x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Misterele creierului

Misterele creierului

19 Apr 2006   •   00:00

Cu cat se civilizeaza mai mult, omul isi risca sanatatea mentala. Stresul vietuirii in megapolis produce boli degenerative
Spitalul de Psihiatrie din Bucuresti este supraaglomerat. Afectiunile psihice severe, dementele, alcoolismul, toxicomania, tulburarile induse de substante psihoactive si depresiile sunt amenintari care planeaza nu doar asupra romanilor, ci asupra intregii omeniri.

Spitalul de Psihiatrie din Bucuresti este supraaglomerat. Afectiunile psihice severe, dementele, alcoolismul, toxicomania, tulburarile induse de substante psihoactive si depresiile sunt amenintari care planeaza nu doar asupra romanilor, ci asupra intregii omeniri.

Una dintre cele mai serioase amenintari este dementa. Fie ca este vorba de forma de dementa din boala Alzheimer, fie ca sunt demente de tip vascular sau specifice bolii Parkinson, prevalenta acestor tulburari a crescut de patru ori in ultimii cinci ani. Asa reiese din datele statistice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia". Prof. dr. Radu Mihailescu, directorul medical al acestui spital, explica de ce a crescut incidenta. Pe de o parte, are legatura cu cresterea sperantei de viata, iar pe de alta, cu posibilitatea de a diagnostica si de a trata bolile varstei a treia. Pentru ca in trecut pacientii cu tulburari somatice decedau frecvent, inainte de a fi diagnosticati. Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa stabileasca daca una din cauzele incidentei crescute a dementei ar putea fi si stilul modern de viata. "Ceea ce s-a stabilit cu precizie este ca radicalii liberi sunt un factor nociv in procesul de imbatranire. De aici se poate trage concluzia ca si civilizatia influenteaza aparitia dementelor, prin factori precum poluarea sau fumatul", explica prof. Mihailescu.

TESTE PENTRU CREIER

Medicina moderna ajuta la diagnosticul dementei prin doua evaluari importante: una imagistica (CT – computer tomograf sau RMN – rezonanta magnetica nucleara, care evidentiaza zonele de atrofie cerebrala) si alta psihometrica, ceea ce se traduce printr-o serie de teste care masoara deficitul cognitiv. "Evaluarea psihometrica se realizeaza la Bucuresti in Centrul Memoriei, iar eu recomand acest test ca pe unul de rutina dupa varsta de 50 de ani, la fel cum barbatii fac un control al prostatei si femeile mamografii", semnaleaza prof. dr. Radu Mihailescu. Spre deosebire de deceniile precedente, medicina moderna dispune si de un arsenal farmacologic mult mai bun. "Dar cercetarea stiintifica are de strabatut un drum lung pana va reusi sa vindece boala", este de parere profesorul Mihailescu.

A DOUA CAUZA DE MORBIDITATE

Depresiile. Mofturi, ar spune unii. Dar la Spitalul de Psihiatrie din Bucuresti mai bine de o treime din cei internati sufera de depresie. O tulburare grava, cu un mare risc de suicid, depresia apare frecvent la varsta maturitatii (30-40 de ani). Dar si batranii fac depresii, ba chiar severe, in majoritatea cazurilor. Surprinzator este ca a coborat foarte mult varsta la care se manifesta tulburarea. Asa se face ca si copiii au inceput sa sufere episoade depresive. Bolile depresive au o tendinta de expansiune nu doar in Romania, ci la nivel mondial. "Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca in 2010 depresia va fi, fara discutie, a doua cauza de morbiditate, dar si de costuri economice la nivel mondial", semnaleaza prof. dr. Radu Mihailescu.

