x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Meniuri japoneze de viata lunga

Meniuri japoneze de viata lunga

13 Dec 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cand spun Japonia, gurmanzii se gandesc imediat la mancarea japoneza. Aceasta atrage prin savoare, dar si prin culoare. Ca o curiozitate, in Japonia, branza de soia are diferite culori: de la roz, rosu pana la nuante dintre cele mai ciudate. Dar ce mananca japonezii? "Avand o tara insulara, ei profita foarte mult de produsele marii – de la peste pana la tot felul de alge marine. Mananca si carne sau fructe, dar principalul component al bucatariei japoneze ramane orezul", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In compozitia orezului intra aminoacizi necesari organismului pentru regenerarea celulelor si multe minerale (potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, iod). Orezul nu contine aproape deloc sodiu, de aceea le este recomandat si cardiacilor care au interdictie la sare, si celor cu afectiuni renale, dar si celor care vor sa scape de kilogramele in plus.

Dieta, secretul longevitatii


Secretul longevitatii japonezilor sta in dieta. Studiile au aratat ca, datorita alimentatiei, incidenta bolilor cardiovasculare, a obezitatii sau a cancerului este foarte scazuta in Tara Soarelui Rasare. Pentru ca pestele gras oceanic este nelipsit de pe mesele japonezilor, dieta lor nu duce lipsa de acizii grasi esentiali omega 3 – grasimi cu efecte benefice, antiinflamatorii, hipocolesterolemiante. Algele marine sunt si ele la mare cinste. "Japonezii mananca sushi, o mancare traditionala. Aceasta se pregateste dintr-o bucata de peste crud peste care se pune un orez special fiert, apoi totul se inveleste intr-o alga care se numeste Nori", arata prof. dr. Mencinicopschi. Alga Nori este foarte bogata in fier, potasiu, iod, minerale esentiale pentru sanatate.

Salate de alge crude


Locuitorii din zona Insulei Okinawa mananca multe salate de alge crude din specia Laminaria japonica. Algele Laminaria sunt bogate in calciu si contin in mod natural acid glutamic, care da gustul bun al salatelor. Studiile au stabilit o corelatie directa intre nivelul scazut al cancerelor si consumul de alge crude in Japonia. O substanta continuta de alge – fukoidanul – distruge celulele canceroase. Un alt produs anticancerigen specific dietei japoneze este soia – un adevarat aliment-medicament. Soia este bogata in lecitina, substanta care scade nivelul colesterolului, prevenind bolile cardiovasculare, obezitatea etc. Algele detoxifica organismul si, desi au putine calorii, dau senzatia de satietate rapid.

Locuitorii Insulei Okinawa nu cunosc obezitatea si sunt printre cei mai longevivi locuitori ai planetei. "Longevitatea japonezilor nu are nimic genetic. Stilul de viata si alimentatia lor sunt secretul longevitatii. Cei care renunta la mancarea traditionala, care adopta dieta si stilul de viata occidental se imbolnavesc de bolile civilizatiei moderne", mentioneaza prof. dr. Mencinicopschi.

CEAIUL. In Japonia, ceaiul verde sau negru nu lipseste de pe nici o masa. Trebuie insa pregatit corect: frunzele de ceai nu se lasa in apa fierbinte mai mult de 20 de secunde, astfel incat taninurile (substantele care ii dau gustul amarui) sa nu ajunga in apa. Se obtine un ceai cu o aroma deosebita, care se bea fara zahar. Aceasta bautura este un mijloc de prevenire a multor boli, printre care si cancerul.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata