Uleiul

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm zilnic 20 g (o lingură) de ulei de măsline. Acesta este un aliment-medicament care pre­­vine bolile de inimă datorită conţinutului de acizi graşi ome­ga 9. Aceştia împiedică depune­rile de grăsimi pe pereţii vaselor sang­vine. Statisticile din Grecia ne con­ving de beneficiile uleiului de mă­s­line. O dovadă: aici bolile car­diovasculare au o incidenţă redusă. Acest lucru se datorează consumului de ulei de măsline, care reprezintă aproximativ 90% din totalul grăsimilor fo­lo­site de către greci. Prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi ne atrage aten­ţia că doar uleiul presat la rece are aceste proprietăţi. Uleiurile rafinate conţin doar 10%-20% ulei de măsline, restul fiind ulei de floa­rea-soarelui, ulei din sîmburi de măsline.

×