DEPRESIA SE TRATEAZA

Relatiile conflictuale, grijile profesionale sau financiare, pierderea unei persoane dragi, boala fizica sunt probleme ale vietii care in cazul persoanelor vulnerabile determina reactii. Acestea pot deveni atat de puternice, incat sa provoace o stare mult mai intensa: depresia. Important este ca aceasta boala sa fie tratata rapid si eficient. Din acest motiv este esential sa cunoasteti simptomele depresiei, cum sa le abordati si cum sa preveniti reaparitia lor. Explica toate acestea dr. Letitia Dobranici, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar CF 2. Pentru a putea determina daca o persoana sufera de depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca prezenta pe o perioada de cel putin 15 zile a sase dintre urmatoarele zece simptome indica instalarea acestei boli. Iata care sunt semnele depresiei. Senzatie de tristete in mare parte a zilei, aproape in fiecare zi si tendinta de a plange cu usurinta. Pierderea interesului pentru orice activitate, care poate ajunge inclusiv la lipsa manifestarii afectiunii fata de cei din jur si la scaderea dorintei de a face dragoste. Pierderea poftei de mancare sau pofta de mancare exagerata, urmata de scaderea sau cresterea in greutate. Insomnie sau somnolenta excesiva. Senzatie de oboseala aproape in fiecare zi. Stare de agitatie, iritabilitate, perceputa si de cei din jur. Dificultati de gandire sau de concentrare a atentiei chiar si in cazul unor sarcini sau decizii simple. Senzatie de inutilitate sau vinovatie, senzatie de neajutorare si lipsa de speranta aproape in fiecare zi. Stare tensionata si lipsa de incredere in propria persoana, evitarea celor din jur. Ganduri despre moarte sau sinucidere. Asadar, daca ati trait unele dintre aceste stari timp de cel putin doua saptamani, este indicat sa apelati la ajutorul unui specialist.

PREJUDECATI

Problema este ca in tara noastra oamenii inca se lovesc de prejudecati cu privire la consultarea psihiatrului, motiv pentru care evita acest lucru. Este total gresita ideea conform careia a merge la psihiatru inseamna automat nebunie. Depresia nu este sinonima cu nebunia, ci este o stare acuta de tristete, care nu influenteaza contactul cu realitatea. Pe cand "nebunia" se traduce prin pierderea contactului cu realitatea, cand individul crede in lucruri care nu exista si are un comportament incoerent.

Depresia este o boala pe care o poate avea oricine in momente dificile din viata. Important este sa se identifice starea de tristete si modificarea comportamentului, astfel incat sa se solicite rapid ajutor medical. Apoi este nevoie ca familia si prietenii unui pacient depresiv sa il incurajeze, sa il asigure ca va depasi starea de depresie daca isi continua tratamentul inca sase luni dupa disparitia simptomelor. Acest lucru este important pentru evitarea unei recidive a depresiei.

Exista doua optiuni pentru tratarea tulburarilor depresive: medicamentele antidepresive si psihoterapia. S-a demonstrat faptul ca prin combinarea simultana a acestor doua tratamente se obtine cel mai bun efect terapeutic asupra depresiei.

TOATE INCEP DE LA STRES

Un savant celebru al Universitatii din Canada, Hans Selye, a demonstrat pe cale experimentala ca stresul sta la originea bolilor psihice, dar si a celor fizice. In ce fel ne afecteaza stresul viata? Ne raspunde psihologul Aurora Frunza. "Prin stres desemnam orice stare de tensiune din mediul intern sau extern, fata de care organismul se apara pe calea unor reactii de adaptare, solicitand in acest scop axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. De aceea, putem spune ca stresul ne afecteaza viata personala si sociala in mod frecvent intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de caracteristicile de personalitate ale fiecaruia dintre noi, de starea psihofizica si psihologica a organismului si, nu in ultimul rand, de conditia socio-culturala a individului", explica specialistul nostru.

CATEGORII DE RISC

Cercetatorii au demonstrat ca nu stresul este nociv in sine, ci reactia organismului la efortul de adaptare la o situatie de stres. "Nu ceea ce ti se intampla este important, ci felul in care reactionezi. In ultima vreme, cercetarile medicale aduc in discutie stresul ca factor declansator, favorizant, de intretinere sau agravant al unor boli de sorginte somatica sau psihica", atrage atentia psihologul.

