x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Merele in top 10

de Georgeta Licsandru    |    08 Aug 2008   •   00:00
Merele in top 10

PERFORMANTA ● Ardeiul iute distruge celulele canceroase
Nutritionistii germani au intocmit topul celor mai sanatoase zece alimente. In acest top intra merele, pestele, usturoiul, fructele de padure, morcovii, ardeiul iute, bananele, ceaiul verde, soia si laptele.



PERFORMANŢĂ ● Ardeiul iute distruge celulele canceroase
Nutriţioniştii germani au întocmit topul celor mai sănătoase zece alimente. În acest top intră merele, peştele, usturoiul, fructele de pădure, morcovii, ardeiul iute, bananele, ceaiul verde, soia şi laptele.

Merele se află pe primul loc în topul publicat în revista germană Focus. S-a demonstrat că persoanele care mănîncă un măr pe zi prezintă risc scăzut de a suferi de Alzheimer. Cuercitina, un antioxidant puternic prezent în mere, previne degradarea funcţiilor intelectuale, specifică bolii Alzheimer. De asemenea, merele conţin vitamine şi minerale care întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiac.

BOLI DE INIMĂ. Pe locul al doilea în top se află peştele. Pentru menţinerea sănătăţii inimii ar fi bine să înlocuim carnea de porc cu peştele. Persoanele care mănîncă peşte de trei ori pe săptămînă au un risc cu 50% mai mic de a suferi un infarct decît cele care nu mănîncă deloc peşte, arată un studiu efectuat la Universitatea Cincinnati (SUA).

Bolile de inimă sînt prevenite şi cu ajutorul usturoiului, care elimină depunerile de grăsimi de pe pereţii vaselor sangvine. În top urmează fructele de pădure şi morcovii, aliaţii noştri contra cancerului. Culoarea roşie sau albastră a fructelor de pădure este dată de antocianidine, substanţe care previn bolile neuro-degenerative, cardiovasculare, cancerul. Morcovii sînt una dintre cele mai bune surse de betacaroten. Acesta este un antioxidant puternic care combate radicalii liberi responsabili cu apariţia cancerului şi a bolilor neurodegenerative.

ANTICANCER. Locul 6 în topul alimentelor sănătoase este ocupat de ardeiul iute. Acesta conţine capsaicină, substanţă care distruge celulele canceroase. Un experiment efectuat la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles) a arătat că injecţiile cu capsaicină (substanţa care dă gustul ardeiului iute) pot provoca autodistrugerea celulelor canceroase în proporţie de 80%.

Lista întocmită de germani nu uită nici de bunăstarea psihică. Pentru aceasta sînt incluse în top bananele, numite şi "fructul fericirii". Aceste fructe conţin vitamine (A, C, E, B1, B2) şi săruri minerale (fier, potasiu, magneziu, zinc, calciu) care au efect de reechilibrare nervoasă şi de combatere a oboselii şi stresului.

Ceai verde

Ceaiul verde, soia şi laptele sînt numite de nutriţionişti alimente-medicament. Ceaiul verde este bogat în aminoacizi, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K. Aceste elemente recomandă ceaiul verde în cele mai diferite probleme – de la îmbătrînirea pielii şi pînă la afecţiunile oncologice. Cît despre soia, aceasta este sursă bună de lecitină şi vitamine din grupul B, care stimulează sistemul nervos.
S-a demonstrat de asemenea că  25 g proteină de soia consumate zilnic pot reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Laptele încheie topul celor mai sănătoase alimente. Un pahar cu lapte zilnic asigură o parte din necesarul de calciu atît pentru copiii aflaţi în creştere, cît şi pentru adulţi, în scopul prevenirii osteoporozei.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă