x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Melancolie de toamnă sau depresie?

Melancolie de toamnă sau depresie?

de Steluta Indrei    |    03 Noi 2012   •   00:20
Melancolie de toamnă sau depresie?
Sursa foto: Thinckstock

Zilele mohorâte de toamnă aduc măcar o undă de melancolie pentru mulţi dintre noi. Când însă melancolia se transformă în tristeţe, oboseală, anxietate, apatie, psihologii vorbesc deja despre depresie sezonieră. Aceasta este o formă de depresie în cadrul căreia episoadele depresive apar toamna sau iarna – o dată cu modificările de temperatură, luminozitate, presiune atmosferică – şi dispar primăvara. Diagnosticul de depresie sezonieră este aplicat doar în cazul în care persoana respectivă experimentează cel puţin două episoade depresive în lunile reci şi nici un episod depresiv în altă perioadă a anului, pe o perioadă de doi ani.

Psihologul Alexandra Siru, psihoterapeut la Centrul de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş”, spune că depresia de iarnă se caracterizează prin următoarele simptome specifice: dificultate la trezire dimineaţa, somnolenţă pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, tendinţa de a dormi mai mult, nivel redus de energie, lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânarea sarcinilor. "Persoanele afectate de episod depresiv sezonier nu suportă temperaturile scăzute, se plâng frecvent că nu le place iarna şi nu pot tolera frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau limitarea ieşirilor şi activităţilor în afara casei”, adaugă psihologul. Totodată, apare nevoia de a mânca mai mult, în special creşte apetitul pentru zahăr, fast-food şi/sau alcool. Astfel, apare creşterea în greutate şi se poate intra în cercul vicios al unei dispoziţii rele generate de excesul ponderal, atrage atenţia psihologul Alexandra Siru. Retragerea în sine, evitarea activităţilor sociale, ieşirile cu prietenii şi chiar relaţiile familiale sunt manifestări frecvente ale depresiei de iarnă.

Deşi nu se pot demonstra exact mecanismele care în sezonul rece conduc la depresie, sunt totuşi specialişti care vorbesc despre creşterea presiunii arteriale, din cauza temperaturilor scăzute, care îngreunează gândirea şi produce apatie; despre stimularea secreţiei de melatonină (hormonul somnului) prin absenţa luminii, în zilele mai scurte şi mai înnorate, explică psihologul.

În cazurile severe, depresia sezonieră apare în contextul unor tulburări psihice. Psihologul Alexandra Siru afirmă că, potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie, tulburările afective sezoniere reprezintă, de fapt, semnul unei depresii majore sau al unor tulburări bipolare (maniaco-depresive). Ele există într-un context şi sunt doar influenţate de schimbarea anotimpului. Astfel, conform Asociaţiei Americane de Psihiatrie, majoritatea celor care prezintă tulburări afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore, iar un procent de peste 20%  au deja sau pot dezvolta tulburări bipolare, precizează psihologul.

Stările de melancolie specifice toamnei pot fi alungate cu ajutorul alimentaţiei (fructe şi legume de sezon, nuci, peşte), prin exerciţii fizice, plimbări dimineaţa şi la prânz, când expunerea la lumină naturală este maximă. Dar dacă manifestările depresiei există în contextul unei tulburări depresive majore sau tulburări bipolare şi se asociază cu gânduri şi sentimente negative persistente (lipsă de sens, inutilitate, lipsă de valoare,  tristeţe profundă, însingurare, incapacitatea de a coborî din pat şi a îndeplini cele mai simple activităţi zilnice sau, dimpotrivă, o stare de agitaţie permanentă care împiedică concentrarea pe activităţile zilnice etc.), atunci este cazul să apelaţi la ajutor de specialitate, recomandă psihologul Alexandra Siru.

×
Subiecte în articol: depresie