Reactiile negative ale organismului la stres si deci bolile psihice pot sa apara mai ales in cazul pierderii unor persoane apropiate, dupa un divort, dupa inchisoare, detentie sau privarea de libertate in orice fel, dupa un accident sau dupa o boala, la pensionare, moartea unei rude, schimbarea locului de munca, in cazul ostilitatilor conjugale sau dupa schimbarea modului de viata.

Oamenii reactioneaza diferit la factorii stresanti. "Vulnerabilitatea la stres este mai mare in cazul persoanelor cu o structura psiho-fizica fragila, in cazul indivizilor aflati in perioada de structurare a personalitatii (copii, adolescenti, tineri) sau al varstnicilor", arata psihologul Aurora Frunza. Persoanele plasate in medii socio-culturale bine conturate se presupune ca vor beneficia de serviciile unui specialist psihoterapeut inca de la primele semne de boala, spre deosebire de indivizii care provin dintr-un mediu sarac si subcultural. Dar asta nu inseamna ca cei saraci sunt mai stresati decat cei bogati, explica specialistul, ci doar ca instructia si disponibilitatile materiale previn sau rezolva din timp primele simptome ale unei afectiuni.

FITOTERAPIE. Pentru tratarea tulburarilor de memorie si concentrare, pentru stimularea sistemului nervos si imbunatatirea circulatiei cerebrale sunt recomandate obligeana, ceaiul verde sau negru, produsele pe baza de gingko biloba. In cazul stresului, agitatiei, dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie, ne sfatuieste sa bem un ceai din plante cu proprietati calmante: sunatoare, valeriana, tei, levantica. Plantele pot fi folosite si sub forma de pulbere din frunzele uscate, administrata sublingual.

HOMEOPATIE. In cazul depresiilor usoare pot fi folosite remediile homeopatice. "Se stie ca starile depresive sunt insotite de insomnii. Chiar daca pacientul nu poate dormi, nu ii dam somnifere ca sa aiba somnul linistit. Lasam organismul sa lucreze putin singur. Ii recomandam pacientului sa faca o plimbare inainte de culcare, sa se destinda. Conteaza foarte mult si autosugestia. Abia dupa aceea intervenim cu remediul potrivit", arata dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie.

MASAJ. Stresul isi pune amprenta in primul rand asupra psihicului. De aceea, pentru a ne relaxa, specialistii ne recomanda doua-trei sedinte de masaj pe saptamana. Masajul usor inlatura starea de disconfort cauzata de stres, fiind si o modalitate de sedare usoara, de cele mai multe ori persoanele care apeleaza la masaj reusind chiar sa adoarma in timpul sedintei. Pentru a scapa de stres, masajul se efectueaza intr-o camera izolata fonic, cu luminozitate scazuta si cu muzica in surdina pe fundal. Pentru masaj pot fi folosite uleiuri aromatice (de camfor, levantica, ylang-ylang).

RECOMANDARI. Daca simtiti ca ati cazut victima propriilor reactii in fata stresului, nu va lasati influentati de gandurile negre. Psihologul Aurora Frunza va recomanda cateva metode pentru a lupta impotriva stresului: "Fiti voi insiva, alegeti-va scopuri precise, realiste, pe masura propriilor posibilitati. Diversificati-va activitatile. Exprimati-va si afirmati-va! Nu lasati problemele in suspensie, altfel veti ajunge la anxietate, angoasa, depresie. Evitati situatiile care va provoaca stari negative si nu va suprasolicitati. Profitati de pauzele din timpul saptamanii si fructificati-le pentru a va revigora. Si, foarte important, nu uitati sa radeti din cand in cand si sa ascultati muzica".

CENTRE. In contextul cresterii frecventei bolilor psihice, infiintarea unor centre comunitare de sanatate mintala, asa cum exista de multa vreme in tarile occidentale, este foarte importanta. "Aceasta idee ar putea fi pusa in practica in Romania in urmatorii zece ani. Avantajul centrelor comunitare este ca asigura o continuitate a ingrijirii pacientului dupa externarea din spital. Astfel, s-ar putea diminua rata recaderilor si cea a reinternarilor in spitale", explica prof. dr. Radu Mihailescu.
×
Subiecte în articol: cazul boala stres psihologie